Autentična Dalmacija

Najbolje čuvana tajna Hrvatske je otkrivena! Budućnost turizma izgleda upravo poput ovog otočića od 200 stanovnika

Otok Molat

 PRIVATNA ARHIVA
Molat, maleni otok zadarskog ahipelaga ima samo 200-tinjak stalnih stanovnika i pravo je mjesto za one koji traže istinski odmor

Posljednjih godina sve je popularnije ljetovati na otocima. Čini se da svatko ima „svoj“ otok, ljubitelji aktivnog turizma otkrili su Mljet, opušteni idu na Vis, a obitelji s djecom obožavaju Lošinj. Od ove godine Pelješki most približio je i dosad neotkriveni Pelješac. Trajekt više nije prepreka jer svatko od nas traži svoj komadić raja, po mogućnosti negdje gdje ga neće dijeliti s još stotinama drugih ljudi.

Pohod hrvatskih, ali i stranih turista na jadranske otoke krenuo je već prije pandemije jer je mnogima bilo previše gužvanja na svakom koraku, od plaže do restorana, a još se intenzivnije nastavio ovog ljeta. Poklapa se to i s globalnim turističkim trendovima – veliki je porast takozvanog turizma iskustva što znači da se želimo družiti s lokalnim stanovništvom, iskusiti njihovu svakodnevicu, a ne provesti vrijeme na turističkim odredištima, turisti žele jesti lokalnu hranu, imati svoj mir, boraviti u skladu s ekološkim postulatima te uživati u prirodi.

Oaza mira

Sve ovo, ali i još toliko više možete pronaći na 23 kilometra kvadratna otoka Molata, malenog kopna u zadarskom arhipelagu koji su strani blogeri prozvali najbolje čuvanom tajnom Hrvatske. Molat je dom za 200-tinjak stalnih stanovnika, a čak i tijekom ljetne sezone je prava oaza mira. Što ne znači da se na Molatu nema što raditi, dapače! Ovaj predivan skriveni otok bogate povijesti i kulturne baštine nudi jako puno toga.

image

Otok Molat

PRIVATNA ARHIVA

No, krenimo od početka. Za one koji ne znaju gdje je točno Molat, radi se o sjevernodalmatinskom otočiću od Zadra udaljenom 15 nautičkih milja ili 28 kilometara zračne linije. Sjeverni vrh Molata je samo 100 metara udaljen od otoka Ist. Molat je dobro povezan s kopnom, katamaran i trajekt iz Zadra do Molata prometuje cijele godine, a vožnja traje 50 minuta katamaranom ili oko dva sata i 30 minuta trajektom. Molat je zadnjih godina izuzetno popularno odredište za nautičare zbog mirnih vjetrova, a najviše je brodova u širokom Brguljskom zaljevu s oko 90 plutača. Također, Molat je poseban jer je nakon Lastova i Mljeta, jedan od najzelenijih otoka na Jadranu.

Molat je naseljen još u 7. stoljeću, a za vrijeme Mlečana bio je važna pomorska luka. Otok je ime dobio po latinskoj riječi mel, mellitus što znači medeno, slatko kao med. Upravo je takav život na Molatu!

Glavni dijelovi otoka

Glavni dio otoka je naselje Molat, a tu su još i Brgulje te Zapuntel. Život na Molatu je jednostavan, postoji trgovina, voćarna, pizzeria, dva restorana, pošta, ambulanta i pekara. No, zato obiluje predivnom prirodom, kristalnim plažama i sveopćim mirom. Na Molatu možete planinariti, voziti bicikl dobro označenim stazama, loviti ribu ili malim čamcem istraživati skrivene uvale i plaže. Mještani i njihovi gosti uglavnom preferiraju najveću i najljepšu uvalu Jazi, smještenu na sjeveroistočnoj strani otoka.

Mnogi će ovdje uživati u kajakarenju ili vožnji na SUP-u. Ipak, jedna od najpoznatijih aktivnosti je ronjenje na koje možete ići organizirano ili samostalno, a za to trebate otići u obilazak jugozapadne, strme obale. Osim prekrasnog podvodnog živog svijeta, možete pronaći i ostatke raznih brodova koji u ovom kraju nisu doživjeli najbolju sudbinu.

image
SHUTTERSTOCK

Ako ste pak željni potpunog mira na svojem odmoru, onda se opustite uz knjigu i postanite dio molatske knjiške zajednice. Naime, ovdašnji stanovnici su veliki ljubitelji dobrog štiva i njihova knjižnica broji više od 14.000 naslova, a godišnje se pročita oko 2000 knjiga. Članarina je besplatna za sve stanovnike.

Večeri ćete provesti ili na svojoj terasi ili u jednom od dva molatska restorana, uz zalazak sunca jesti ribu koja je još ujutro plivala u čistom moru te piti ukusno lokalno vino. Za potpuni doživljaj potrebno je prošetati Trznom, središnjim trgom u Molatu gdje se okupljaju lokalci. Noći su, pak, posebna priča. Nebo je tamnoplavo i prepuno zvijezda, zrak je svjež i možete se zaista odmoriti od svakodnevne gradske vreve koja vas možda prati ostatak godine.

Poseban specijalitet

Kada ste na Molatu, morate probati tradicionalnu Molatsku tortu od rogača. Nekad je rogač bio u svakom vrtu Zadra i zadarskog arhipelaga, rastao i po poljima i u šumarcima, a danas je gotovo posve iščezao. Molatska torta je zapravo pita od prhkog tijesta i bogate unutrašnjosti koja je zapravo njen ključni dio. Radi se o tamnoj kremi pripremljenog od mljevenog rogača, mlijeka, griza, maslaca, vanilin šećera, jaja, korice i limunova soka, no tajni sastojak koji je čini toliko ukusnom je marmelada od smokve koja se razmaže po unutrašnjosti tijesta prije dodavanja kreme od rogača.

image

Molatska torta

FILIP BRALA/TZ GRADA ZADRA

Iako automobili na otoku nisu zabranjeni, malo tko ih koristi. Glavno prijevozno sredstvo je bicikl ili – noge. Uz sve ove pozitivne strane, Molat ima i tamnu mrlju iz prošlosti. Upravo je na ovom otoku 1942. godine bio fašistički logor čiji su ostaci vidljivi i dan danas. Dobra je to prilika za odati počast žrtvama, ali i zamisliti se nad ratnim zločinima te što smo kao čovječanstvo napravili da se takvo nešto nikada više ne ponovi.

Tko jednom dođe na Molat, zasigurno će se poželjeti vratiti. A ako razmišljate o kupnji nekretnine kao obliku ulaganja u budućnost, Molat je opet pravi izbor jer će autentičan turizam, kao i povezanost s lokalnim stanovništvom zasigurno biti trend broj 1 u godinama koje dolaze.

Autentične dalmatinske kuće

Upravo su lokalno, autentično i eko glavne odlike nedavno preuređenih kuća na Molatu koje su nas oduševile na prvi pogled. Renovirane su 2021. godine, a investitori su pazili da svaki detalj odgovara samom otoku pa u uređenju prevladavaju kamen i drvo, no ne manjka im niti luksuz poput velikog bazena, vrhunskog roštilja i božanstvenih pergola. Neovisno o tome tražite li svoj ‘forever home‘ na ovoj predivnoj lokaciji ili razmišljate o bavljenju drugačijim, lokalnim turizmom, ovo je idealna prilika za vas.

Na Molatu se trenutačno prodaje pet predivnih kamenih kuća. Nekretnine se nalaze u središtu otoka Molata, u srcu naselja Molat.

Prva kuća je Casablanka, površine 200 kvadrata, dvokatnica s dvije spavaće sobe, konobom, spremištem, dvije kupaonice, dnevnim boravkom, predsobljem i terasom. Njena posebnost je konoba u kojoj se nalazi vinski podrum, što je zasigurno čini jedinstvenom. Kuća Casablanka se nalazi u blizini crkvenog zvonika koji je na Molatu postavljen 1937., u čast ukidanja kmetstva na ovom otoku.

image

Kuća Casablanka

PRIVATNA ARHIVA
image

Kuća Casablanka

PRIVATNA ARHIVA
image

Kuća Casablanka

PRIVATNA ARHIVA
image

Kuća Casablanka

PRIVATNA ARHIVA
image

Kuća Casablanka

PRIVATNA ARHIVA

Monaco je naziv druge kuće, kamene prizemnice u izvornom dalmatinskom stilu površine cca 110 metara kvadratnih, s dvije dvokrevetne sobe, dnevnim boravkom, kuhinjom i čak dvije terase. Monaco je smještena odmah do Casablanke, a dijeli dvorište s malom zavjetnom crkvom, spomenikom nulte kategorije, koja datira iz 17. stoljeća. To je jedina crkva sa drvenim oltarom na hrvatskim otocima, a u njoj se nalazi i najstarije zvono na ovom području. Trenutačno je u fazi adaptacije.

image

Kuća Monako

PRIVATNA ARHIVA
image

Kuća Monako

PRIVATNA ARHIVA
image

Kuća Monako

PRIVATNA ARHIVA
image

Kuća Monako

PRIVATNA ARHIVA

Kapetanova kuća je na svakom otoku bila ona najveća, s najljepšim pogledom i najljepšom uvalom ispred terase. Kapetanova kuća na Molatu ima oko 250 kvadrata, čak tri spavaće sobe, tri kupaonice, četiri toaleta, kuhinju, blagovaonu, dnevni boravak, predivnu terasu i veliki bazen. Njen dosadašnji vlasnik je bio prvi kapetan broda Jugoslavija. Osim najljepšeg pogleda na more, ima i pogled na malu zavjetnu crkvicu. Idealna je za iznajmljivanje ili veliku obitelj koja želi započeti drugačiji život na otoku.

Kapetanova kuća je pored luksuzno uređenog interijera, okružena s mnoštvom mediteranskog bilja, palmi i drugog raslinja, bazenom i sunčalištem.

image

Kapetanova kuća

PRIVATNA ARHIVA
image

Kapetanova kuća

PRIVATNA ARHIVA
image

Kapetanova kuća

PRIVATNA ARHIVA
image

Kapetanova kuća

PRIVATNA ARHIVA

Suprotnost Kapetanovoj je preslatka Mala kuća, površine 50 kvadrata, dvije spavaće sobe, dvije kupaonice i zajedničkim dvorištem. Njen ogroman adut je predivno dvorište sa stablima bungevilije i oleandra.

image

Mala kuća

PRIVATNA ARHIVA
image

Mala kuća

PRIVATNA ARHIVA
image

Mala kuća

PRIVATNA ARHIVA

U istom bloku kamenih kuća nalazi se i Reainer, površine 140 kvadrata, s dvije spavaće sobe, tri kupaonice, dvije terase, balkonom, dnevnim boravkom i kuhinjom. Ovoj kući pripada i ljetna kuhinja površine 50 metara kvadratnih u čijem sastavu je kuhinja sa velikim roštiljem, 2 spremišta i wc-om, te vrtom i terasom.

image

Kuća Reainer

PRIVATNA ARHIVA
image

Kuća Reainer

PRIVATNA ARHIVA
image

Kuća Reainer

PRIVATNA ARHIVA
image

Kuća Reainer

PRIVATNA ARHIVA
image

Kuća Reainer

PRIVATNA ARHIVA

Sve kuće imaju osiguran parking, pristup Internetu (wi-fi), satelitski program, klima-uređaje, sustav grijanja i hlađenja (dizalice topline) i roštilj. Kuće su udaljene cca 200 metara od mora, točnije od plaže Jazi.

image

Ljetna kuhinja

PRIVATNA ARHIVA

Za sve upite oko cijena i kupnje predivnih kamenih kuća na Molatu javite se na mail adresu Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. i broj mobitela 098 325 315 (Josip Maroslavac).


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji s Josipom Maroslavcem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. ožujak 2024 17:31