U POSJETI

Multifunkcionalan prostor za stanovanje na otoku Cresu:Transformacija po potrebi korisnika

 RS CREATIVE STUDIO, ROBERT SABLIĆ
Prostor karakteriziraju prirodne boje i materijali bez pretjeranih akcenata

Obitelj Mujagić kupila je stan u novogradnji u širem središtu grada Cresa te je, prepoznajući njegov potencijal, razmišljala o multifunkcionalnom prostoru koji se može koristiti kao stan za stalno stanovanje, no istovremeno može aktivno parirati u ponudi kao turistički objekt visoke kvalitete. Njihove želje za funkcionalnim i luksuznim interijerom realizirao je projektantski tim iz tvrtke Marconico s otoka Krka.

image
RS CREATIVE STUDIO, ROBERT SABLIĆ

Iako nije bilo definirano tko je krajnji korisnik stana, obitelj Mujagić arhitektima je iznijela želju za funkcionalnim i luksuznim interijerom

- U uređenje prostora uključili smo se nakon završetka građevinsko-obrtničkih radova. Objekt smo preuzeli od tvrtke S.E.L.V. koja je već prije uredno pripremila gradilište za fazu projektiranja interijera te nas je pratila u svim završnim detaljima izvedbe - kažu arhitekti Barbara Turčić Gajzler i Paolo Turčić, dodajući kako u prvotnoj fazi projektiranja nije bilo definirano tko je krajnji korisnik stana, a zahtjev investitora bio je osmisliti funkcionalan interijer koji prati potrebe i zahtjeve tržišta nekretnina te turističke sezone.

image
RS CREATIVE STUDIO, ROBERT SABLIĆ

Stan je površine 100 četvornih metara, a čine ga otvoren prostor dnevnog boravka, kuhinje i blagovaonice, ulazni hodnik, tri spavaće sobe, dvije kupaonice te natkrivena terasa

image
RS CREATIVE STUDIO, ROBERT SABLIĆ

Zid od sedam metara

Rezultat je stan površine 100 četvornih metara koji čine otvoren prostor dnevnog boravka, kuhinje i blagovaonice, ulazni hodnik, tri spavaće sobe, dvije kupaonice te natkrivena terasa.

Prostor karakteriziraju prirodne boje i materijali bez pretjeranih akcenata. U dnevnom dijelu dominira središnji kuhinjski otok koji se nastavlja na blagovaonski stol, čime se uspjelo uštedjeti na prostoru dnevnog dijela i istodobno dobiti osjećaj prostornosti. Ističu se i crne aluminijske šine s pomičnim reflektorima, strateški usmjerenima na kontrolirana mjesta koja su se htjela naglasiti.

- Nešto čemu smo se morali prilagođavati bili su zadani fasadni otvori. Jedan od otvora integrirali smo u element kuhinje, gdje je jednostavnim mostom kuhinja dobila atraktivan dizajn i mnogo veću radnu površinu od prethodno zamišljene. Spomenutim rješenjem povezali smo zonu kuhinje s dnevnim boravkom u jedno. Zid nasuprot kuhinjskih elemenata tretirali smo u cijelosti. Ritam zidnih obloga i keramike velikog formata izmjenjivao se unutar 7-metarskog zida te omogućio smještaj izbe, ormara i televizijskog elementa. Ovo rješenje zaokružilo je dnevni prostor te ostvarilo ravnotežu i sklad suprotnih strana - pojašnjavaju arhitekti.

image
RS CREATIVE STUDIO, ROBERT SABLIĆ

Fasadni otvor integriran je u element kuhinje, gdje je jednostavnim mostom kuhinja dobila atraktivan dizajn i veću radnu površinu od prethodno zamišljene

Tkanine i zavjese

Korišteni materijali su, kažu, neutralni. Prostorom dominira centralna obloga presvučena u keramiku velikog formata u "terazzo" izvedbi.

- Koristili smo keramiku i materijale tvrtke Ceramiche Mariner iz Omišlja koja nas prati i educira s novitetima na tržištu keramike dulji niz godina - ističu te dodaju da je sav namještaj rađen po mjeri u suradnji s tvrtkom Javorović namještaj, dok je komadni namještaj većinom kupljen u riječkim trgovinama.

image
RS CREATIVE STUDIO, ROBERT SABLIĆ

S obzirom na to da su arhitekti smješteni na otoku Krku, sva se komunikacija odvijala online, dok je namještaj rađen po mjeri u suradnji s tvrtkom koja ga je proizvela u Virovitici te ga u završnoj fazi montirala na otoku Cresu

- Spojem ugodnog druženja i kvalitetno iskorištenog vremena uspjeli smo s investitoricom, gospođom Vericom Mujagić, zajednički odabrati sve što je potrebno. Tkanine i zavjese odabrali smo u suradnji s gospođom Valentinom Vlašić Klasan iz tvrtke Naval s kojom nas veže višegodišnje iskustvo na zajedničkim projektima - kažu arhitekti te dodaju kako je u odnosu na njihovo idejno rješenje konačan produkt imao vrlo malo izmjena.

image
RS CREATIVE STUDIO, ROBERT SABLIĆ

Stanom dominira centralna obloga presvučena u keramiku velikog formata u "terazzo" izvedbi

image
RS CREATIVE STUDIO, ROBERT SABLIĆ

Posao u 120 dana

- Posebnost ovog projekta je bila brzina izvođenja i način na koji smo odradili posao. Komunikacija je bila jednostavna te smo praktički sve glavne detalje definirali online. Tvrtke S.E.L.V. i Dražica plus, koja se bavi građenjem i prodajnom nekretnina, preuzele su koordinaciju na gradilištu, a mi smo zbog udaljenosti između otoka odradili svu komunikaciju iz ureda. Tvrtka Javorović je proizvela namještaj u Virovitici te ga je u završnoj fazi postavila na otoku Cresu. Rekli bismo da je ova veza Cres-Krk-Virovitica-Cres odlično funkcionirala te da smo u 120 dana odradili posao kojim smo u konačnici svi bili vrlo zadovoljni - zaključuju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 12:23