Najljepša kuća u Pazinu

Istarska tradicija na suvremeni način
Profil
Vlasnici:
Maja i Emil Ivančić
Arhitekt:
Emil Ivančić
Lokacija:
St. Pataj, Pazin
Info:
obiteljska kuća od 282 m2

Bio je to pravi ljetni dan, jedan od onih čije se sparno i ljepljivo poslijepodne vuče do u nedogled, a sunce nikako da zađe. Umorni od dvodnevnog paradiranja po Motovunu, Boris Kovačev s fotoaparatom u ruci i ja sa zbrkanim novinarskim notesom u džepu, neplanirano smo se u samu predvečer našli u Pazinu, na St. Pataju, pred prekrasnom kućom obitelji Ivančić. Kažu mnogi: ovo je perjanica istarske arhitekture i jedna od najljepših kuća u Pazinu.

Treći je dan naše mini turneje Istrom, a supružnici Emil i Maja, po kojoj je kuća od 282 kvadratna metra nazvana, dočekuju nas na ulaznim vratima.

Uvijek smo maštali o svom komadiću neba – govore nam dok nas provode prostranim i rashlađenim dnevnim boravkom. Emil Ivančić poznati je pazinski arhitekt i vlasnik AG Studija, obiteljske tvrtke koja se dugi niz godina bavi dizajnom, arhitekturom i uređenjem interijera. Svoju ljubav s posla supružnici su prenijeli i u privatni prostor. – Inspiraciju smo pronašli u tradicionalnim istarskim kućama. Željeli smo da naša kuća odražava mjesto u kojem nastaje i da na određeni način pripada prostoru u kojem je smještena i na kojem će postojati – govori Emil.

Kuću je sa suprugom počeo graditi 2005. godine, a s obzirom na to da oduvijek žive i rade u Pazinu, preseljenje na neku drugu lokaciju nije dolazilo u obzir. Kuću s prizemljem i jednim katom zamislio je, projektirao i kasnije sagradio kao prostor jednostavnih formi te čistih i pravilnih oblika. – Kuća je građena na klasičan način. Na pročelju objekta kombinira se bijela boja fasadne žbuke koja je u kontrastu s materijalima kao što su svi aluminijski profili, lamelirano staklo te obloga od kompaktnih ploča – predstavljaju nam objekt Ivančići i dodaju kako je za njih ona idealan spoj tradicionalnog i modernog.

Kvalitetna rasvjeta, dizajnirani namještaj, prostranost i funkcionalnost četiri su stvari na koje su Maja i Emil najviše pazili

Vidi se to iz izduženog kubusa pravokutnog tlocrta na kojem je kuća niknula.- Ovako se ustvari grade tradicionalne kuće u Istri. Osnovni korpus zgrade prekriven je dvostrešnim krovom. Ostatak, dakle, materijale za gradnju i organizaciju unutrašnjosti zamislili smo moderno. Okoliš i slobodne površine oko nje uređene su kao prirodan vrt u kojem je maksimalno sačuvano visoko drveće hrasta medunca – nastavlja Emil dok sjedimo za šankom u kuhinji, a Kovačev se već prima fotografiranja. Prostori su prozračni i minimalistički namješteni. Zidovi uglavnom prazni. Maja nam pojašnjava filozofiju uređenja. – Opremili smo se onim namještajem koji nam je zaista potreban da funkcioni-ramo. Namjerno nismo definirali sve do kraja i tako smo si ostavili mogućnost da postupno nadopunjujemo i dorađujemo prostor upravo kroz iskustvo boravka u njemu – objašnjava Maja.

Dizajnirani namještaj, kvalitetna rasvjeta, prostranost i funkcionalnost četiri su stvari na koje su najviše pazili. Ugradili su Prandina lustere te zidnu rasvjetu Flos i Artemide. Pokazuju samostojeću lampu u kutu. Kažu da se zove George. – Na nju smo najponosniji. Riječ je o lampi tvrtke Tobias Grau – govore Ivančići. Blagovaonicu im krase stolice Ecoes tvrtke Tekhne te komoda Madia Mood od Pressota.

U početku nam je bilo teško naviknuti se na mir i tišinu, no sad uživamo u životu bez gužve i stresa

– Nismo mogli zaobići ni Philippea Starcka i njegovu stolicu Eros – smiju se. Unatoč do detalja usavršenoj unutrašnjosti, Ivančići kažu da ljeti najviše vremena provode na malenoj terasi koja se veže na kuhinju. Ostatak vremena uglavnom su na poslu. Njihov AG Studio dobro je poznat u čitavoj Istri. Od osnutka pa do danas radili su ili sudjelovali u izradi brojnih natječaja, projekata i realizacija zgrada.

Namjenski spektar tih građevina je širok – od obiteljskih kuća pa sve do škola i domova umirovljenika – kaže Emil. AG Studio radio je, naime, na rovinjskom vrtiću “Valbruna” i projektu pazinske osnovne škole “Stari Pazin”. Ipak, Emil je, kaže, posebno ponosan na Kapelu “Moj mir” u Pazinu, poslovnu zgradu i izložbeni prostor “Radin R” u Labincima i cafe bar “M” u Pazinu. AG Studio među svojim referencama ima i Autobusni kolodvor u Buzetu, uređenje interijera IKB Banke u Umagu te zadnji među njima koji se još dovršava – gradnja Doma za starije i nemoćne osobe u Umagu. – Ovo je naše utočište. Daleko smo od velikih gradova, užurbanog i stresnog života. Isprva nam je bilo neobično priviknuti se na tišinu i drugačiji tempo, no sada ovo ne bismo mijenjali za ništa – zaključuju na kraju Ivančići.

Ako vam se svidio ovaj interijer, molimo vas da ga podijelite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 21:13