dnevnik preuređenja

Moja kućna odiseja: Dizajnerica Ana Valjak otvorila nam je vrata svojeg doma koji oduševljava

Instagram @A Home Odyssey, NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX
Preuređujući prostorije svojeg stana počela je izrađivati "home decor" projekte, koje rado dijeli s pratiteljima na društvenim mrežama

Društvene mreže preuzele su važnu ulogu u svijetu interijera. Osim svakodnevne komunikacije, dijeljenjem sadržaja svjetski poznati arhitekti, proizvođači namještaja i ostali zaljubljenici u interijere prezentiraju svoje ideje te inspirirajući druge diktiraju trendove. Ni u Hrvatskoj nije ništa drukčije. Upravo putem društvenih mreža, kao što su Instagram i Pinterest, upoznali smo velik broj predivnih ljudi, koji su nas oduševili svojim radom. Posljednji profil koji nam je "upao u oko" je "A Home Odyssey" dizajnerice Ane Valjak na Instagramu. Neki će se sjetiti da je Ana izražavala estetiku kroz roza eksterijere, zbog čega je mnogi i danas asociraju s tom bojom. No, svoj je profil preusmjerila u vizualni dnevnik o preuređenju doma.

image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX

- Jedva sam dočekala dan kada ću imati svoj životni prostor koji ću moći oblikovati i od njega napraviti oazu, koju dečko i ja dijelimo. Ali kako za kompletnu renovaciju stana treba ipak puno više vremena, strpljenja i ostalih resursa, profil sam nazvala svojom kućnom odisejom. Na tom putu pokušavam pronaći načine kako se inspirirati u vlastitom domu. Tako se često, kad vidim da mi u stanu nešto nedostaje ili da bi nešto trebalo promijeniti odlučim poigrati izrađivanjem malih "home decor" projekata, a volim i starom, zapuštenom komadu namještaja dati novi život. Ponekad pratim tutorijale drugih, a ponekad nešto sama osmislim. Shvatila sam da me takvi projekti opuštaju, a ujedno mi daju osjećaj da cijelo vrijeme radim na stanu - kaže.

image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX
image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX

Neutralni i zemljani tonovi ju smiruju. Od materijala najčešće koristi vunu, špagu, jutu, a odnedavno i glinu

image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX
image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX

Popis projekata je poduži: uokvirila je kolaž od apstraktnih oblika, napravila makrame zidni ukras; umjesto nagnutih polica izradila je "gallery wall", napravila umjetničku instalaciju od košara, palme od papira... Svim tim komadima oplemenila je spavaću sobu, koju je prvu preuredila. U njoj su tri glavna kutka: prvim dominira krevet, drugi je radni kutak, a treći je za opuštanje s renoviranom foteljom i velikim ogledalom. Kao česti detalj uočavamo pampas travu.

image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX
image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX
image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX
image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX

- Prvi put sam ju vidjela gledajući razne slike tuđih interijera i odmah se bacila u potragu da se i ja nekako domognem te predivne suhe biljke. Prvi put sam slučajno pronašla grm dok sam šetala na moru, drugi put je netko ostavio snop u šumi, a treći, pak, dok sam šetala gradom - kaže i dodaje da na jesen slijedi preuređenje kupaonice, a nakon toga i kuhinje. Ipak, kako bi došlo do neke vizualne promjene u kuhinji, šarene elemente oblijepila je samoljepljivom folijom.

- Do nedavno sam se bojala zabijati čavle u zid, haha. No svakim projektom naučim nešto novo. Moram istaknuti da su mi Pinterest i Instagram ogromne muze, koje me samo potiču na veću kreativnost - kaže Ana, koja u svojim projektima najčešće koristi vunu, špagu, jutu i glinu. U planu joj je raditi i s ratanom te španjolskom trstikom.

image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX
image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX

Instagram i Pinterest su mi ogromne muze, koje me potiču na veću kreativnost, kaže ova DIY entuzijastica

image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX
image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX

- S bojama ne ludujem, koncentrirana sam uglavnom na bež, zlatnu, prljavo bijelu i terakotu. Uvijek naginjem tome da su projekti što neutralniji i zemljanih boja jer me to smiruje - kaže. Boho i mid-century najdraži su joj interijerski stilovi i voljela bi da stan odiše takvim ugođajem.

- Smatram da su tople boje najugodnije za život. No da izbjegnem uporabu žute, narančaste i crvene, jer su za moj ukus ipak predramatične, okrenula sam se kombinaciji pjeskovitih i bež nijansi s prirodnim materijalima. Drvo, ratan i suhe biljke su mi slaba točka. Takav prostor je i dalje topao, a ne vrišti. Naravno, toj kombinaciji dodate i prirodno zelenilo - kaže.

image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX
image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX
image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX

U međuvremenu se počela baviti i fotografijom, što je vrlo važno u svijetu društvenih mreža. Ana ističe kako je za stvaranje dobre fotografije prvenstveno bitna uporaba svjetlosti, a treba razumjeti i što čini dobar kadar.

image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX
image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX

Anine "home decor" projektemožete pratiti na Instagramu @A Home Odyssey

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. svibanj 2024 05:40