GOTOVA ZA 5 DANA

Ne sudi knjigu po koricama! Fantastična eko kuća koja se cijela može premjestiti i reciklirati

 Jessy van der Werff
Sama kuća izgrađena je 100% prema principima ekološke gradnje, s obnovljivim materijalima

Ova pomalo neobična kuća nalazi se uBelgiji, u području namijenjenom za vikend rezidencije. Arhitekti iz ureda POLYGOON Architectuur imali su zadatak izgraditi kuću za odmor koja će se što više uklopiti u šumsko okruženje. Kako bi se ograničio utjecaj na prirodni okoliš, konstrukcija se oslanja na 11 uskih stupova. Građevina tako lebdi oko pola metra od tla i može se cijela pomicati.

image
Jessy van der Werff
image
Jessy van der Werff
image
Jessy van der Werff

Zahtjevi su bili strogi: tlocrt je bio ograničen na samo 65 metara četvornih, a gornji kat morao je biti znatno manji od prizemlja. Ipak, investitor nije želio kompromis po pitanju osjećaja prostranosti. Ta se želja mogla ispuniti zahvaljujući tri iznenađujuće intervencije. Prvo, peterokutni tlocrt (s tri tupa kuta) daje organski i nježan dojam prostoru. Taj je osjećaj naglašen kruženjem oko središnje kupaonice i brojnim pogledima. Osim toga, jednovodni krov osigurava visinu od 7 metara u stražnjem dijelu volumena, kao i više korisnog prostora na polukatu.

image
Jessy van der Werff
image
Jessy van der Werff
image
Jessy van der Werff

Sama kuća izgrađena je 100% prema principima ekološke gradnje, s obnovljivim materijalima. Drveni kostur pripremio je stolar, a moduli su se sklopili za 5 dana. Klijent je također napravio velik dio posla sam, kao što su izolacija, vanjska obloga i unutarnja završna obrada. Vanjska strana drvenog okvira bila je obložena daskama od kore (debla ariša), što osigurava vanjski sustav zaštićen od vlage. S unutarnje strane postavljene su OSB ploče koje ne propuštaju zrak.

Lokalno meko drvo bilo je globalni izbor: povoljno za proračun, lako obnovljivo, a klijent je mogao dodatno smanjiti troškove doprinoseći vlastitim vještinama i radom. I prozori su u drvenim okvirima. Krov se sastoji od vlaknatih ploča na čijem vrhu su ploče od vlaknastog cementa. Donja strana okvira poda je završena šperpločom, a pod je izoliran na isti način kao i krov i zidovi. Klijent je namjerno primijenio principe gradnje s recikliranim materijalima. Tako su kuhinja i kupaonica opremljene prikupljenim materijalima.

image
Jessy van der Werff
image
Jessy van der Werff
image
Jessy van der Werff

Cijeli dom se može premjestiti, reciklirati i biorazgradiv je. Ni tehnički sustavi ne zaostaju. Temeljita izolacija smanjuje troškove grijanja: peć na drva dovoljna je za grijanje cijele kuće. Ugrađena je i inovativna dizalica topline na zrak koja grije vodu na energetski učinkovit i ekološki prihvatljiv način crpeći energiju iz zraka.

Ova kompaktna kuća sa stambenom površinom od 70 metara kvadratnih velika je, i po ambiciji i po prostranosti. Dokazuje da ekološka, kružna i mala gradnja može ići ruku pod ruku s udobnošću i pametnim korištenjem prostora – i fantastičnim pogledom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. travanj 2024 16:11