Klementinum knjižnice u Pragu

Najljepša knjižnica na svijetu!

Jeste li vidjeli očaravajući interijer Klementinum knjižnice u Pragu?

Osnovana 1232. godine, Klementinum u Pragu najveća je i jedna od najvažnijih povijesnih zgrada u staroj gradskoj jezgri. Obuhvaća više od dva hektara, a nalazi se u neposrednoj blizini Karlovog mosta. Klementinum se može pohvaliti bogatom arhitekturom, a osim toga, od srednjeg vijeka pa do danas mnogi su europski znanstvenici, muzičari i filozofi studirali i radili ovdje.

Kompleks je do 2009. godine bio dom Nacionalne, Sveučilišne, Tehničke i Gradske knjižnice, ali su se zadnje tri preselile na druge lokacije, pa je danas u Klementinumu ostala samo Nacionalna knjižnica Republike Češke.

Ova prekrasna knjižnica odličan je primjer barokne arhitekture koja se nije promijenila od dana kada je otvorena 1722. godine. Zidovi i strop su ukrašeni freskama Jana Hiebla, a spoj su znanosti i umjetnosti. Slike na kupoli predstavljaju Hram mudrosti, na zidovima iznad prozora se mogu pronaći portreti važnih ljudi isusovačkog kolegija, a u središtu dvorane dominiraju veliki globusi. Danas se u Klementinum knjižnici može pronaći oko 20.000 knjiga. Većinom su vezane uz teologiju, a neke datiraju čak i iz 16. stoljeća.

U nastvaku pogledajte Klementinum knjižnicu i druge predivne knjižnice diljem svijeta.

Ako vam se svidio ovaj članak, molimo vas da ga podijelite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 00:44