VILLA SKYVIEW

Modernizirana sto godina stara kuća u Brelima nudi spektakularan pogled na more i otoke

 Vice Rudan
U uređenju je pomogao i arhitekt Miljenko Franjić koji je, slušajući želje obitelji, sudjelovao u izradi projekta

Vila Skyview u Brelima inspirirana je časopisima i videima koji se bave uređenjem interijera i renoviranjem objekata, a pogled koji se iz nje pruža prilikom uređenja bio je toliko važan da je kuća građena tako da se iz svake od prostorija mogu vidjeti more i otoci. U uređenju objekta pomogao je i arhitekt Miljenko Franjić koji je, slušajući želje obitelji, sudjelovao u izradi izvedbenog projekta renoviranja objekta te projekt izgradnje bazena i uređenja okoliša. Nakon toga se kuća polagano uređivala pune tri godine u raznim fazama.

image
Vice Rudan

- Unutra je najveći dio fizičkih radova odrađen samostalno i uz pomoć prijatelja, dok su sve potrebne instalacije, kao što su ugradnja toplinske, zvučne i hidroizolacije te ugradnja stolarije i izrada ograda, polaganje kamena, keramike i izgradnja bazena i ugradnja opreme u bazen, odradili stručnjaci, odnosno obrtnici s područja Dalmacije i Zagorja - pojašnjava vlasnik Ante Dujmović.

Vanjski zidovi kuće su bili zadani te se izvela minimalna korekcija na prozorima. Na postojeće vanjske zidove stavljala se nova toplinska izolacija, odnosno fasada te se promijenio izgled ograda tako da se metalna ograda manjim dijelom zamijenila betonskom, a većim dijelom staklenom. Kroz proteklih stotinjak godina kuća je tri puta dograđivana, zadnji put u period između 1955. i 1960. godine, kada su drveni podovi zamijenjeni armiranim betonskim pločama.

image
Vice Rudan

- Renoviranje kuće bilo je veoma teško, dugotrajno, s jako puno nepoznatih i dodatnih troškova poput ispravljanja neravnina i gradnje hidroizolacije. Dvije strane kuće cijelom visinom su ukopane u zemlju. Prostorije koje su se nalazile u prizemlju služile su kao podrumske prostorije, odnosno konobe za smještaj vina, maslina i višnja koje su bile vlažne, te kuhinja i jedna spavaća soba, a na katu su se nalazile spavaće sobe i veliko spremište - pojašnjava vlasnik i dodaje da se u nastavku prizemlja sa zapadne strane kuće nalazio pomoćni objekt, odnosno štala, koji je sad pretvoren u natkriveni otvoreni prostor za druženje. Cijelo se vrijeme posebno pazilo na to da se ne naruši statika objekta, a da se pritom stari i derutni prostor pretvori u funkcionalni i moderni.

image
Vice Rudan

- Željeli smo prije svega dobiti ugodan i maksimalno iskoristiv prostor koji je bio unaprijed zadan, odnosno zadani prostor koji je građen u zadnjih 100 godina pretvoriti u moderni, a da pritom ne narušimo statiku objekta i da ne izađemo iz postojećih dimenzija objekta. Prilikom unutarnjeg uređenja svjesno se išlo na smanjenje unutrašnjeg prostora kako bismo dobili ravne linije i pravilne kutove - kaže vlasnik i priznaje da je poseban izazov bio učvrstiti metalnu knauf konstrukciju, raditi dodatnu hidro i toplinsku izolaciju iznutra, kako bi kuća bila zaštićena od vlage, a i istovremeno dobila na dodatnoj toplinskoj izolaciji, čime su htjeli dodatno smanjiti potrošnju energije za grijanje i hlađenje objekta.

image
Vice Rudan

Unutarnji dio kuće ima 230 kvadrata, a sastoji se od četiri spavaće sobe od kojih svaka ima kupaonicu. Kuća je kategorizirana za smještaj osam osoba. U prizemlju se nalazi kuhinja i blagovaonica s dnevnim boravkom koji ima oko 80 kvadrata, kao i spomenuta soba te se iz svih prostorija može izlaziti na dvorište, odnosno do bazena. Prilikom renoviranja kuće stare drvene stepenice koje spajaju prizemlje i kat zamijenjene su novim željezno-drvenim stepenicama, a s vanjske strane dodane su nove betonsko-kamene stepenice.

- Ispred kuće na centralnom dijelu dvorišta nalazi se infinity bazen koji je među najvećim privatnim bazenima na Makarskoj rivijeri. Kuća ima jedan od najljepših pogleda u Dalmaciji s obzirom na to da se nalazimo na 200 metara nadmorske visine, a istovremeno smo i udaljeni od mora 400 metara zračne linije. Napominjemo da ispred kuće nije sagrađen nijedan objekt te se i iz kuće, odnosno iz bazena vide otoci Brač, Hvar, Šolta, Drvenik i poluotok Pelješac - pojašnjava vlasnik, koji s ponosom ističe da je posebnost kuće njezin položaj i pogled. Nalazi se kao zadnja kuća u Brelima. S tri strane kuće je zabranjena gradnja, čime je osigurana diskrecija i potreban mir za odmor gostiju. Kuća se nalazi u mirnom okruženju i tijekom noćnih sati može se uživati u apsolutnoj tišini.

image
Vice Rudan
image
Vice Rudan
image
Vice Rudan
image
Vice Rudan
image
Vice Rudan
image
Vice Rudan
image
Vice Rudan
image
Vice Rudan
image
Vice Rudan
image
Vice Rudan
image
Vice Rudan
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. travanj 2024 16:14