U POSJETU

Možete li vjerovati da je ova luksuzna kuća u Istri montažna? Vlasnici kažu da je sagrađena u rekordnom roku

 MELANI GRABAR/
Osim suvremenog oblikovanja, zanimljiva je i po ostakljenom prolazu te bogatim vanjskim sadržajima

Moja je majka bila beskrajno zaljubljena u ovu zemlju, naslijedila ju je od svoje majke, a potom i ja od svoje. Tu je ljubav prenijela na mene, a ja na supruga i djecu. Ispred naše parcele na čak 10 tisuća kvadrata prostiru se prekrasno polje lavande, livada i šuma, a sve u vlasništvu šire obitelji. Upravo smo ovdje odlučili sagraditi kuću za odmor "po našoj mjeri" kako bismo i mi, kao obitelj, uživali u seoskom miru i prekrasnim vizurama ovog dijela Istre. U trenucima kada je ne bismo koristili, ideja je bila da je iznajmljujemo - govore nam vlasnici Ville Sonia u Tomažićima kraj Labina.

Budući da je uza samu česticu u njihovu vlasništvu bilo dovoljno prostora, oko 1700 kvadrata, već su mogli zamisliti izgled kuće, njezinu poziciju i orijentaciju uz razne vanjske sadržaje. Jedina je dilema bila način gradnje.

image
MELANI GRABAR/
image
MELANI GRABAR/
image
MELANI GRABAR/

Ostakljeni prolaz može se uočiti već na parkingu ispred kuće, a kroz njega se vide bazen, masline i krajolik na dvorišnoj strani. On ujedno dijeli donju etažu na dva dijela

image
MELANI GRABAR/

- Nekoliko mjeseci smo dvojili između montažne i betonske kuće, a odlučili se za montažnu s tvrtkom Partas iz Jastrebarskog. Uz puno razgovora s prijateljima koji su bili u sličnoj dilemi, do odluke smo došli zbog brzine same izgradnje, a ujedno smo htjeli "biti u 21. stoljeću" - kažu vlasnici.

Htjeli su da se kuća uklopi u okoliš, stoga, kako kažu, ona nije futurističkog oblikovanja, ali je suvremena, a veliku su pažnju usmjerili na njezino pozicioniranje. Okrenuvši je na jugozapad, dobili su spektakularne poglede na zalazak sunca, pogotovo ljeti, dok šumarak štiti sjevernu stranu kuće od vjetrova koji pušu s učkarske strane.

image
MELANI GRABAR/
image
MELANI GRABAR/
image
MELANI GRABAR/
image
MELANI GRABAR/

Kuća je okrenuta na jugozapad uz spektakularni pogled na zalazak sunca. Okružena je vrtom s brojnim biljkama, a šumarak ju sa sjevera strane štiti od vjetrova koji pušu s učkarske strane

image
MELANI GRABAR/

- Od prvog sastanka s izvođačem do gotove i potpuno opremljene kuće prošlo je samo 17 mjeseci, što u ovim vremenima smatramo vrstom rekorda - ističu.

Idejne nacrte izradili su sami, a građevinski projekt arhitektica iz tvrtke Partas, koja im je pomogla i s nekim rješenjima, poput spavaćih soba s kupaonicama i walk-in garderobama.

Površina kuće je 290 četvornih metara, a sastoji se od dvije etaže. Već na samom parkingu ispred kuće može se uočiti jedna zanimljivost: ostakljeni prolaz kroz koji se vide bazen, masline i krajolik na dvorišnoj strani.

image
MELANI GRABAR/
image
MELANI GRABAR/
image
MELANI GRABAR/
image
MELANI GRABAR/

Većina namještaja rađena je po nacrtima vlasnika, izuzev nekoliko dizajnerskih komada. Također, ubacili su i nekoliko starinskih komada iz nasljeđa

image
MELANI GRABAR/

Taj ostakljeni prolaz dijeli donju etažu na dva dijela. Ona se sastoji od kuhinje, blagovaonice i dnevne zone otvorenog plana te trijema s lounge zonom. U produžetku su dvije spavaće sobe, od kojih je jedna dimenzijama i pristupom prilagođena osobama s invaliditetom, s ugrađenim garderobama i kupaonicama, zatim wellness s tušem, saunom i ergonomskim toplim keramičkim ležaljkama, te mali toalet za goste i praonica rublja. Na katu su dvije sobe s walk-in garderobama te kupaonicama. Obje sobe imaju izlaz na prostranu terasu, s koje je pogled još intenzivniji.

- Terasa je opremljena krevetima za sunčanje, a staklena ograda omogućava potpuni užitak u pogledu, začinjen popodnevnim dolaskom ovaca i janjčića obližnjeg susjeda - opisuju vlasnici.

image
MELANI GRABAR/
image
MELANI GRABAR/
image
MELANI GRABAR/

Dvije spavaće sobe, od kojih je jedna dimenzijama i pristupom prilagođena osobama s invaliditetom, nalaze se u prizemlju, a dvije na katu. Obje sobe imaju izlaz na prostranu terasu

image
MELANI GRABAR/

Što se tiče interijera, većina namještaja rađena je po nacrtima vlasnika, sami su odabrali i kupaonsku opremu, keramiku, gazišta za stepenice, ogradu stepeništa i rasvjetna tijela. Sjenice na parkingu su sami osmislili i odabrali, kao i vanjske krevete i stoliće za terasu na katu. Izuzetak su blagovaonski stol Pedrali, stolice Caligaris te podne lampe i mramorni stolić Natuzzi.

- Budući da smo već imali naslijeđen priličan broj starinskog namještaja, ubacili smo u interijer starinski kuhinjski stol na kojemu su aparati za kavu i čaj te tri pretapecirane drvene poltrone - stolice, sve staro oko 100-110 godina s opatijskoj područja - kažu vlasnici.

Interijer krase slike opatijske umjetnice Kristine Kinkele Valčič, koja je osobno došla te izradila slike po vlastitom dojmu.

- Ukrasno bilje nalazi se samo u kupaonicama jer je kuća uronjena u zelenilo pa nismo htjeli pretjerivati, kao ni s bojama koje su uglavnom siva, bež i zelenkasto bijela. Njih smo ‘razbili‘ roza detaljima, to su dvije velike poltrone u dnevnoj zoni, te kuhinjom u tamnom drvu - dodaju.

image
MELANI GRABAR/
image
MELANI GRABAR/
image
MELANI GRABAR/
image
MELANI GRABAR/

Vanjska kuhinja sadrži i mali toalet te prostor gdje je smještena bazenska tehnika, dok je u malom zasebnom teretana. Okućnica je vanjskim šahom, roštiljem Ofyr od čelika i kortena, vinskim hladnjakom...

image
MELANI GRABAR/

U vanjskom dijelu nalazi se i natkrivena vanjska kuhinja s čije se nadstrešnice, na južnoj strani, vidi vrh Učke Vojak. Vanjska kuhinja sadrži i mali toalet te prostor gdje je smještena bazenska tehnika. U malom zasebnom objektu je teretana, a okućnica je obogaćena i roštiljem Ofyr od čelika i kortena, vanjskim vinskim hladnjakom, velikim šahom, dječjim igralištem, jacuzzijem te grijanim bazenom od 50 kvadrata sa sunčalištem.

Kuća je okružena prekrasnim vrtom s travnjacima, mladim čempresima, primorskim borom, lovor višnjom, niskim biljem poput lavande, smilja, timijana, kadulje i ružmarina, a u samom podnožju parcele posađene su razne voćke. Vanjska rasvjeta koja se pali sa zalaskom sunca sve ih osvjetljava. U vrtu su i masline, a jedna se nalazi kraj samog staklenog prolaza, čime direktno ulazi u prostor kuće, a vidljiva je s tri strane: iz boravka, staklenog prolaza i saune.

U ranoj fazi je i ružičnjak, za koji se vlasnici nadaju da će prerasti u sjenicu za posebne trenutke.

- Budući da i vlasnici stanuju u betonskoj kući u Opatiji, zanimala su nas i iskustva boravka u montažnoj kući, koje postaju sve traženije u Hrvatskoj.

- Možemo iz prve ruke uočiti razlike, prvenstveno su tu troškovi i kvaliteta grijanja - kažu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. travanj 2024 07:47