PI HOME

Montažna kuća budućnosti: U potpunosti napravljena od aluminija i može se složiti u 45 dana

 Taller Aragonés
Aluminijski okvir, brzina montaže i jeftinija dostava čine otprilike trećinu troškova tipične konstrukcije

Montažna arhitektura je budućnost industrije gradnje kuća - smanjuju utjecaj na okoliš, imaju puno brže vrijeme izrade i troškovi su relativno isplativi. Svijetli primjer kako će budućnost izgledati je Pi House iz studija Taller Aragonés koja je sastavljena za 45 dana na šumovitom obronku u Mexico Cityju Colonia. Ova energetski učinkovita kuća izgrađena je s genijalnim, potpuno prilagodljivim modularnim konstrukcijskim sustavom, a za okvir je korišten samo aluminij.

image
Taller Aragonés

Montažni komadi dolaze pakirani u više kutija i kuća se može sastaviti za 45 dana bez pomoći teških strojeva. Koristi aluminijski okvir, koji je s armaturnom stranom pričvršćen za tlo ili izliveni betonski temelj. Baš kao i Lego set, postoji mreža čeličnih dijelova koja se proteže do 9 metara duljine kako bi poduprla strukturu.

image
Taller Aragonés
image
Taller Aragonés
image
Taller Aragonés

Aluminijski klinovi besprijekorno se povezuju s gredama, a vanjska se obloga pričvršćuje na okvir. To je metoda koja se može proširiti na 13 metara što ju čini modularnom i lakšom za proširenje u slučaju da dom pripada rastućoj obitelji. Pi House se može isporučiti bilo gdje, sustav omogućuje da bude savršena struktura za obiteljske kuće ili za veća stanovanja.

Pi Home se može u potpunosti prilagoditi, od interijera do odabira namještaja, pa čak i tkanina do furnira zidnih ploča. Zidovi i podovi izrađeni su od MDF -a s drvenim furnirom pričvršćenim na aluminijsku konstrukciju. Izolacija između vanjske obloge i unutarnjih zidova daje domu energetsku učinkovitost, ovisno o njenoj debljini.

image
Taller Aragonés
image
Taller Aragonés
image
Taller Aragonés
image
Taller Aragonés

Sustav stražnjih zidnih zavjesa otvara se prema vanjskom dvorištu podignutom iznad šumovitog krajolika. Zasloni koji se uvlače omogućuju hladovinu i privatnost u dnevnom boravku. Glavna spavaća soba na drugom katu iskorištava otvorenost zidne zavjese. Prvi prototip je luksuzna verzija opremljena najsuvremenijim aparatima i visokokvalitetnim materijalima.

Kuća Pi prilagodljiva je različitim uvjetima na gradilištu i projektirana je da izdrži potrese koji su uobičajeni za Mexico City. Prozori s dvostrukim staklima okrenuti prema jugu pružaju izolaciju i odgovarajuću toplinsku dobit za hladniju klimu na većoj nadmorskoj visini grada u Bosques de las Lomas.

image
Taller Aragonés
image
Taller Aragonés

Jako je zanimljiv spoj unutarnjeg i vanjskog dijela. Obrubljen je staklom što stvara dodatni vanjski prostor. Zidovi i grede imaju termoizolacijske i izolacijske pakete koji zadovoljavaju visoke standarde održivosti. Time se postiže potpuni toplinski prekid kako bi se spriječilo istjecanje topline kroz strukturu.

Svi prozori imaju dvostruko staklo, a upotreba aluminija za izgradnju čini kuću daleko održivijom strukturom u odnosu na tradicionalne domove. Aluminij je jedan od najlakših i široko recikliranih materijala koji kući daje kružni životni ciklus, dok su one izrađene od betona imaju najveći svjetski doprinos emisije ugljika za građevinsku industriju.

image
Taller Aragonés
image
Taller Aragonés

„Važno je naglasiti da ovo nije samo modularni sustav, već i konstrukcijski sustav, tako da se može transformirati u skladu s topografijom i dimenzijama. Ako ga trebate prilagoditi za određeni projekt ili krajolik, lako ćete prilagoditi građevinski sustav ”, kaže Rafael Aragonés, sin arhitekta Miguela Aragonésa i suradnik u studiju.

Aluminijski okvir, brzina montaže i jeftinija dostava čine otprilike trećinu troškova tipične konstrukcije - zbog toga se ovo naziva moderni dom pristupačan u budućnosti koji će pomoći da više ljudi brže postanu vlasnici kuća uz smanjenje ugljičnog otiska.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. ožujak 2024 06:46