Nemoguća situacija

Na primjeru zgrade, čiji je predstavnik glumac Medvešek govorio o jadu obnove i kreditima

 Ranko Šuvar/CROPIX
Na Arhibau će se okupiti stručnjaci, državna i gradska uprava i tijela te svi sudionici u procesu gradnje te građani

Najavljen je sajam i konferencija s glavnim fokusom na održivosti u urbanizmu, arhitekturi i graditeljstvu te podizanju standarda stanovanja

- Ova zgrada izgleda vrlo dobro odavde i mi u Zagrebu imamo situaciju uvrnutih Potemkinovih sela. Mi nismo gradili lijepe fasade da nešto sakrijemo, nama su stare ružne fasade ostale nakon carstva, a one skrivaju potpuno gnjile zgrade - rekao je Rene Medvešek, glumac i redatelj, ispred historicističke zgrade oštećene u potresima u Ilici uz Britanski trg, u kojoj je 20 stanara.

Ispred te zgrade stare 120 godina najavljen je Arhibau, prvi regionalni sajam i konferencija s glavnim fokusom na održivosti u urbanizmu, arhitekturi i graditeljstvu, podizanju standarda stanovanja, ali i obnovi potresom pogođenih područja, koja će se održati od 7. do 9. listopada u Zagrebu.

image
Mi nismo gradili lijepe fasade da nešto sakrijemo, nama su stare ružne fasade ostale nakon carstva, a one skrivaju potpuno gnjile zgrade, kaže Rene Medvešek
Ranko Šuvar/CROPIX

ZAKONSKA PRAVILA

Na primjeru zgrade, čiji je predstavnik stanara Rene Medvešek, istaknuo je problem s kreditima.

- Dosad smo potrošili oko 400.000 kuna samo na hitne intervencije, s time da s dvorišne stane zjapi 40 metara srušenog zabatnog zida. Jednostavno, to je nemoguće riješiti u situaciji u kojoj morate kredit od 300.000 kuna čekati šest mjeseci i svakodnevno se ispričavati radnicima koji su obavili radove hitne intervencije, pri čemu kredit koji tražite plaćate skupo i pod uvjetima koji su nemogući - kaže Medvešek i dodaje da je dizanje kredita za tu svrhu bilo kompleksno, od procedure preko uvjeta do trajanja.

Problem su im bila i zakonska pravila koja uvjetuju cjelovitu obnovu, a koja je u njihovu slučaju na razini obnove jedne škole. Konstrukcijska obnova te zgrade stajat će 6,5 milijuna kuna. Financiranje u fazama, zaključuje on, bilo bi važna mogućnost da se ne mora dizati cijeli kredit, kao i krediti koje bi oblikovala država, koji bi bili jednostavniji, a ne komercijalni.

Konstrukcijska obnova zgrada, prema novoj regulativi, najavio je Luka Korlaet, zamjenik gradonačelnika Zagreba, trebala bi se proglasiti javnim interesom, te bi se radila neovisno o dostupnosti stanara, a na trošak Grada i države, što bi uz redefiniciju cijena bila krucijalna stvar za pokretanje obnove s mrtve točke.

image
Ranko Šuvar/CROPIX

GOSPODARSKI TRENUTAK

Tihomil Matković, predsjednik Društva arhitekata Zagreba, ujedno organizatora sajma, istaknuo je da će Arhibau okupiti stručnjake, državnu i gradsku upravu i tijela te sve sudionike u procesu gradnje i građane. Vedrana Likan, direktorica Colliers Advisoryja, smatra, pak, da gospodarski trenutak u kojem je Hrvatska nudi mogućnost ključnog zaokreta u načinu na koji planiramo razvoj i provodimo ga u djelo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 01:02