dom iz snova

Moderna obitelj u rustikalnoj kući u u Donjem Stupniku: Topli dom četveročlane obitelji Brlečić!

 BERISLAVA PICEK/CROPIX
Kao mladi bračni par bez djece, živjeli smo u stanu, u jednom zagrebačkom kvartu, no dolaskom prinove odlučili smo preseliti u kuću

Dobro došli u naš, nama najdraži dom! Nije savršen, zidovi su puni malih "umjetničkih" črčkarija, koje je naša mala umjetnica odlučila napraviti baš sada, ali nema veze, to nas veseli! Dalo bi se tu nabrojati još kojekakvih malih minusa, ali to su naši tragovi koji ga čine pravim domom, a ne izložbenim primjerkom - već s vrata kroz smijeh nam priča Kristina Brlečić.

Kuća u kojoj živi sa suprugom Nikolom, dvije kćerkice i psom nalazi se u Donjem Stupniku, a mi smo im došli u goste baš kad su uredili svoju interijersku božićnu priču.

- Naša kuća je oaza mira, veselja i kreativnosti. Naš dom za pet! Kao mladi bračni par bez djece, sa psom, živjeli smo u stanu, u jednom zagrebačkom kvartu, no skorim dolaskom prinove odlučili smo da bi ipak bolje i kvalitetnije odrastanje pružala kuća, i nismo pogriješili. Iako, na početku nismo razmišljali o preseljenju, nego samo o manjoj prilagodbi stana, ubrzo su nam te planove zamijenili planovi o rušenju zidova, brušenju parketa, gradnji dodatne sobe i još tisuću dodatnih radova u kući. Bio je to velik pothvat, ali uspjeli smo.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX
image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

Misao vodilja pri uređenju nije bila slijediti neki stil, nego stvoriti topao, ugodan i oku zanimljiv interijer prilagođen potrebama obitelji

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX
image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

Tri dana prije rođenja naše prve kćerkice prvi smo put prespavali u našem novom domu. Ovdje smo se skrasili i proživljavamo najljepše trenutke u svom životu - prepričava Kristina i dodaje kako se zapravo radi o većoj kući podijeljenoj na dva dijela.

- Ukratko, pregradili smo kuću suprugovih roditelja napola. Oni su tako dobili svoj zasebni prostor od 50 kvadrata, a mi svoj od 130 kvadrata. Zatim smo sagradili prolaz koji je povezao blagovaonicu i sadašnji dnevni boravak. Nad blagovaonicom se nalazila galerija, koju smo zatvorili i dobili dodatnu sobu. Raspored prostorija prilagodili smo našim potrebama pa najviše mjesta zauzimaju boravak i blagovaonica s kuhinjom, to su mjesta gdje najviše boravimo i bilo nam je bitno da napravimo dovoljno prostora za igru i druženje s prijateljima - objašnjava.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX
image
BERISLAVA PICEK/CROPIX
image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

Kuća je sjajno raspoređena pa se čini kao da je veća od 130 četvornih metara. Ulazi se u hodnik gdje se s desne strane nalazi gostinjski toalet. Iz hodnika se ulazi u otvoreni dio gdje su spojene kuhinja i blagovaonica. Na samom ulazu u kuhinju i blagovaonicu s desne strane nalazi se kotlovnica, a s lijeve nadograđeni prolaz koji taj prostor spaja s dnevnim boravkom. Visina boravka omogućila je vlasnicima da naprave simpatičnu drvenu galeriju koja trenutačno služi kao prostor za opuštanje i odmor. Iz blagovaonice na kat vode stepenice. Dolaskom na kat ulazi se u prostoriju otvorenog koncepta koja služi kao mini teretana. Na katu su dvije sobe, od kojih je prva odmah uz stepenice. To je dječja soba u sklopu koje se nalazi i kupaonica. Druga soba je spavaća, radi se o spomenutoj nadograđenoj prostoriji iznad blagovaonice.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

Pitamo Kristinu u kojem je stilu uređena kuća.

- Mi volimo reći miš-maš, ha, ha, ha. Ima tu svega: od starog ormara s francuskog buvljaka, ličkog biljca umjesto tepiha, komoda s glomaznog otpada pa sve do industrijskih lampi iz Ikee! Volimo spoj starog i novog, dati šansu naoko istrošenim stvarima, to daje neki poseban šarm, a i toplinu u srcu, znajući da je bakin stari okvir još uvijek u upotrebi i kao takav neka vrsta podsjetnika na osobe koje više nisu s nama.

Volimo reciklirati i na taj način možda i napraviti neki unikatan detalj. Misao vodilja kod uređenja nam nije bio neki određen stil, nego stvoriti topao, ugodan i oku zanimljiv interijer. Naš dom se konstantno mijenja - objašnjava vlasnica, a razgovor se polako seli na temu Božića.

image
n
BERISLAVA PICEK/CROPIX

Vintage ormar s francuskog buvljaka postao je zanimljiva vitrina za posuđe po kojoj se može i pisati kredom

- U našoj kući cijele je godine Božić, moglo bi se reći, barem sudeći prema lampicama koje imamo i ljeti i zimi. Ljeti nam daju romantičan ugođaj, dok nas dolaskom zime uvode u blagdanske dane. Kamin u blagovaonici samo još više upotpunjuje ugođaj. Jedna od prednosti open space kuhinje, blagovaonice i boravka jest u tome što mirisi božićnih kolača uđu u svaki kutak i šire dobro raspoloženje. Kod nas prevladavaju prave božićne boje s naglaskom na više vrsta zelene. Naravno, tu su i crveni detalji poput lampe i ukrasa na boru. Od materijala, najdraži su mi pravi zimski, primjerice, plišane jastučnice stvaraju pravi božićni ugođaj u kombinaciji s vunenim tepihom i ličkim vunenim papučama na nogama - smije se Kristina, a mi je pitamo postoji li u obitelji neka božićna tradicija koju je prenijela u svoj dom.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX
image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

'Jedna od prednosti otvorene kuhinje, blagovaonice i boravka jest to što mirisi božićnih kolača uđu u svaki kutak i šire dobro raspoloženje...'

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX
image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

- Postoji, moja baka je sama izrađivala staklene kuglice za bor, a imamo i naslijeđene kuglice od suprugove bake, ali djeca su nam još jako mala pa te ukrase planiramo staviti dogodine. Uz to, svake godine se trudimo neke detalje izraditi sami. Primjerice, vjenčić na vratima i dekoracije stola. Svake godine stižu nove ideje, ove godine su to ukrasi na tanjurima, mali vijenčići od ružmarina zavezani mašnom od špage i s imenom gosta. To me jako veseli, izrada sitnica poput toga, tako malo truda, a efekt je prekrasan - objašnjava Kristina Brlečić i za kraj nam opisuje svoj najdraži dio blagdana.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

Na katu su smještene glavna spavaća i dječja soba s kupaonicom, a pretprostor služi kao mini teretana

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

- Najdraži dio Božića su mi zajedničke pripreme. Najviše uživamo kad uključimo kćerkice u uređenje i vidimo ponos i sreću na njihovim licima. Kada je sve spremno, željno iščekujemo ostatak obitelji da nam se pridruži pa da zajedno uživamo u razgovoru i smijehu! Mislim da ne može puno bolje od toga - zaključuje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 15:21