REPREZENTATIVAN DOM

Muški stan u kojem vlada siva. I malo žute: Preuređeni stan površine 60 kvadrata u Zagrebu

 BERISLAVA PICEK/CROPIX/
Pogledajte kako je preuređenjem stan površine 60 kvadrata u Zagrebu postao pravi muški dom!

PROFIL

  • INFO: preuređeni stan površine 60 kvadrata
  • LOKACIJA: Zagreb
  • VLASNIK: marketinški stručnjak
  • UREĐENJE: arhitekt Andrej Došen

Poznati marketinški stručnjak zamolio je mladog arhitekta Andreja Došena da mu predloži dvije, tri ideje oko opremanja tek kupljenog stana u Zagrebu, no na kraju je uslijedilo njegovo kompletno preuređenje. Doznajte zašto te pogledajte finalni rezultat

Možeš li mi reći svoje mišljenje i dati dva, tri savjeta oko uređenja stana koji sam nedavno kupio? Doslovno tim riječima upitao je poznati marketinški stručnjak mladog arhitekta Andreja Došena prije useljenja u svoj novi dom. Naime, vjerovao je kako će mu tek pokoja ideja biti dovoljna da oplemeni novouređeni stan površine 60 četvornih metara u blizini šireg zagrebačkog centra, u manjoj stambenoj zgradi relativno novije gradnje. Međutim, i vlasnik i arhitekt ubrzo su shvatili da detaljima neće postići željene zahtjeve ni ispuniti željene potrebe te su zaključili da je u ovakvom stanju stan estetski i funkcionalno neprihvatljiv. Odlučili su da mu treba - kompletno preuređenje!

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

Stan je, dakle, bio novouređen. Imao je novi parket, novu kuhinju, novu kupaonicu... Međutim, bio je prerascjepkan za tako mali prostor. Kako bi se dobio kvalitetni raspored, porušena je većina pregradnih zidova, a pojedine su prostorije prenamijenjene. Tako su dobivena dva glavna trakta u stanu: veliku otvorenu dnevnu zonu čine boravak s izlazom na balkon te kuhinja i blagovaonica u čijem je produžetku zatvorena lođa s ormarima izrađenim po mjeri, iskorištena kao dodatna garderoba i spremište. Intimniji dio stana, pak, čine kupaonica i spavaća soba, s pristupom iz ulaznog hodnika. Ipak, kako cijelo preuređenje ne bi stajalo više od kupnje samog stana, Došen je osmislio reprezentativan interijer u kojem se ističu skuplji, dizajnerski komadi, ali se istodobno poigrao nešto povoljnijim, ali vrlo efektnim rješenjima. Sve je, zapravo, krenulo od kupaonice.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX
image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

Vlasnik nije htio koloritni interijer, ali je zbog prevelike količine crne, sive i bijele stan djelovao poput grobnice. Prvo što je probilo tu psihološku granicu bila je žuta komoda za dnevni boravak. Nakon toga uneseni su i plavi te zeleni detalji

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX
image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

- U kupaonici smo imali minimalno intervencija, ali smo dobili maksimalan rezultat. Postojeće keramičke pločice premazali smo posebnim vodootpornim premazom čiji završni sloj može biti u željenom stilu, rustikalno, matirano... Mi smo izabrali izgled betona i dobili pravu mušku kupaonicu. Nakon toga smo krenuli s kuhinjom, vodeći se stilom koji smo postigli upravo u kupaonici - kaže Došen te prepričava kako je na poziciji kuhinje i prije bila kuhinja u obliku slova "L" sa šankom, no bila je previše zatvorena. Izradom kuhinjskih elemenata po mjeri od iverala sa završnom imitacijom betona, koji se protežu duž zida dugačkog četiri metra, dobiven je još jedan segment pravog muškog stana.

- Kuhinja je osmišljena poput ormara, zatvorena tako da nema vidljivog nereda. Što se tiče materijala i samog izgleda, betonu smo kontrirali drvom i staklom na zidu - pojašnjava Došen.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

U ulaznom hodniku nalazi se ogromno, raskošno, pomalo barokno ogledalo koje je i najupečatljivija dekoracija u cijelom stanu

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX
image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

Pažnju nam skreće na još jedno povoljnije, ali efektno rješenje: parket koji nije prvoklasni, ali je vrlo kvalitetan i cjenovno prihvatljiv, a slagan je dijagonalno, pod neobičnim kutem. Tu su i tri visilice iznad blagovaonskog stola koje su prekrojene u jedno rasvjetno tijelo. Većina namještaja kupovana je u salonima namještaja u Hrvatskoj, s tim da je sofa dovezena iz prošlog stana.

- Najizazovniji dio projekta bio je vremenski rok. Sve je moralo biti gotovo u samo mjesec dana, od projektiranja i izvedbe do useljenja, što je bilo dosta izazovno naročito zbog majstora i izvođenja radova. Na kraju jedino sa stolarom nismo imali problema - kaže Došen te dodaje kako je vlasnik bio dosta uključen u samo opremanje, tako da su zajedno gotovo svaki dan obilazili salone namještaja i birali pojedine komade. Dio je izrađen i po mjeri, kao što je žuta komoda u boravku.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

Zbog financijski nezahvalnih preinaka, kao što je rušenje pregradnih zidova, primijenjeno je nekoliko povoljnijih, ali efektnih rješenja. Primjerice, keramičke pločice u kupaonici premazane su posebnim premazom koji izgleda kao beton

- Kad smo krenuli s uređenjem, vlasnik je isprva htio da sve bude neutralno, crno - sivo - bijelo. No, budući da je u toj kombinaciji stan izgledao poput grobnice, shvatio je da se mora unijeti malo kolorita. Prvo što je probilo tu psihološku granicu bila je žuta komoda koju je vlasnik izdvojio u jednom salonu, a potom smo je izradili po mjeri kako bi se savršeno uklapala u dnevni boravak - prepričava Došen sa smiješkom i dodaje kako su uslijedili i drugi detalji žute boje, kao što su koš za otpatke, jastuci na sofi, jedna od tri žice visilice iznad blagovaonskog stola...

Potom su na red došli i plavi detalji: tepih te 3D tapeta. Za kraj je uneseno nešto zelenila, među ostalim i cvjetna instalacija Studija Botanike. Valja izdvojiti i komade s dizajnerskim potpisom, kao što su sat iz Bo Concepta i luster Artemide u dnevnoj zoni, ali i Modusova vješalica u hodniku.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

Balkon je mjesto odmora, opuštanja i općenito duhovne i tjelesne relaksacije koja je nakon napornog radnog dana potrebna svakom čovjeku

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

Za kraj nam je ostala spavaća soba, u kojoj su krevet s visokim uzglavljem te veliki ormar izrađen po mjeri. Za retro đir poslužila je tapeta koja također podsjeća na beton, što je pridonijelo suvremenom industrijskom stilu koji prevladava u cijelom stanu.

- Osim vremenskog roka, projekt je bio izazovan iz razloga što se u ovom prostoru nekada nalazio ured, koji je trebalo prenamijeniti u stan. Zbog toga je postojala ogromna količina utičnica koje sam prvi put morao uklanjati, a ne probijati - smije se Došen.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. svibanj 2024 02:27