cool mjesto

Moderni uredi farmaceutske tvrtke Salveo u bivšoj tvornici papira u Zagrebu

 Saša Ćetković
Arhitektonski studio Križnjak potpisuje projekt proširenja i adaptacije ureda tvrtke Salveo u Zagrebu

PROFIL

Kako postići idealan omjer ureda s fiksnim i mobilnim zaposlenicima te prostorija za druženje naspram odgovarajuće kvadrature? Odgovor zna Arhitektonski studio Križnjak

Arhitektonski studio Križnjak, koji se može pohvaliti portfolijem koji obuhvaća niz izvedenih poslovnih interijera i dobivenih nagrada za njihovo uređenje, kao što je međunarodna nagrada za arhitekturu i dizajn BigSEE za Zagrebtower 2019., potpisuje projekt proširenja i adaptacije ureda tvrtke Salveo u Zagrebu. Riječ je o farmaceutskoj tvrtki koja je na tržištu Srednje i Istočne Europe prisutna od 2007., a poznata je po uspješnim brendovima bezreceptnih proizvoda.

image
Saša Ćetković
image
Saša Ćetković

Poslovni prostor površine 500 kvadrata nalazi se na zagrebačkoj Zavrtnici, na prostoru bivše tvornice papira, a sama lokacija pripada širem sklopu poslovne zone u blizini Radničke ceste, koja posljednjih godina postaje sve atraktivnija, profilirajući se u novi zagrebački city.

S obzirom na novu viziju tvrtke i proširenje na farmaceutskom tržištu, proizašla je potreba i za proširenjem postojećih ureda. Najvažniji zahtjev projekta, kažu arhitekti Martina i Robert Križnjak, bio je osigurati dovoljan broj novih ureda radi proširenje tvrtke te dovoljan broj radnih mjesta, uzimajući u obzir da je jedan dio zaposlenika svakodnevno u uredu, a drugi povremeno radi terenskog rada.

image
Saša Ćetković
image
Saša Ćetković

- Iako su uredi preuređivani prije početka pandemije koronavirusa, danas je upravo problematika postizanja kvalitetnog omjera ureda s fiksnim i mobilnim zaposlenicima te prostorijama za druženje naspram odgovarajuće kvadrature pitanje s kojim se susreću brojne tvrtke - kažu arhitekti.

Dodaju kako je najvažnije uskladiti i dobiti odgovarajući tlocrtnu organizaciju koja je temelj svakodnevne komunikacije same tvrtke.

Dizajn jednog dijela postojećih ureda tvrtke Salveo je sačuvan te proširen dodavanjem novih uredskih jedinica, zasebnih prostorija koje su podloga za osobni izražaj.

- Takva organizacija prostora osigurava neovisnost i samostalnost u radu, nužnu u prilikama u kojima se trenutačno nalazimo. Ipak, imajući na umu budućnost i povratak na pretpandemijske trendove u organizaciji poslovanja, naglasak je stavljen na zajedničke i društvene prostore - pojašnjavaju Martina i Robert Križnjak.

image
Saša Ćetković
image
Saša Ćetković

Uz nove uredske jedinice, uređeni su dvorana za predavanja, dvorana za sastanke te radno-kreativni hub za Salveov tim s tribinom i kuhinjom.

- Element tribine omogućava fleksibilan način korištenja prostora, bilo za ležerniji rad, kraće prezentacije ili zajednička druženja - kažu arhitekti.

Dodaju kako u prostoru dominiraju prirodni materijali, poput drva, koji u kombinaciji s bijelim plohama prostoru daju dojam topline i ugodne atmosfere, a tamniji tonovi naglašavaju pojedine interijerske elemente.Posebnost predstavlja i hodnik s precizno projektiranim zidom koji objedinjuje niše za rad, kratke sastanke, telefoniranje ili kratki predah uz kavu s kolegama.

- Ovakva funkcionalna organizacija prostora omogućava samostalan ili grupni rad, ovisno o trenutačnim potrebama. Fleksibilnost i funkcionalnost, koje su bile zahtjev korisnika, rezultiraju povećanjem produktivnosti, ali i kreativne spontanosti te međusobne razmjene ideja, što je temelj poslovanja današnjice - zaključuju.

image
Saša Ćetković
image
Saša Ćetković
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 10:37