Stan od 68 četvornih metara

Moderni dom mladih liječnika

 

Uređenje stana, naročito vlastitog, vrlo je zahtjevan proces u smislu koncepta i izvedbe. Detalji trebaju biti promišljeni i zanimljivi, nikako nametljivi, a opet prisutni. Prostor funkcionalan, svijetao, ugodan i topao, a namještaj kvalitetan, i ako je potrebno, izrađen po mjeri. E upravo je takav stan iz naše današnje priče. Ukratko, izgleda fantastično. Elegantan, moderan i vrhunski uređen, vjerojatno je najbolji izbor riječ s kojima možemo opisati ovaj 68 četvornih metara velik stan uređen za mladi par liječnika. Vlasnici su stana željeli jednostavan, svijetli i ugodan prostor u skandinavskom stilu, koji će vas zasigurno nadahnuti. Tako je stvoren interijer u nijansama bijele i sive boje, koje su poput slikarskog platna upotpunjene tamnoplavim i nježno ružičastim namještajem, te zagrijane bakrenim detaljima i hrastovim podom. Samo se tamna kupaonica morala razlikovati.

Srce interijera je veliki stol smješten iza kauča u dnevnoj sobi. Ovakav raspored idealan je za društvena okupljanjima. Elegantni stol izrađen od hrasta i stolice različitih boja s dominantom ružičastom bojom savršeno su usklađene s drugim ružičastim detaljima u stanu. Kuhinja je dizajnirana u nijansama bijele i sive s prirodnim granitom. Ručkice, odnosno u ovom slučaju trakice od bakra, na daljnjim ormarićima, suptilna su dopuna. Pored prozora je radni kutak s pisaćim stolom i policom za knjige izrađen od laminiranih ploča hrasta, koji je dizajnirao sam vlasnik.

Glavna ideja dizajnera, bila je povezivanje stilski različite kupaonice od ostatka stana mornarsko plavom bojom. Tako je u hodniku postavljen višenamjenski ormar iza kojeg su skrivena vrata sobe, kupaonice, hladnjaka i ostave, dok je ostatak hodnika presvučen blijedo ružičastim keramičkim pločicama.

U spavaćoj sobi glavni komad namještaja je hrastov furnirani krevet izrađen po mjeri, a svaka je strana kreveta prilagođena individualnim potrebama para. Na lijevoj se strani nalazi drveni ormarić i kromirani stolić, dok je na desnoj ružičasti stolić danskog brenda Hay.

Ormar za odjeću dizajniran je na isti način kao i polica za knjige u dnevnoj sobi. U ovom je trenutku na fotografiji otvoren, no inače je odvojen staklenim kliznim vratima. Zahvaljujući ovom rješenju, odjeća je zaštićena od prašine.

Kupaonica je uređena tamnim bojama. Na zidovima su tamne bakrene ploče, a na podu pločice u imitaciji drva. Ispred ulaza se nalazi dvostruki umivaonik i sve je upotpunjeno bakrenim detaljima.

Foto: FOTOMOHITO

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 07:24