OAZA MIRA

Na Pagu su ljetovali 30 godina, a onda su odlučili sagraditi kuću. Pronašli su savršenu parcelu..

 Luka Gerlanc/Cropix
Glavna ideja bila nam je kuću stopiti s maslinama kojima je okružena i njih ostaviti netaknutima, kažu vlasnici

Lunjski maslinici na sjevernom dijelu Paga, koji su 1963. godine proglašeni botaničkim rezervatom, jedinstveni su dio otočnog nasljeđa, prepoznati diljem svijeta. Na oko 23 hektara raste 80.000 maslina, među kojima se veličinom i fantastičnim oblicima izdvaja gotovo 1500 stabala sorte oblice, cijepljene na divlju podlogu, i divlja maslina, odnosno Olea oleaster.

Jedinstvena arhitektura prirodnih oblika drva isprepletenog s kamenom na cijelom se svijetu susreće još samo na dva mjesta: u Izraelu i Grčkoj. No, stručnjaci se slažu kako Lun ima primat po koncentraciji takvih stabala na malom prostoru te po njihovoj starosti, dok je znatan broj lunjskih maslina stariji od tisuću godina. Također, lunjsko maslinovo ulje osobite je kakvoće i arome te se smatra jednim od najboljih na Jadranu.

image
Luka Gerlanc/Cropix
image
Luka Gerlanc/Cropix
image
Luka Gerlanc/Cropix

Ovu malu lekciju iz povijesti maslinarstva doznali smo zahvaljujući zagrebačkoj obitelji koja je posjećivala Lun tijekom svojih ljetovanja na južnom dijelu otoka, gdje su dolazili gotovo tri desetljeća. Kada su supružnici prije nekoliko godina odlučili investirati svoju ušteđevinu u nekretninu upravo na Pagu, nakon duže potrage za zemljištem, u parcelu s maslinama na samom rubu botaničkog rezervata zaljubili su se na prvi pogled.

- Lun nam se oduvijek sviđao zbog mira, tisućljetnih maslina i daška prošlih vremena - kažu, dodajući kako su željeli sagraditi objekt koji će se iznajmljivati dok ga sami ne koriste.

image
Luka Gerlanc/Cropix
image
Luka Gerlanc/Cropix
image
Luka Gerlanc/Cropix

Kuću, koju su simbolično nazvali Villa Lun, prema njihovim je željama projektirala arhitektica Estera Zeneral iz Zagreba, pri čemu je velika pažnja usmjerena na to da se gradnjom ne naruše postojeća bioraznolikost i prirodno okruženje.

- Glavna nam je ideja bila kuću stopiti s maslinama kojima je okružena i njih ostaviti netaknutima. Pri izradi projekta vodila nas je misao poštivanja okruženja u koje dolazimo i u kojem želimo smjestiti modernu građevinu koja će zaokružiti cjelinu povijesno važnog nasljeđa - ističu vlasnici.

Vila je od prvih susjeda udaljena 400-tinjak metara, što joj osigurava mir i privatnost, a posebnost parcele čine tri tisućljetne masline u dvorištu. Kući površine 168 kvadrata pristupa se s glavne ceste, od koje je dijeli ograđeni parking. Odmah s ulaznih vrata, preko blagovaonice i dnevnog boravka, pruža se pogled na terasu s bazenom.

image
Luka Gerlanc/Cropix
image
Luka Gerlanc/Cropix
image
Luka Gerlanc/Cropix
image
Luka Gerlanc/Cropix
image
Luka Gerlanc/Cropix
image
Luka Gerlanc/Cropix

U blagovaonici, koja je centralno mjesto vile, nalazi se 2,5 metara dug hrastov stol oko kojeg se odigravaju sva druženja. U središnjem dijelu se nalazi i kamin kako bi gosti izvan ljetne turističke sezone mogli kreirati poseban ugođaj. Kroz maslinasto zelenu sofu i zlatnožute lustere vlasnici su odali počast maslinama i ulju.

Prizemlje je u istoj razini s terasama i bazenom, tako da se otvaranjem staklenih stijena stvara osjećaj cjelovitosti. Dio bazena izveden je u staklu, što pruža zanimljiv ugođaj danju, a osobito noću, kada je bazen osvijetljen. Na katu su tri dvokrevetne sobe, svaka sa svojom kupaonicom i terasom.

- U uređenju interijera koristili smo neutralne tonove u kombinaciji s drvom. Iz svake od četiriju soba pruža se pogled na maslinike, more, Velebit i okolne otoke. Sav namještaj rađen je po mjeri prema našim izvornim idejama koje su majstori realizirali besprijekorno - otkrivaju vlasnici, priznajući nam kako je gradnja trajala duže od planiranog zbog neodgovornih izvođača, ali taj dio žele što prije zaboraviti.

image
Luka Gerlanc/Cropix
image
Luka Gerlanc/Cropix
image
Luka Gerlanc/Cropix
image
Luka Gerlanc/Cropix
image
Luka Gerlanc/Cropix

Svoju vilu kategoriziranu s pet zvjezdica opisuju kao modernu oazu mira usred tisućljetnog maslinika, a ističu kako se rijetko koji, čak i oni luksuzniji objekti ne mogu pohvaliti takvom lokacijom, kao ni tisućljetnim maslinama u dvorištu. Mislima se ponovno vraćaju na lunjsko maslinovo ulje, govoreći kako ga i sami proizvode, ali u malim količinama.

- Imamo tri tisućljetne masline koje ne rađaju svake godine, upravo je to i tajna njihove starosti... Pomalo - smiju se.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. travanj 2024 04:42