SASVIM DOVOLJNO

Montažna kuća od 30 kvadrata u naselju Lisovići preslatko je utočište u bajkovitom krajoliku

 Cabin Concept
Ovdje dizajn nije zanemaren na uštrub brze i novčano prihvatljive gradnje

Interes za montažnim kućama i dalje ne jenjava. Iako smo imali cijeli broj časopisa koji je bio posvećen ovakvom tipu gradnje i dalje se ne možemo zasititi primjera na koje nailazimo diljem naše regije. Stoga vam danas predstavljamo još jednu montažnu kuću jer smatramo da je uvijek vrijedno pokazati inovativna i kvalitetna rješenja.

image
Cabin Concept
image

Cabin Concept
image
Cabin Concept

Danas putujemo u okolicu Beograda u naselje Lisovići gdje se smjestila Vila Krila. Na prostranom zemljištu, u mirnom dijelu sela, nadomak šume vila je zauzela čaroban kutak koji odiše mirom i ljepotama prirode koja je okružuje. Cabin Кoncept je lokalni studio koji je specijaliziran za projektiranje i izgradnju montažnih kuća, a arhitekti Petаr i Mirjana Nešić ispričali su nam koja priča stoji iza ovog nešto drugačijeg i unikatnog projekta.

Zanimljivost kuće ne leži samo u tome što je ona montažna, već baš u tom pomaku u ovakvom tipu gradnje gdje dizajn nije zanemaren na uštrub brze i novčano prihvatljive gradnje.

image
Cabin Concept
image
Cabin Concept

Arhitekti objašnjavaju kako su inspiraciju za projekt pronašli na samoj lokaciji, ali kako je konačnom rješenju ipak najviše doprinijela želja vlasnice da njezina vikendica bude u skandinavskom stilu. Želja je u svakom smislu ispunjena, jer kada tek uočite kuću teško biste povjerovali da se nalazi u ovom dijelu Europe.

image
Cabin Concept
image
Cabin Concept
image
Cabin Concept
image
Cabin Concept

Smještena na strmom terenu, gdje bazu kuće čini manji volumen obložen u kamen, kuća od otprilike 30ak metara četvornih se izdiže u jednostavnoj formi od jelovine koja je dobila trendovsku plavu boju pročelja. Interijer se sastoji od tri prostorije koje su međusobno povezane. Dnevni boravak spojen s kuhinjom i blagovaonicom zauzima najveći dio kuće, dok su druga dva dijela pripala kupaonici i spavaćoj sobi. Specifičnost ove povezanosti je da između spavaće sobe i dnevnog boravka stoji kupaonica koja je prolazna. Ovaj arhitektonski kompromis napravljen je u svrhu fleksibilnosti prostora, a oni koji će boraviti u kući najbolje će moći prosuditi koliko je takav jedan kompromis bio nužan.

image
Cabin Concept
image
Cabin Concept
image
Cabin Concept

Što se tiče samog uređenja unutrašnjeg dijela tu pak nije bilo kompromisa. Komunikacija vanjskih i unutarnjih prostora preko velikih staklenih otvora spaja se i u dizajnu koji je odabran za interijer. Zemljani i topli tonovi stapaju se s vanjskim dijelom i poštuju zatečenu lokaciju, dok se dodatni zanimljivost prostora postiže kroz detalje u tipičnom skandinavskom stilu koji su rado viđeni u uređenjima domova već dugi niz godina.

image
Cabin Concept
image
Cabin Concept

Ipak, kuća je u konačnici projektirana za odmor i opuštanje pa položaj pojedinih unutarnjih prostorija donekle pada u drugi plan dok je sveukupni smisao kuće bio usmjeriti se prema vanjskom dijelu i lijepom pogledu. Baš ovi dijelovi su dodatni plus cijelom ovom montažnom domu. Veliki natkriveni trijem s pogledom na livade i šumu, te masažna kada od cedrovine smještena u prirodu idealni su za opuštanje i odmaranje što je i bio konačni cilj projekta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. svibanj 2024 11:13