Najbolja solarna kuća na svijetu

Lisi - kuća budućnosti prvo osvojila Ameriku, a sada kreće u osvajanje Europe

Unikatna, jedinstvena, kompaktna, modularna, održiva, učinkovita, ekološka, isplativa, interaktivna, inteligentna, suvremena, minimalistička… Svi ti superlativi krase Lisi – kuću budućnosti, projekt koji je pod palicom Tehničkog fakulteta u Beču pokrenuo tim stručnjaka sastavljen od arhitekata, studenata i renomiranih austrijskih tvrtki te osmislio građevinu koja je na bijenalu Solar Decathlon proglašena najboljom solarnom kućom na svijetu!

O čemu je točno riječ? Lisi – kuća budućnosti dizajnirana je i realizirana za natjecanje koje se svake dvije godine organizira u SAD-u s ciljem promoviranja ekoloških i energy plus razvojnih tehnologija, odnosno projektiranja i gradnje stvarnih energetski učinkovitih i privlačnih domova pogonjenih solarnom energijom. Ideja vodilja austrijskog tima za Lisi kuću bila je dizajnirati projekt duboko ukorijenjen u austrijsku i alpsku tradiciju življenja, slaveći i naglašavajući vrijednosti drva u njegovim strukturnim, materijalnim te ekološkim svojstvima, koji će biti adaptibilan na sva geografska područja.

Od srčike do kore

Rezultat? Kuća je u potpunosti sagrađena od svih dijelova stabla, od srčike do kore, a njezin je arhitektonski i održivi koncept toliko oduševio žiri da je odnijela nagrade u svih deset kategorija svjetske nagrade Solar Decathlon 2013. I što je najbolje, odsad je dostupna i na našem tržištu! Ta informacija poslužila nam je kao savršen povod za predstavljanje kuće te razgovor s Ana-Marijom Gradiska i Julijom Cenker iz austrijske tvrtke ATUM Group koja zastupa Lisi kuću u našoj regiji.

– Nakon bijenala Solar Decathlon Lisi kuća prezentirana je na otvorenom showroomu Plava laguna u Beču krajem prošle godine gdje se može i posjetiti. Nedavno je predstavljena talijanskom tržištu tijekom sajma arhitekture u Milanu gdje je izazvala jako puno zanimanja. U tijeku je njezin proboj na hrvatsko tržište, a u planu je i predstavljanje na skandinavskom tržištu. Cijena za Hrvatsku se trenutačno formira te prilagođava mogućnostima i potrebama tržišta – kažu Ana-Marija Gradiska i Julia Cenker, dodajući kako je kuća modularna te se proizvodi i sklapa u rekordnom roku, i to od devet različitih tipova drva.

Produkcija kuće moguća je u samo tri, četiri dana, dok je montaža i isporuka “ključ u ruke” gotova za deset dana. Punog naziva “Living Inspired by Sustainable Inovation”, odnosno “Život inspiriran održivim inovacijama”, kuća se može prilagođavati potrebama svakog investitora, dok je prva realizirana kuća bila prilagođena potrebama natjecanja te je sagrađena kao optimalno rješenje za dvoje ljudi, ukupne površine 210 kvadrata.

Vrtovi kao izolacija

Sastoji se od tri cjeline: središnjeg dijela, prostora za stanovanje i vrtnih terasa ili atrija, koji se mogu zatvoriti pomoću fleksibilne vanjske fasade. Naime, Lisi je u potpunosti ekološka kuća, sagrađena prema estetskim načelima o životu u skladu s prirodom od obnovljivih i drvnih materijala koji pružaju sanitarnu, zdravu i ugodnu atmosferu za život. Drvo prevladava kao materijal s čak 96 posto, od namještaja, unutarnjih i vanjskih obloga te izolacije do temelja.

Prostran dnevni boravak središnji je dio kuće, a otvaranjem staklenih stijena interijer se spaja s eksterijerom

– Dvije vrtne terase, koje imaju funkciju atrija, stvaraju ravnotežu između unutarnjeg i vanjskog dijela, pružajući dovoljno dnevnog svjetla, uz mogućnost unakrsne ventilacije. Fleksibilni arhitektonski slojevi čine granice između unutarnjeg i vanjskog prostora, a tu su uključeni i poluunutarnji i poluvanjski prostori koji se mogu lako adaptirati prema željama korisnika – pojašnjavaju. Prostrani fleksibilni dnevni boravak je središnji dio kuće u kojem prevladavaju boje lješnjaka, mahagonij i bež.

Cilj je bio da su boje u kontrastu kako bi dale živost cijelom prostoru, a vodilo se računa da dizajn bude pročišćen i minimalistički kako bi se naglasak stavio na prirodu te kako bi se kuća prožimala s prirodom. Naime, velika staklena pomična vrata otvaraju put prema terasama na sjevernoj i južnoj strani središnjeg dijela kuće, čime se optički proširuje cjelokupni prostor dnevnog boravka, integrirajući tako prirodu i eksterijer u cjelinu kuće.

Eksterijer je dodatno uljepšan zelenim zidovima, odnosno vertikalnim vrtovima uz sistem samonavodnjavanja preko trijema skupljanjem kišnice, koji ujedno služe kao toplinska izolacija te apsorbiraju teške metale iz atmosfere. Kuću je moguće zakriliti i potpuno obući u zastor bijele boje koji imitira lišće te nudi zaštitu od sunca na vrlo originalan način. – Budući da je modularna, moguće ju je proširivati unutar njezine tri zone te konstruirati na više razina, dobivajući tako cjeline za višečlane obitelji – kažu Ana-Marija Gradiska i Julia Cenker.

Što se tiče tehničkih karakteristika, Lisi je plus-energy home (kuća s viškom energije) koja generira svu potrebnu električnu energiju s fotonaponskim modulima montiranima na krov, a godišnje proizvode 13.000 kWh. Opskrba toplom i hladnom vodom za grijanje i hlađenje prostora, kao i za grijanje sanitarne vode, omogućena je pomoću dvije toplinske pumpe zrak-voda. Zdravu i ugodnu klimatizaciju omogućava energetski obnovljiv uređaj za ventilaciju, koji također osigurava izmjenu topline i vlažnosti između potrošenog i svježeg zraka.

Interaktivna kontrola

Multifunkcionalni sustav podova regulira klimu u čitavoj zgradi pomoću korištenja zraka, vode i aktivnog kubičnog kapaciteta. Tako se na efektivan način osiguravaju grijanje, hlađenje i protok svježeg zraka, čime se postiže stalno ugodna klima u prostoru. Jedna od inovacija kuće Lisi je tuš koji sa svojom inovativnom podlogom i mjenjačem topline smanjuje potrošnju te obnavlja termalnu energiju iz otpadne vode tijekom tuširanja.

Nadalje, u kuhinju je uključen i holistički pristup za održivo skladištenje hrane po principu isparavajućeg hlađenja i uz pohranu namirnica u borovini i okomitom položaju, tako da hrana može biti sačuvana u skladu s prirodnim zakonima. Ugrađen je i sustav pametne kuće koji nudi interaktivni model kontrole doma, uzimajući u obzir parametre iz okoliša i praćenje potrošnje energije na temelju kojih procjenjuje buduću potrošnju energije i mogućnosti uštede. Tako se, primjerice, automatski pali radno svjetlo kuhinji kada ukućani nešto kuhaju, TV dok se odmaraju na kauču, glazba dok večeraju, dok se automatski gasi svjetlo i isključuju svi veći potrošači energije kad idu spavati.

Više informacija o svim fazama projekta, može se pronaći na atum-group.at

Ako vam se svidio ovaj članak, molimo vas da ga podijelite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 06:23