PLANINSKA IDILA

Ne, ovo nije prizor iz Laponije. Ova rajska koliba nalazi se na samo dva sata od Zagreba!

 Matjaž Corel
Tata arhitekt i strastveni skijaš kupio zemljište, a sin, isto arhitekt, sagradio je ovu divnu kolibu koja izgleda kao u bajci

Uputite li se iz Zagreba (u vrijeme kada nema gužve po gradu) otprilike će vam trebati dva sata do Krvaveca, po mnogima najboljeg skijališta u Sloveniji. Iako njegova blizina može biti pogodna za jednodnevni izlet, ljepota ovog mjesta će vas očarati pa sumnjamo da ćete tako brzo i lako otići. Stoga su naši susjedi mislili na sve, osim prirodnih ljepota, marljivo su se potrudili da i ponuda smještaja bude jednako tako primamljiva. Mi smo nedavno naišli na jednu prekrasnu kolibu u blizini skijališta kojoj svi oni koji su je vidjeli tepaju da je rajska koliba. Mi također smatramo da ovaj naziv nosi s potpunim pravom.

image
Matjaž Corel
image
Matjaž Corel
image
Matjaž Corel

Ovaj prekrasni biser u srcu slovenskih Alpa, smješten je na rubu stoljetne smrekove šume nosi službeni naziv Chalet Alpinka pod koji ulaze tri objekta – Alpinka 1 rasprostire se na 75 metara četvornih, Alpinka 2 na 60, a uz ove dvije kućice našla se i mala kućica na drvetu od 10 metara četvornih pogodna za smještaj dvoje ljudi. Alpinka 1 i 2 su kuće bliznake koje stoje jedna iz drugu, a na obližnjem drvu na visini od 3 metra stoji Tree House Alpinka.

image
Matjaž Corel
image
Matjaž Corel
image
Matjaž Corel
image
Matjaž Corel

Priča o kući seže pola stoljeća unatrag, u sedamdesete godine prošlog stoljeća, kada je arhitekt Dušan Černič, inače strastveni alpinist i skijaš, kupio parcelu nadomak skijališta. Kad je shvatio da nema ambicija sam graditi vikendicu, predao ju je sinu Andražu, također arhitektu. Andražu je općina dala gotovo odriješene ruke što se tiče izgleda, pa je ovdje ubrzo izrasla kuća koja se s godinama malo mijenjala.

Osim same lokacija kuće, ona svakako plijeni pozornost svojim izgledom. Najzanimljivija su dva "zvona" koja čine strmi alpski krov i predstavljaju nadstrešnice za terasu. Kako doznajemo ovu ideju je smislila Andraževa supruga Doris. Kuća je kompletno drvena, od eksterijera do interijera koji je također uređen u pravom alpskom stilu.

image
Matjaž Corel
image
Matjaž Corel
image
Matjaž Corel

Cijeloj ovoj bajkovitoj atmosferi doprinosi i kućica na drvetu koja je isprva bila zamišljena samo kao dječja igraonica, li ubrzo je prerasla svoju namjenu. Ubrzo je opremljena malom kuhinjom i kupaonicom, te je sada prava gostinjska kućica u kojoj djeca i parovi posebno vole spavati.

image
Matjaž Corel
image
Matjaž Corel

Bilo da se radi o romantičnom odmoru za obitelji s malom djecom, parovima, skijanju s prijateljima ili pješačenju – Alpinka se smjestila na idealnoj lokaciji koja pruža savršen bijeg od užurbane svakodnevice, a osim toga ljubitelji odbor uređenih prostora također će pronaći zadovoljstvo na ovom mjestu. Dobra je informacija da čak i zimi postoji pristup autom do Alpinke, a možete i skijati do nje... savršeno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. svibanj 2024 03:10