Kakvo remek-djelo!

Napuštena farma i seoska kuća iz 17. stoljeća sada su postali obiteljski dom i umjetnička oaza

 EUGENI PONS/
Radilo se o tipičnoj katalonskoj seoskoj kući, koja nam je omogućila da stvorimo sve prostore koji su nam potrebni

- Prije 15 godina zaključili smo da je vrlo važno živjeti i stvarati na zdrav i održiv način u kontaktu s prirodom, okruženi morem i planinama, bila nam je potrebna ova veza da bismo se osjećali dobro kao ljudi i kao kreativci. Priroda je ključni izvor inspiracije i energije u našim kreacijama, gradovi nam se čine zanimljivima s komercijalne točke gledišta, razmjene i kulturnog prijenosa, ali ne kao prostor za kontinuirani život - ističu na samom početku arhitekti iz studija Joan Lao da bi nam objasnili svoj projekt preuređenja stare seoske kuće u prostor za življenje i stvaranje koji je u potpunosti u skladu s prirodom.

image
EUGENI PONS/
image
EUGENI PONS/

Ovaj španjolski studio je u suradnji s umjetnicom Adalinom Coromines u regiji Baix Emporda u parku prirode Les Gavarres koji je okružen gradovima povijesnog i kulturnog značaja nakon pet godina potrage pronašao staru napuštenu građevinu iz 17. stoljeća te je odlučio prenamijeniti u svoj novi prostor za življenje i rad.

image
EUGENI PONS/
image
EUGENI PONS/

- Radilo se o tipičnoj katalonskoj seoskoj kući, koja nam je omogućila da stvorimo sve prostore koji su nam potrebni, s originalnim teksturama vremena koje nam je ponudilo pozadinu koju je teško postići tehnikama trenutnih konstrukcija. Sve je bilo netaknuto i građeno tadašnjim tehnikama, kamenom, vapnenom žbukom, glinom, drvetom i željezom. Kuća je također smještena na farmi od 25 hektara potpuno netaknutog zemljišta okruženog hrastovima, kestenima i stablima oraha porijeklom iz tog područja.

image
EUGENI PONS/

Saznajemo kako je početna točka projekta temeljena na ideji stvaranja jedinstvenog prostora za život, umjetnost, slikarstvo, dizajn, sastanke i prezentacije na jednom mjestu. Dizajneri su u 800 četvornih metara građevine stvorili slikarski atelje Adaline Coromines, kreativni studio Joan Lao i Africa Lao, recepciju, sobe za sastanke, izložbeni prostor za umjetnički rad, izložbe i prezentacije proizvoda koje je dizajnirao njihov studio, eksperimentalne sobe, prostor za fotografiranje i osobne prostore za svakodnevni život.

image
EUGENI PONS/
image
EUGENI PONS/
image
EUGENI PONS/

- Kuća je građena potpuno ekološkim tehnikama i materijalima, za nas je poštivanje prirode, fizičko, mentalno i emocionalno zdravlje vrlo važno, čak i organski uzgajamo većinu hrane – ističu novi vlasnici i dodaju - Kuća i zemljište su dizajnirani tako da možemo živjeti sa svojim ljubimcima, oni su dio naše obitelji, učitelji života, i svi su usvojeni.

Koncept dizajna polazi od ideje iskorištavanja izvornih strukturnih elemenata, materijala i tekstura do maksimuma uvođenjem tehnoloških elemenata koji omogućuju optimalnu razina udobnosti, stopljenu s estetikom i konceptima studija Joan Lao, bez narušavanja izvorne nijanse projekta.

image
EUGENI PONS/
image
EUGENI PONS/
image
EUGENI PONS/

Projekt se provodio cijelo vrijeme na cjelovit način, uzimajući u obzir sve elemente - koncept, okoliš, arhitektura, dizajn interijera, estetski dio, ekologija i održivost te potrošnja energije.

Elementi kuće su u velikoj većini zadržani u izvornom obliku, zidovi su ojačani dodatnim materijalima uz pomoć tradicionalne tehnike, podovi su od izvornog prirodnog kamena, zadržano je i obnovljeno zatečeno drvo kao i glina. Kuća je potpuno autonomna i energetski samodostatna, a električna energija se proizvodi putem solarnih ploča, voda se crpi iz podzemlja odnosno izvornog bunara koji je bio već na farmi i sustava grijanja je na drva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. travanj 2024 09:16