OBITELJSKO UTOČIŠTE

Na vrhu planine srušili staru kolibu pa napravili njezinu kopiju: ‘Željeli smo spojiti porijeklo i lokalnu tradiciju s nečim novim i svježim‘

 KUBICEK.STUDIO/

"Ideja je bila pronaći jedinstveno mjesto za opuštanje, mirniji život, uživanje u dragocjenom vremenu s obitelji, prijateljima i ljepotama lokalne planinske prirode. Sličan stil kolibe poznajemo iz djetinjstva. Kada smo imali priliku vidjeti ovu kućicu, bila je to očita odluka, odmah smo se zaljubili, govore Mila Matijevic i Vaclav Petru, prepričavajući kako su tragali za svojom idealnom vikendicom.

image
KUBICEK.STUDIO/
image
KUBICEK.STUDIO/
image
KUBICEK.STUDIO/
image
KUBICEK.STUDIO/

Pronašli su ju u popularnom odredištu za odmor i skijanje u blizini Harrachova, na granici planina Jizera i Krkonoše u Češkoj, ali ju nisu zadržali - napravili su njezinu kopiju, gotovo identičnu. Naravno, malo su ju i osuvremenili.

"Željeli smo spojiti porijeklo i lokalnu tradiciju s nečim novim i svježim, ali i sa stilom života naše obitelji na ovom mjestu. Od nekadašnje vlasnice, koja nas i dalje posjećuje, mogli smo čuti više o povijesti i životu u vikendici, tako da su njezina sjećanja stvorila budući karakter naše vikendice. Glavna namjera bila nam je stvoriti umirujuće minimalističko mjesto i zadržati tu tipičnu atmosferu kolibe", kažu.

image
KUBICEK.STUDIO/
image
KUBICEK.STUDIO/
image
KUBICEK.STUDIO/
image
KUBICEK.STUDIO/
image
KUBICEK.STUDIO/

Bitna im je bitna kvaliteta materijala te sklad vanjskog i unutarnjeg dijela vikendice. Htjeli su, opisuju, mjesto za kvalitetan obiteljski provod u svakom od godišnjih doba: zimi na skijanju, tijekom proljetnih šetnji i ljetnih večeri uz vatru... ili jednostavno uživati u pogledu na prirodu.

"Pronalaženje ljubazne atmosfere za obiteljsko vrijeme s osjećajem udobnosti, udobnosti i smirenosti bilo je najvažnije", ističu.

Njihova tvrtka Projectica te dizajnerica Denisa Kubickova Strmiskova zajedno su radili na projektu, dok su za uređenje interijera bila zaduženi dizajneri Jan Jaros i Kristyna Hodanova, oboje iz Studija Denisa Strmiskova.

image
KUBICEK.STUDIO/
image
KUBICEK.STUDIO/

Kuća površine 150 kvadrata na vrhu čeških planina gotovo je identična kopija svojeg povijesnog originala: u fasadi se promatraju tradicionalne prakse lokalne arhitekture, svi drveni elementi izrađeni su po narudžbi, krovište je pokriveno šindrom, dok su prozori tradicionalnog oblikovanja.

I raspored unutarnjih prostorija kopira izvorno stanje. U prizemlju se nalazi prostrani dnevni boravak s kaljevom peći i prostor za sjedenje uz francuski prozor, s mogućnošću otvaranja cijelog prostora prema vrtu. Odvojena kuhinja, orijentirana na istok, nudi sve pogodnosti za udobno kuhanje. Objekt također ima dvije odvojene kupaonice s toaletom i tušem. Na katu su dvije spavaće sobe, a da u kući može spavati ukupno osam osoba.

image
KUBICEK.STUDIO/
image
KUBICEK.STUDIO/
image
KUBICEK.STUDIO/
image
KUBICEK.STUDIO/
image
KUBICEK.STUDIO/

"Dizajn namještaja balansira na granici između prošlosti i sadašnjosti. Namjerno smo kombinirali nekoliko vrsta i nijansi drva, metala i svijetlih tonova, a zatim se kroz prostore detaljno projicira topla narančasta boja. Namještaj je dizajniran u jednostavnom obliku i od visokokvalitetnih materijala od metala ili punog drva", pojašnjavaju dizajneri, dodajući kako je nešto izrađeno po mjeri u stolarskim radionicama, dok je dio starog namještaja i rasvjete obnovljen.

Zanimljiv je i naziv kolibe "Dvije sestre", a temelji se na osoboj priči vlasnika. Naime, taj naziv za Milu je podsjetnik na njezinu sestru, ali i na njezine dvije kćeri te njezinu vjeru u moć povezanosti ženske energije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 23:12