FANTASTIČNA KUĆA

Moderna kuća sagrađena za pet sati

 

Arhitekti iz španjolske tvrtke Baragaño Architects osmislili su i projektirali atraktivnu i modernu kuću koju se može sastaviti za svega pet sati! Naime, dijelovi ove fantastične kuće unaprijed su konstruirani u obliku zasebnih modula koji se potom prevoze na odabranu lokaciju i spajaju u pravu građevinu.

Činjenica da je kuća proizvedena u tvornici i prevezena na lokaciju u potpunosti dovršena, osim što je arhitektima osigurala veću kontrolu nad kvalitetom rada, podrazumijeva još 10 prednosti koje su navedene u nastavku.

1. Smanjivanje troškova i očekivanog vremena izgradnje. [4 mjeseca].

2. Veća sigurnost na radu i smanjenje potencijalnih radnih rizika.

3. Visokokvalitetna gradnja, udovoljavajući zahtjevima CTE-a i energetske učinkovitosti.

4. Opcija različitih materijala. Prilagodljiva s mogućnošću dogradnje.

5. Mogućnost preseljenja kuće na drugu lokaciju [Mobilnost].

6. Održiv način gradnje i korištenje materijala. Optimizacija i recikliranje.

7. Smanjenje buke, nelagode i otpada. Glavni posao obavlja se u tvornici.

8. Projekt, dizajn, izrada i montaža kuće.

9. Strukturna sigurnost i preciznost, općenito u potresnim zonama.

10. Mogućnost ugradnje dizala u budućnosti.

Casa Montaña, kuća koju možete vidjeti na fotografijama u nastavku, nalazi se španjolskoj regiji Asturiji i drugi je dom britanskog krajobraznog arhitekta i njegove obitelji. Moduli od koje se sastoji izrađeni su u tvornici u Madridu te potom prevezeni na imanje arhitekta, a za njeno sklapanje potrebno je manje od jednog dana.

Osnovu građevine čini ukupno osam modula s četiri kubusa koji čine bazu građevine, a na kojih je postavljeno ostalih četiri čime se stvara kat s kosim stropom. Kuća je izvana osmišljena tako da se savršeno uklapa u ruralno okružje u kojem se nalazi, s drvenim letvicama u na donjem i crjepovima od škriljevca na gornjem dijelu fasade. Zidovi su rastvoreni velikim staklenim stijenama kako bi se vlasnici mogli uživati u pogledu na prekrasan krajolik, a sama je struktura izrađena od galvaniziranog čelika.

Unutarnje uređenje je minimalističko i moderno, s jasnim i čistim linijama, podovima smeđe boje drva i bijelim interijerom. U prizemlju se nalaze kuhinja i dnevni boravak u kojem pažnju privlači viseći kamin kao idealno središte budućeg prostora za druženje. Na katu su dvije spavaće sobe razdvojene poluprozirnim zidom koji omogućuje prodiranje svjetlosti u obje prostorije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. travanj 2024 20:10