stan u Hrvatskom zagorju

Moderna oaza za biznismena

INFO: stan u Hrvatskom zagorju veličine 100 m2
PROJEKT: dizajnerica Tina Kurpez iz Studija Karas
KONTAKT: www.studiokaras.hr
FOTOGRAF: Saša Četković, fotocetkovic.com

Dizajnerica interijera Tina Kurpez iz Studija Karas stoji iza ovog lijepog stana uređenog za biznismena.

– Vlasnik stana je poslovan čovjek srednjih godina, koji je odlučio ostati živjeti i raditi u mjestu u kojem je rođen, ali uz svu komociju i kvalitetu života koji može ponuditi moderno uređen životni prostor. Moje radove koji su privukli njegovu pažnju i zbog kojih me odlučio angažirati pronašao je upravo gledajući moje projekte u D&D-u – otkriva dizajnerica i dodaje kako je stan ustvari i prije samog početka adaptacije bio potpuno nov.

Veličine oko sto četvornih metara, sastojao se od dvije kupaonice, tri spavaće sobe i ne prevelikog prostora u kojem je bilo potrebno organizirati kuhinju, dnevni boravak i blagovaonicu. – Zbog kvalitetno riješenog koncepta stana u kojem je spavaća zona odvojena i koristi se neovisno o dnevnoj odlučili smo ne zadirati bitno u sam raspored prostorija te je konačno odluka pala da zadržimo postojeći raspored jer je logičan i funkcionalan – priča Tina Kurpez. Adaptacija je, nastavlja, uključivala detaljnu obnovu obje kupaonice. Bilo je potrebno srušiti samo nekoliko manjih zidova kako bi međusobno povezali dvije zone ulaznog prostora, a zatim i sam ulazni prostor s centralnim dijelom stana.


Osim toga, u dijelu stana izveden je spušteni strop, što je olakšalo razvod električnih instalacija te tako ostavilo prostora za mogućnost kvalitetnijeg osmišljavanja rasvjete koja u ovom stanu ima posebnu važnost. Nadalje, u stanu je zadržan postojeći pod, hrastov parket, a kako bi se smanjio obujam radova, zadržane su i podne pločice u kuhinji čiji položaj je, napominje dizajnerica, imao veliki utjecaj na organiziranje ovog dijela prostora. – Ne sjećam se da sam ikada u svom poslu imala investitora koji se u ovolikoj mjeri prepustio mojem vodstvu pri uređenju stana.



Nakon što je odlučio povjeriti mi kreiranje svog životnog prostora, dao mi je odriješene ruke i u osmišljavanju koncepta opremanja, ali i o nizu drugih, sitnih detalja koje je bilo potrebno osmisliti i definirati. Vjerujem da je i zbog tako pozitivnog i otvorenog stava krajnji rezultat upravo ovakav prostor – ističe dizajnerica i dodaje kako je uređenje prošlo glatko i zabavno unatoč preprekama koje su postojale.


Tako je prostorija u kojoj je trebalo organizirati dnevni boravak s blagovaonicom i kuhinjom bila neproporcionalno uska u odnosu na dužinu. Također, nesrazmjeru pridonosi i položaj balkona te dodatno sužavanje u sredini prostorije.

– Ovdje je očekivano bilo smjestiti blagovaonski stol u sredinu prostora da se, obilazeći oko njega, dolazi do zone samog dnevnog boravka. Kako redovito pri projektiranju pokušavam povezati različite zone, ovakav očekivani koncept odmah sam odbacila i krenula tražiti kvalitetnije rješenje.



Uskoro se pojavila ideja o komodi za televizor koja se proteže gotovo cijelom dužinom prostora i prolazi ispod blagovaonskog stola koji je kraćom stranom fiksiran na zid i u prostor ulazi okomito. Ovakvim položajem blagovaonskog stola oslobođen je prolaz prema dnevnom boravku uz staklenu stijenu balkona.

Stol je izveden tako da se lako može odmaknuti od zida te dobiti još dvije noge kako bi ga odjednom moglo koristiti čak osam osoba. Ploču blagovaonskog stola izradio je Artisan u orahu (masiv), a od istog proizvođača kupljen je i klub stolić u istom materijalu. Tepih u nekoliko nijansi crvene boje izrađen je po mom nacrtu upravo za ovaj prostor. U dnevnom boravku nalazi se i udoban trosjed u tamnosivoj tkanini, proizvođača Saba, te fotelja Ventura (Poliform) u neutralnoj svijetlosmeđoj tkanini.



U prostoru dnevnog boravka dominiraju i dva vrlo velika radijatora koje sam odlučila prekriti maskom izrađenom od bijelog medijapana te su tako postali sastavni dio namještaja – objašnjava Tina i dodaje kako je položaj kuhinje bio definiran postojećom podnom oblogom u skladu s kojom je dala izvesti i spušteni strop s ugrađenom točkastom rasvjetom. Kako je parapet prozora koji se nalazi u kuhinji prenizak da se ispod njega nalazi i radna ploča, dizajnerica je dodala poluotok na kojem je smješteno korito kako bi se dobila dodatna radna površina i tako poboljšala funkcionalnost kuhinje.


Kuhinju je po mjeri izvela stolarija Studio sto-a. Ravna i stroga forma kuhinjskih elemenata razbijena je barskim stolcima Karima Rashida prepoznatljive, šarmantne, organske forme. Ulazni prostor koji je redovito u stanovima najdosadniji dio, ovdje je itekako zanimljivo osmišljen. Osim što uvodi vizualno u ostatak stana, u njemu su kvalitetno organizirani i svi sadržaji potrebni za funkciju samog stana.

U bijelim ormarima smješteni su ormari za kapute i cipele, dok je u ormaru boje oraha smješten plinski bojler za centralno grijanje i toplu vodu cijeloga stana. Uz njega se nalazi i prostor za odlaganje pribora za čišćenje i održavanje doma.

– Zid obojan u tamniju smeđu nijansu u kontrastu s bijelim namještajem u skladu je s idejom dekoriranja i korištenja boja i ostatka prostora. Umjetnica Božica Dea Matasić izradila je seriju crteža u ugljenu Panacea, koji daju snažan vizualni pečat ulazu u stan. Za obuvanje cipela i odlaganje torbi u ulaznom prostoru nalazi se i klupica izrađena u furniru orah koja je, osim vizualnog dojma, interesantan i praktičan komad namještaja – priča.


Što se tiče glavne spavaće sobe, u njezinu opremanju i dekoriranju, kaže dizajnerica, korištene su mirne i prirodne boje i materijali.



Ugodna sivomaslinasta kombinirana je s bijelim lanenim zastorima, svijetlim krevetom, a toplinu prostoru daje komoda s ladicama za odlaganje rublja te noćni ormarići izvedeni u furniru orah. U spavaćoj sobi pojavljuju se i stolne lampe Melampo (Artemide) koje se koriste za čitanje, ali i kao indirektna rasvjeta zbog svoje specifične mogućnosti pozicioniranja sjenila. No, ono što je zahtijevalo najviše radova jest adaptacija glavne kupaonice.

– Redovito mi je žao kada u novim stanovima nađem kupaonice koje su organizirane i opremljene toliko loše da se investitor potpuno novu kupaonicu odlučuje reorganizirati kako bi dobio primjeren prostor.

U cijeloj kupaonici korištene su keramičke pločice proizvođača Mutina, kupljene u salonu Keramital. Odlikuju ih izuzetno ugodne boje te nenametljiva, fina tekstura. Najatraktivniji dio je prostor za tuširanje povišen u odnosu na ostatak prostorije te zid obložen također Mutininom linijom Bas Relief dizajnerice Patricije Urquiole.

U prostoru za tuširanje korištena je atraktivna Tece kanalica s bijelim staklom koja je usklađena s tipkom WC kotlića istog proizvođača. Slavine Pura Vida (Hansgrohe) odabrane su također u bijeloj boji – nabraja dizajnerica i naglašava kako je posebno zadovoljna uspješno dobivenim skladom boja i materijala.

Prevladavajuće tople nijanse smeđe i sive boje odlično su iskombinirane s crvenom bojom koja se pojavljuje uglavnom u detaljima i tako daje vizualnu dinamiku. Koncept ulaznog prostora te centralnog dijela stana baziran je na izmjenama tamnih i svijetlih ploha zidova, odnosno namještaja. Znatnu vizualnu ulogu ima i rasvjeta koja je organizirana na način da su pojedine zone snažno naglašene svjetlom, dok neki dijelovi prostora gotovo da ostaju u tami – pojašnjava dizajnerica Tina Kurpez i zaključuje kako se u ovom projektu jednostavno sve spojilo kako je trebalo.

Investitor koji je vjerovao njoj kao dizajnerici apsolutno u svemu, izazovan prostor koji je trebao građevinske, ali i kozmetičke preinake te realizacija kvalitetnih riješenja koje su na kraju rezultirale udobnim i lijepim stanom u kojem je pravi gušt boraviti.

– Odlično je to što smo uspjeli osmisliti stan koji je moderan, praktičan, a koji je opet bitno drugačiji od sličnih ostalih prostora. Minimalistički je, a opet nije hladan i dosadan. Boje su dominantne i važne, a opet nisu prenapadne. Svaki centimretar je dobro iskorišten, a opet nijedna prostorija ne ostavlja dojam ‘prenatrpanosti’. Postigla se neka zlatna sredina, što u ovom poslu nije uvijek moguće i što definitivno nije lako – kaže Tina.

Foto: Saša Četković

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. travanj 2024 22:54