PROMJENE U 2020.

Nakon korone i potresa: važna je statika zgrada, a traženi su stanovi s balkonima i uredima

 iStock
Malo je veći interes za zemljištima i kućama, ali se javlja problem visoke cijene ili loše lokacije

Samo ove godine nekoliko je situacija uvelike utjecalo na tržište, pa i na same kupce. Tako su od početka pandemije, kaže L. Mihaljinac Knežević, glavni kriteriji koji su se promijenili zahtjev za vanjskim prostorom, barem balkonom. Teško se, ističe, prodaju nekretnine bez ikakvog vanjskog prostora. Također, sve više kupaca traži dodatnu prostoriju za rad od kuće ili barem mogućnost organizacije radnog kutka u jednoj prostoriji.

- Postoji malo veće zanimanje za zemljišta i kuće, ali problem je to što je malo dostupnih zemljišta na lokacijama unutar zone tramvaja i u blizini sadržaja, i što su kuće uglavnom jako velike, pa samim time i preskupe za kupce prosječnih ili ispodprosječnih primanja. Kuće je puno skuplje održavati pa i zbog toga nemamo drastičan porast broja transakcija kućama - kaže.

image
MONKEY BUSINESS IMAGES

Od potresa, pak, u Zagrebu i okolnim oštećenim područjima sve se više traže nekretnine u novijim zgradama, građenima nakon 60-ih godina, a ako je riječ o Donjem gradu, bitan preduvjet je detaljna inspekcija koja je pokazala da statika zgrade nije kompromitirana.

- Utjecaj korone dugoročno će promijeniti odnos kupaca prema mnogim proizvodima i uslugama pa ni tržište nekretnina neće biti pošteđeno. Međutim, treba biti svjestan da svaka situacija otvara i neke nove prilike za razvoj tržišta. Ista situacija je i s potresom u Zagrebu. Tržište nekretnina u Zagrebu suštinski se promijenilo nakon tog događaja. Budući da tržište nekretnina vrlo sporo reagira na promjene, pitanje je koliko će vremena proći da napravimo neke značajnije pomake u smislu podizanja kvalitete stambenog portfelja i infrastrukture pogođene potresom. Dobar je primjer i poplava koja se dogodila u Zagrebu davnih 60-ih godina prošlog stoljeća. I dandanas Zagreb je udaljen od Save, što ga čini jednim od rijetkih gradova koji ne uživaju blagodati rijeke koja prolazi kroz njega. Upravo je jedan od razloga za to bila i ta elementarna nepogoda. Nije jedini faktor, ali je zasigurno jedan od važnijih. Nadam se da će pristup prema rješavanju posljedica potresa u Zagrebu biti progresivniji. To će sigurno otvoriti neke nove niše na tržištu nekretnina u Zagrebu i možda dodatno osnažiti građevinski sektor - zaključuje Robert Pokrovac.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. svibanj 2024 06:05