Skriveno seoce

Najslađe malo selo u Europi! Nalazi se u Poljskoj i poznato je po sasvim neobičnoj tradiciji

 PAULINA/@DOM.POD.JABLONIA/
Predivno malo mjesto u kojem su svaka kuća, bunar, crkva i štagalj prekriveni cvijećem!

Jedno seoce na jugoistoku Poljske poznato je po sasvim neobičnoj tradiciji. Svaka kuća, bunar, crkva i štagalj prekriveni su dražesnim oslikanim cvijećem. Skriveno selo Zalipie udaljeno je tek 90 minuta vožnje od Krakova i malo je mjesto koje pršti od boja. Kako je ova tradicija počela, nije sasvim jasno, no jedna legenda kaže da je detaljno ukrašavanje domova počelo zbog loše ventilacije u kućama.

Kuhanje obroka i grijanje uzrokovalo bi ružne mrlje od čađi na stropovima koje su domaćice počele prekrivati crtežima cvijeća i pritom uljepšavati svoje domove. Iako se s vremenom ventilacija popravila, ženski dio stanovništva nastavio je oslikavati površine u domu i izvan njega. Kistove su žene izrađivale same od kravljih dlaka, a boje su miješale pomoću masnoće. Svake je godine bilo potrebno osvježiti crteže, čime se njihova izrada pretvorila u godišnji događaj.

Ova simpatična tradicija traje i dalje, a od 1948. godine stanovnici svakog proljeća organiziraju i prijateljsko natjecanje zvano Malowana Chata za najljepše ukrašenu kuću, čime se samo povećava broj pročelja ukrašenih na ovaj šarmantan način.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. rujan 2023 13:55