DRAGULJ KUĆE

Najzahtjevniju prostoriju u vašem domu uredite uz pomoć ovih deset odličnih ideja

 Shutterstock
Raskošna ponuda na tržištu, more novih trendova i dizajnerskih savjeta, čine donošenje odluka zahtjevnim pothvatom, no ne mora uvijek biti tako

Bez obzira na to živite li u modernom stanu u centru ili prostranoj kući na rubu grada, vikendici uz more ili kući u planini, vaš dnevni boravak ostavlja trajan dojam na sve koji kroče u njega. Njegovo uređenje postavlja raspoloženje cijelog doma, odražava osobni ukus vlasnika, a prije svega, radi se o prostoriji koja bi trebala odisati udobnošću.

No, udobnost nije stil već osjećaj, onaj domaći ambijent sobe koji nas potiče da se sklupčamo, opustimo i sklonimo na sigurno od bučnog i stresnog svijeta. Dnevni boravak je nedvojbeno prostorija u kojoj provodimo mnogo vremena, bilo da se radi o igranju s djecom na tepihu, ugošćivanju prijatelja ili bingeanju Neflixa s kauča. Zato je često vrlo izazovno stvoriti prostor koji će istovremeno biti funkcionalan, udoban, ali i estetski privlačan. Kada su u pitanju dekoracije, dnevni boravak je definitivno u fokusu jer to je često prva soba koju uređujemo i prva soba koju pokažemo novim gostima tijekom obilaska, a ako je lijepo uređen, privlačit će vas i pozivati da ostanete.

image
Prima/Westgate Shopping City

Raskošna ponuda na tržištu, more novih trendova i dizajnerskih savjeta, čine donošenje odluka oko uređenja dnevnog boravka zahtjevnim pothvatom. Bilo da počinjete od nule ili krećete u preuređenje dnevne sobe, donosimo vam deset ključnih koraka koji vam mogu pomoći da stvorite uistinu sanjiv životni prostor.

Sve što vam je potrebno kako biste stvorili udoban dom ima Westgate Home, interior cluster u sklopu trgovačkog centra Westgate Shopping City. Na više od 25.000 četvornih metara pronaći ćete vrhunsku i ekskluzivnu ponudu namještaja i dekora za dom te više od 200 domaćih i svjetskih brendova za uređenje doma.

image
Möbel Land/Westgate Shopping City

Westgate Home, interior cluster u sklopu centra, jedinstvena je i najveća ponuda trgovina za uređenje doma na jednom mjestu u Zagrebu. Prisutno je više od 30 trgovina među kojima su Möbel Land, Prima, Doğtaş Exclusive, Sancta Domenica MegaStore, Interijeri Zadro, Namještaj Intermod, Jysk i brojni drugi.

1. Odaberite pravi namještaj

Važno je uzeti u obzir koji namještaj posjedujete i biti brutalno iskren oko toga odgovara li on vašem prostoru ili ne. Preuređenje dnevnog boravka izvrsna je prilika da shvatite što vam je važno i pronađete svoje estetske preferencije. Opustite se i krenite ispočetka jer pravi namještaj, kako po veličini tako i po stilu, ključan je u kreiranju dnevnog boravka. Možete imati prostoriju uređenu po zadnjem trendovskom kriku, no ako imate premali kauč ili ako, pak, škripi, sve pada u vodu.

image
Möbel Land/Westgate Shopping City

2. Odaberite vlastitu paletu boja

Bez obzira volite li monokromatski stil ili želite povezati nekoliko komplementarnih boja, vaša shema boja ključna je značajka za njegovanje besprijekorne estetike dnevne sobe. Imajte na umu svoju paletu boja prilikom odabira svakog elementa dnevne sobe, od boje zidove preko kauča i tepiha do nijanse jastučića, jer ćete tako dobiti skladnu i udobnu prostoriju.

image
Möbel Land/Westgate Shopping City

3. Razmislite o dodavanju drvenih akcenta

Primamljiv izgled udobne rustikalne kolibe možete stvoriti dodavanjem greda od umjetnog drveta na strop dnevnog boravka, drvenim podovima, namještajem u prirodnoj boji drva ili, pak, drvenim dekoracijama. Uistinu ima nešto posebno opuštajuće u prirodnim elementima stoga ih je uvijek poželjno inkorporirati u interijer.

image
Prima/Westgate Shopping City

4. Balansirajte funkcionalnost i estetiku

Lijepi, ukrasni elementi, ali i oni funkcionalni, neophodni su za stvaranje udobnog dnevnog boravka. Sasvim je u redu je željeti blistav i besprijekoran prostor, ali imajte na umu da u njemu morate i živjeti, zato je važno da vaša dnevna soba ne odgovara samo vašem ukusu nego i vašem životnom stilu. Moderna baršunasta sofa učinit će prostoriju luksuznom, no kakva je korist od nje u malom stanu, primjerice, u kojem bi vam više koristio dodatan ležaj i prostor za pohranu koje nudi kauč na razvlačenje? Zato prije kupovine svakog elementa, dvaput promislite.

image
Möbel Land/Westgate Shopping City

5. Obratite pažnju na rasvjetu

Osvjetljenje u interijeru ima nevjerojatnu moć, zato je poželjno težiti stvaranju koncepta rasvjete u slojevima koji će vašoj dnevnoj sobi dati dubinu. Preko dana je svakako poželjno imati što više dnevnog svjetla, a kada se smrači, osim što valja naglasiti glavni izvor svjetlosti, treba vam i nekoliko manjih, suptilnijih rasvjetnih tijela poput stolne ili podne svjetiljke. Osim što kao sekundarna rasvjeta mogu pomoći centralnom rasvjetnom tijelu kada želite optimalno osvjetljenje u svakom kutku prostorije, mogu funkcionirati i samostalno u trenucima kada želite intimniji ugođaj. Za potpunu atmosferu, uvijek valja imati i par lijepih mirisnih svijeća jer, sve stvari, baš kao i ljudi, izgledaju dojmljivije u prostoriji sa slabim osvjetljenjem. No osim vrste i jačine osvjetljenja, valja pronaći izvore svjetlosti koji se uklapaju u vašu shemu uređenja.

image
Doğtaş Exclusive/Westgate Shopping City

6. Budite kreativni s tkaninama

Bilo da ste minimalist ili maksimalist, jastuci i deke brzi su i laki načini da svaki dnevni boravak učinite toplim i privlačnim. K tome, ovo je također dobar način da teksturom dodate malo dubine vašoj estetici. Na kauč posložite pahuljaste jastučiće različitih veličina, boja i uzoraka koji će odgovarati vašem postojećem namještaju, preko naslonjača prebacite mekanu pletenu dekicu, a nijanse kombinirajte pazeći na boju i vrstu tkanine na zavjesama.

image

Doğtaş Exclusive/Westgate Shopping City

7. Ne zaboravite na ogledala

Razmislite o dodavanju ogledala u dnevni boravak kako biste povećali prostor i dodali dekorativni štih. Ako postavite ogledalo pune dužine dodat ćete prostoru dubinu, a možete, pak, ogledalima prekriti i cijeli zid što će dati prostoriji poseban šarm.

image
Möbel Land/Westgate Shopping City

8. Neka vaš kauč postane žarišna točka

Kako biste potaknuli osjećaj udobnosti u dnevnom boravku, razmislite o tome da kauč postane središnja točka sobe i dizajnirate oko njega. Privlačni, meki kauči i garniture čine cijeli prostor znatno komfornijim stoga su svako element na kojem ne treba štedjeti. Male sofe i kauči su simpatični i svrsishodni, ali ako provodite puno vremena u dnevnoj sobi, posebice s drugim ljudima, pametno je uložiti u veću garnituru. Osim što će svima pružiti udobnost, pomaže i u poticanju razgovora jer se gosti mogu raširiti i okrenuti jedni prema drugima umjesto da svi gledaju u istom smjeru.

image
Prima/Westgate Shopping City

9. Nabavite biljke

Neki će možda oklijevati s ovom idejom jer je poprilično izazovno održavati biljku na životu, ali danas možete pronaći niz biljaka koje će oplemeniti vaš interijer, a poprilično su nezahtjevne za održavanje. Na toj listi su Monstera, Sanseverija, Zamija, Zeleni ljiljan, Dracena, razni kaktusi i sukulenti… Biljke daju život i boju interijeru, stoga ako uistinu nemate povoljne uvjete za biljke, nabavite one umjetne koje znaju izgledati vrlo realno.

image
Prima/Westgate Shopping City

10. Izbjegnite osjećaj izložbenog prostora

Kako biste izbjegli da vaš životni prostor ima ‘muzejski‘ štih i nalikuje na izložbeni prostor, poželjno je izbjeći kupnju svih elemenata za dnevni boravak u istoj trgovini. Radi se o prostoriji koja treba održavati vašu osobnost i estetiku, stoga sve pomno birajte i slažite. Možda će trebati malo dodatnog vremena za kreiranje svakog dijela iz različitih trgovina, ali nećete požaliti jer će krajnji rezultat biti jedinstven.

image
Möbel Land/Westgate Shopping City

Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji s Westgateom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 04:18