HRVATSKA KOMORA ARHITEKATA

NAJBOLJA 4 DJELA PROŠLE GODINE: Finalisti za godišnju nagradu Medalja arhitekture

 Boris Berc
Glavna tema najvećeg profesionalnog stručnog okupljanja hrvatskih arhitekata bit će stanovanje. Evaluirat će se doprinos tehničkoj i tehnološkoj izvrsnosti, inženjerskoj inovativnosti i racionalnosti, solidnosti i trajnoj kvaliteti ostvarenja te drugi faktori, rekla je Željka Jurković

Finalisti za godišnju nagradu Medalja arhitekture

1. Seosko domaćinstvo na Hartovskom vrhu

• Autori: Branimir Rajčić, Mirela Žinić

• Foto: Boris Berc

Boris Berc

2. Rekonstrukcija i dogradnja putničkog terminala Zračne luke Split

• Autori: Ivan Vulić, Ivan Radeljak

• Foto: Ivan Radeljak

Ivan Radeljak

Ivan Radeljak

3. Bazen i recepcija kampa Stella Maris

• Autori: Damjan Kolundžić, Kata Marunica, Nenad Ravnić

• Foto: Marko Mihaljević

Marko Mihaljević

4. Grand Park hotel Rovinj

• Autor: 3LHD Saša Begović, Marko Dabrović, Tatjana Grozdanić Begović

• Foto: Jure Živković

Jure Živković

Rekonstrukcija i dogradnja putničkog terminala Zračne luke Split, Grand Park hotel Rovinj, bazen i recepcija kampa Stella Maris i seosko domaćinstvo na Hartovskom finalisti su Hrvatske komore arhitekata za godišnju nagradu Medalja arhitekture.

Nagrade će biti dodijeljene u sklopu Dana arhitekata 4.0 koji se ove godine održavaju od 12. do 14. ožujka u Šibeniku.

Za nagradu Medalja za konceptualni pothvat nominirana su dva rada: LA agriculture 2019, IV. interdisciplinarna radionica na Lastovu i postprodukcija te Mjera, časopis Društva arhitekata Dubrovnik. Finaliste godišnjih nagrada odabrao je ocjenjivački sud na čijem je čelu akademik Nikola Bašić. U sastavu ocjenjivačkog suda su arhitekti Tomislav Ćurković, Ante Kuzmanić, Karin Šerman i akademik Mladen Obad Šćitaroci.

ETIČNOST

- Naša je dužnost promicati kvalitetne arhitektonske projekte i nagrađivati ih. Prema načelu izvrsnosti evaluirat će se doprinos tehničkoj i tehnološkoj izvrsnosti, inženjerskoj inovativnosti i racionalnosti te solidnosti i trajnoj kvaliteti ostvarenja. Načelom profesionalne etičnosti posebno će se vrednovati socijalna odgovornost i poduzetnost, profesionalizam te odgovornost za održivost i okoliš - rekla je Željka Jurković, predsjednica HKA.

Glavna tema najvećeg profesionalnog stručnog okupljanja hrvatskih arhitekata, Dana arhitekata 4.0, bit će stanovanje pa će se tako ovogodišnja konferencija baviti aktualnim pitanjima urbanog i prostornog planiranja, prikazat će primjere socijalnog stanovanja iz Hrvatske i Europe, a bit će govora i o stambenim politikama. Na konferenciji će se obrađivati i teme koje se tiču strateškog prostornog planiranja nasuprot tržišnog pristupa stanovanju, kao i primjeri stambenih zgrada kao arhitektonske baštine. Program Dana 4.0 obuhvatit će i najaktualnije informacije iz područja zakonodavstva i poslovne prakse arhitekata.

BROJNI GOSTI

Posebni gosti Dana arhitekata 4.0 bit će europski arhitekti i ekonomisti, među kojima i Marcus Gwechenberger, arhitekt koji će održati predavanje na temu stanovanja u njemačkom gradu Frankfurtu, te slovenski arhitekt i profesor na tamošnjem Fakultetu za arhitekturu Tomaž Krušec koji će govoriti o stambenoj arhitekturi u Sloveniji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. travanj 2024 03:01