U POSJETU

Ne, ovo nije Bali! Ovo je Istra! Idemo u ljetnu oazu Morene i Fausta s nestvarnim tropskim bazenom!

 VEDRAN PETEH/CROPIX
Na potezu od Žminja do Svetvinčenata pronašli smo mali ljetni raj. Sve radove vlasnici su izveli sami. Jedinstven bazen napravili su tako što su prvo iskopali rupu i pronašli "zero entry", a zatim napravili školjku bazena od betona. Jedna od atrakcija je i mol. Ovo je njihova priča

Prizor je gotovo nestvaran, a na trenutak se doima kao da ste se teleportirali na Bali, na jednu od predivnih tropskih plaža tog rajskog otoka. No, zapravo se nalazite u unutaršnjosti Istre, na potezu od Žminja do Svetvinčenata, na parceli usred šume s malom kućicom.

image
VEDRAN PETEH/CROPIX
image
VEDRAN PETEH/CROPIX
image
VEDRAN PETEH/CROPIX
image
VEDRAN PETEH/CROPIX

- Lokacija je oduvijek bila kao stvorena za našu malu oazu - govori nam Morena Boljunčić, koja je s partnerom Faustom Modrušanom odlučila preurediti kuću iz obiteljskog naslijeđa. Prvotni plan bio je koristiti ju kao vikendicu, a kako žive na udaljenosti od 10-ak kilometara, a dovršavali su je, shvatili su da bi je mogli iznajmljivati.

Sve radove, od preuređenja kućice površine 50 četvornih metara do gradnje bazena i uređenja okućnice površine 4000 kvadrata, izvodili su sami.

image
VEDRAN PETEH/CROPIX
image
VEDRAN PETEH/CROPIX
image
VEDRAN PETEH/CROPIX
image
VEDRAN PETEH/CROPIX
image
VEDRAN PETEH/CROPIX

- Interijer smo uredili u boho stilu, meni osobno jednom od dražih. Osim boho dekora, u kući je puno tropskih biljaka koje podižu cijelu priču same kuće. Kuću i bazen gradili smo kao da ćemo mi boraviti i uživati u svemu, jednostavno, sve ima dušu - kaže.

Posebno nas je zainteresirala priča o bazenu.

- Bazen je betonski, no sama njegova forma napravljena je tako da izgleda kao tropski otok. Moj partner radi s bazenskom tehnologijom, pa smo znali kako funkcionira gradnja bazena. Imam sreće što ispunjava sve moje kreativne ideje, jednostavno nismo mogli napraviti običan bazen. Najprije smo iskopali rupu te onda potražili ‘zero entry’, gdje je i ulaz u bazen, a zatim napravili školjku bazena. Time smo postigli osjećaj kao da ste na nekoj tropskoj plaži. Idealan je za djecu, a zabavan za sve. Od ulaza prema dubokom ide se postupno, a najveća dubina bazena je 145 centimetara. Jedna od glavnih atrakcija na bazenu je i njegov mol, koji je napravljen od ariša kako bi izdržao što dulje u vodi. S mola se skače direktno u školjku bazena, točnije u njegov najdublji dio. Efekt pijeska na bazenu dobili smo na samom kraju, kada smo ga premazali posebnom poliuretanskom bojom koja nije toksična te je posebno napravljena za naš bazen. Prije sušenja boje bazen smo posuli bijelim pijeskom u kombinaciji sa zlatnim šljokicama, što mu je dalo još atraktivniji izgled, ali i dodatno trenje kako ne bi bio klizav - pojašnjava Morena i dodaje da su prije gradnje bazena proveli mnoge sate u istraživanju.

image
VEDRAN PETEH/CROPIX
image
VEDRAN PETEH/CROPIX
image
VEDRAN PETEH/CROPIX
image
VEDRAN PETEH/CROPIX
image
VEDRAN PETEH/CROPIX

U kuću se ulazi kroz zimski vrt, odnosno ostakljenu terasu inspiriranu engleskim stilom. Opremljen je gomilom biljaka i lampica za ugođaj te pletenom ljuljačkom. Iz njega se ulazi u kuću, tamo gdje su kuhinja i dnevni boravak. Kuća ima i jednu sobu te kupaonicu. U interijeru, kao i na okućnici, prevladavaju prirodne boje, a vanjsku kuhinju napravili su s ručno rađenom krušnom peći.

image
VEDRAN PETEH/CROPIX
image
VEDRAN PETEH/CROPIX

- Cijeli proces renovacije kući i gradnje bazena trajao je oko godinu dana. Budući da smo sve radili sami, godinu dana nismo se doslovno maknuli s te lokacije. Recimo da smo pandemiju covida iskoristili najbolje što smo mogli. Ponosni smo na sve što smo napravili, iako posla ima još. Ništa nije bilo zahtjevno jer smo jednostavno uživali u procesu i smatramo da je sam projekt nešto što nas je još više zbližilo. Kada radiš nešto što voliš, nemaš osjećaj da je to rad - kaže Morena te napominje da planiraju i mali spa kutak, opremljen saunom i hidromasažnom kadom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 19:33