U POSJETU

Muški brlog od 43 metra četvorna u zagrebačkom naselju Rudeš

 Vedran Peteh/Cropix
Iako je stan bio u relativno dobrom stanju, novi vlasnik Antonio Bolanča ipak ga je "ogolio" do zidova te krenuo u nešto složeniju renovaciju

Kada je Antonio Bolanča, vlasnik tvrtke Izgradnja Bolanča, odlučio kupiti stan od 43 četvorna metra u zagrebačkom naselju Rudeš, odmah je imao viziju o tome kako bi on trebao izgledati u konačnici.

POGLEDAJTE VIDEO!

- Htio sam da stan odaje dojam muškog brloga, da ima takvu energiju, a opet, da je prikladan za život dvoje ljudi, primjerice para. Nije trebalo raditi kompletnu adaptaciju, što je definitivno bila dobra vijest jer su stan renovirali bivši vlasnici sedam godina prije moje kupnje. No ipak, htio sam ga osvježiti, prije svega obojiti i pobrusiti parkete. No, kada sam ušao u stan, rekao sam dečkima iz moje tvrtke da sve sruše do betonske ploče i ostave samo četiri vanjska zida - prisjeća se Antonio Bolanča koji se ipak odlučio za nešto složeniju renovaciju nego što je planirao u početku.

image
Vedran Peteh/Cropix

Iako je stan bio u relativno dobrom stanju, novi vlasnik Antonio Bolanča ipak ga je "ogolio" do zidova te krenuo u nešto složeniju renovaciju

image
Vedran Peteh/Cropix
image
Vedran Peteh/Cropix

Zidovi u kuhinji obojeni su svjetlucavom crnom bojom, a oni u spavaćoj sobi svjetlucavom svijetloplavom

Toplo i hladno

- Prvo smo projektirali do najsitnijeg detalja, a onda krenuli u realizaciju. Izradili smo sve nove zidove na način da je sve složeno u milimetar kako bi svaka prostorija bila maksimalno iskoristiva, ali da ostane dovoljno velika. Željeli smo dobiti komotnu spavaću sobu s velikim ugradbenim ormarom. Ideja je bila stan podijeliti na ‘toplo‘ i ‘hladno‘. Tzv. topli dio stana su dnevni boravak i spavaća soba u kojima dominiraju cigla, parket, chevron, kupljen u tvrtki Drvoproizvod i vesela boja zida u spavaćoj, a hladni dio stana preuzele su kupaonica i kuhinja koje su obložene ‘betonskim‘ velikoformatnim pločicama i crnim mat elementima - opisuje Antonio Bolanča i dodaje da je "hladni" dio stana vizualno zagrijan elementima hrasta i podnim grijanjem.

image
Vedran Peteh/Cropix

Kuhinja je rađena po mjeri s ugrađenim hladnjakom za vina u "neiskoristivom kutku", a ističe se i viseći stol uz vertikalu ventilacije koja se nije mogla sakriti

image
Vedran Peteh/Cropix

Svi ugrađeni električni elementi u ovom stanu mogu se kontrolirati preko mobitela, dizanje i spuštanje roleta, podno grijanje, rasvjetna tijela. Rasvjeta je podijeljena na glavnu i ambijentalnu rasvjetu, a ideja je bila dobiti topli odraz ciglenog zida u spoju s drvenim podovima. U dnevni boravak ugrađen je veliki TV uređaj, a u spavaću sobu projektor koji projicira tražene sadržaje na bijeli zid u željenom formatu.

image
Vedran Peteh/Cropix

Kuhinja i kupaonica obložene su "betonskim" velikoformatnim pločicama i crnim mat elementima

Balkon s roštiljem

- Meni se osobno najviše sviđa kupaonica koja je zapravo mala, ali dobro projektirana pa ne izgleda uopće malo i natrpano. Potpuno je zvučno izolirana dijamantnim pločama, a krasi je ‘lebdeća‘ tuš-kada sa stropnom ružom tuša i podnim grijanjem, ugradbene miješalice i vodokotlić, nadgradni umivaonik na hrastovoj ploči te perilica, sušilica, ugrađene u ventilirajuće ormare. Tuš-kadu smo ugradili kao projektirani gotovi modul koji je po mjeri izradila tvrtka Aquaestil. Tuš-kada je konusnog oblika i otvara širi put za pristup umivaoniku, a fiksna staklena stijena ostavlja dojam velikog prostora. Betonske keramičke pločice su kupljene u Neutra 03, a heksagoni u Feal trgovini - otkriva Antonio Bolanča.

image
Vedran Peteh/Cropix

Kupaonica je zvučno izolirana dijamantnim pločama, a krasi je "lebdeća" tuš-kada sa stropnom ružom tuša

Kuhinja je izrađena po mjeri s ugrađenim hladnjakom za vina u "neiskoristivom kutu". Zidovi kuhinje obojeni su svjetlucavom crnom bojom, a u spavaćoj sobi svjetlucavom, svijetloplavom bojom. Stanu pripada i balkon na koji je postavljen plinski roštilj.

Većina namještaja u stanu izrađena je po mjeri, a neki komadi kupljeni su u trgovinama poput Vivrea i Ikee. Opremanje stana stajalo je oko 20.000 eura.

image
Vedran Peteh/Cropix

A koji je najveći problem bio tijekom adaptacije, pitamo za kraj.

- Najveći problem su nam zadale vertikale zgrade. U stanu su bile četiri i sve smo ih uspjeli sakriti u zidove osim vertikale ventilacije koja je nasred kuhinje. Taj dio smo iskoristili s visećim stolom i polubarskim stolcima - kaže Antonio Bolanča.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. ožujak 2024 13:45