Stan od 55 kvadrata

Moderno obiteljsko gnijezdo u Zagrebu

 

Kolumnisti Dom i dizajna tim arhitekata iz projektnog ureda 4uHa s vama će družiti svakog tjedna, a kako bi druženje bilo zanimljivo i edukativno pripremili su za vas niz korisnih tema i primjera. Odgovarat će na bitna i česta pitanja, i kroz vlastite projekte ukazivati na pozitivne i negativne strane odluka.

Nakon kratke stanke, opet se družimo. U naše posljednje dvije kolumne predstavili smo dva mala, slatka bombončića, a danas na scenu stupa njihov veliki brat – žutoliki apartman za najam. Slobodno se usput podsjetite i njegove nešto manje, ali jednako šarene braće, jednostavnim klikom baš ovdje.

Čak 55 kvadrata, više no što brojimo u dva manja stana zajedno, pravo je „kvadratno“ osvježenje. Iako su sva tri namijenjena za istovremeno mogućnost kratkoročnog, dugoročnog i „zauvijek“ najma, ipak se naš „crvendać“ najbolje uklapa u studentsku priču, „zelembać“ u varijantu kratkoročnog najma, dok je današnji, žuti apartman najbolja opcija za stvaranje modernog obiteljskog gnijezda.

Prostor je dosta izdužen pa smo projektiranje i dizajniranje tome maksimalno prilagodili.

Odmah s ulaza primjećujemo veliki bijeli element po mjeri s tri drvene niše – svaka s vlastitom funkcijom. Prva, najveća i rekli bi mi, vječni gurmani, najbitnija, je ona kuhinjska, zatim nešto manja i uža, garderobna s ogledalcem, da možete baciti zadnji pogled na svoju odjevnu kombinaciju prije izlaska iz stana, te treća niša, posvećena multimediji.

Niše su, osim uloge jasne funkcionalne podjele otvorenog prostora, ujedno i vizualan trik. Kako bi uzak, izdužen prostor dobio na dubini, naglašene su upravo one, udubine u zidu, dok se je ostatak ormara stopio s bijelim zidovima.

U samom kutku, uz prirodno svijetlo, smjestili smo i radnu zonu, dok se je nasuprot njega ugodno smjestila i napola sakrivena spavaća zona. Ali…i to nije sve.

Za razliku od njegove male braće, ovaj apartman ima još jednu ne tako tajnu odaju – dodatnu spavaću sobu koja nije dio open space-a. Upravo je ona jedan od glavnih razloga zašto je ovaj najlagodniji za dugoročnije „naseljavanje“, odnosno prikladniji za savijanje toplog, obiteljskog gnijezda.

Što se materijala tiče, jednostavnost je pobijedila. Podove smo obukli u nešto svjetliji ton hrasta, kako bi prostor bio što otvoreniji i lepršaviji, sav namještaj po mjeri je u polumat verziji bijelog iverala, a akcent u svakoj prostoriji je postignut toplijim dekorom hrasta, geometrijskim uzorcima i žutim detaljima.

Braća i sestre ne moraju nužno ličiti jedan na drugoga, ali uvijek se neka poveznica među njima nađe – pa tako i u naša tri apartmana. Njihova neraskidiva veza je čvrsto povezana konopima, kroz niz elemenata kao što su visilice i manji komadi namještaja.

Uz ovo krasno proljetno sunce, današnja tema žutog apartmana se savršeno uklopila, a za sljedeće, nadamo se također suncem okupane tjedne, donosimo niz novih priča iz interijera, adaptacija, rekonstrukcija i ostalih toplih arhitektonskih priča.

Do tada vam šaljemo sunčane arhi-pozdrave,

Vaš tim 4UHA,

Arhitekte iz projektnog studija 4uHa možete kontaktirati: www.4uha.com ili Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

Pratite ih na Facebook stranici 4uHa i Instagramu @4uha_arhitekti ili posjetite u Jurkovićevoj 3 u Zagrebu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 19:11