Kakva transformacija

Ne sudite knjigu po koricama! Projekt renoviranja stare staje u apartman za obitelj

 TOMAŽ GREGORIČ
Izvana je zadržan prvotni vanjski izgled dok je u fokusu promjena unutrašnjosti. Gornji prostor staje postaje galerija s krevetom

Tradicionalni motiv slovenskog ruralnog područja su različite seoske kuće, žitnice i staje. U današnje vrijeme, nažalost, malo je toga u uporabi pa je i samim time određeno za propadanje. Pozornim poštivanjem tradicije ipak je moguće sačuvati ove slovenske simbole arhitekture. Ofis arhitekti su takvim jednim postupkom renovacije i revitalizacije stare staje dali hvalevrijedan primjer.

image
TOMAŽ GREGORIČ
image
TOMAŽ GREGORIČ
image
TOMAŽ GREGORIČ
image
TOMAŽ GREGORIČ

Koncept rekonstrukcije staje u Bohinju zadržava prvotni vanjski izgled dok ju u fokusu promjene unutrašnjost. Staja je nekada služila za smještaj životinja u svom prizemlju dok je gornji dio, ograđen gredama, bio namijenjen pohrani različitih materijala i ujedno je služio za sušenje mesa.

Nekadašnji gornji prostor za pohranu materijala sada je preuređen u svojevrsnu galeriju s krevetom, koja ujedno služi i kao gostinjska soba, a koja se pogledom otvara prema Alpama. Ostatak prostora staje je zadržan u konceptu otvorenog prostora.

Cijela unutrašnjost obložena je svijetlim drvenim površinama koje savršeno primaju prirodno osvjetljenje kojim obiluje staja. Na samom ulazu u prostor dočekuje nas dio za dnevni boravak s neobičnom sofom u drvu i tekstilu nenametljive boje. Uz pripadajući zid između zone za boravak i blagovanje arhitekti su uspjeli domišljato smjestiti suvremeni kamin s limenim dimnjakom koji, osim svoje bitne funkcije, daje prostoru dodatnu dozu dekorativnosti.

image
TOMAŽ GREGORIČ
image
TOMAŽ GREGORIČ
image
TOMAŽ GREGORIČ
image
TOMAŽ GREGORIČ
image
TOMAŽ GREGORIČ

U nastavku nekadašnje staje nalazimo veliki obiteljski stol za blagovanje i dvije klupe, sve od drva kao i ostatak prostora. Nasuprot stolu nalazi se mala kuhinja koja je odijeljena kao zasebni prostor i sav namještaj je posebno dizajniran tako da ne odskače od ostatka vikendice, drveni kuhinjski elementi u kombinaciji sa staklom. Odmah uz kuhinju je mala sauna u nordijskom stilu. Ispod stubišta je domišljato smještena kupaonica koja je također kompletno opremljena u drvu. Cijeli prostor završava uzdignutim postoljem za predimenzionirani bračni krevet koji je jedan od najpoželjnijih detalja u vikendici.

Tradicionalni motiv slovenskog ruralnog područja su različite seoske kuće, žitnice i staje. U današnje vrijeme, nažalost, malo je toga u uporabi pa je i samim time određeno za propadanje. Pozornim poštivanjem tradicije ipak je moguće sačuvati ove slovenske simbole arhitekture. Ofis arhitekti su takvim jednim postupkom renovacije i revitalizacije stare staje dali hvalevrijedan primjer.

image
TOMAŽ GREGORIČ
image
TOMAŽ GREGORIČ
image
TOMAŽ GREGORIČ
image
TOMAŽ GREGORIČ
image
TOMAŽ GREGORIČ

Koncept rekonstrukcije staje u Bohinju zadržava prvotni vanjski izgled dok ju u fokusu promjene unutrašnjost. Staja je nekada služila za smještaj životinja u svom prizemlju dok je gornji dio, ograđen gredama, bio namijenjen pohrani različitih materijala i ujedno je služio za sušenje mesa.

Nekadašnji gornji prostor za pohranu materijala sada je preuređen u svojevrsnu galeriju s krevetom, koja ujedno služi i kao gostinjska soba, a koja se pogledom otvara prema Alpama. Ostatak prostora staje je zadržan u konceptu otvorenog prostora.

Cijela unutrašnjost obložena je svijetlim drvenim površinama koje savršeno primaju prirodno osvjetljenje kojim obiluje staja. Na samom ulazu u prostor dočekuje nas dio za dnevni boravak s neobičnom sofom u drvu i tekstilu nenametljive boje. Uz pripadajući zid između zone za boravak i blagovanje arhitekti su uspjeli domišljato smjestiti suvremeni kamin s limenim dimnjakom koji, osim svoje bitne funkcije, daje prostoru dodatnu dozu dekorativnosti.

image
TOMAŽ GREGORIČ

U nastavku nekadašnje staje nalazimo veliki obiteljski stol za blagovanje i dvije klupe, sve od drva kao i ostatak prostora. Nasuprot stolu nalazi se mala kuhinja koja je odijeljena kao zasebni prostor i sav namještaj je posebno dizajniran tako da ne odskače od ostatka vikendice, drveni kuhinjski elementi u kombinaciji sa staklom. Odmah uz kuhinju je mala sauna u nordijskom stilu. Ispod stubišta je domišljato smještena kupaonica koja je također kompletno opremljena u drvu. Cijeli prostor završava uzdignutim postoljem za predimenzionirani bračni krevet koji je jedan od najpoželjnijih detalja u vikendici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. svibanj 2022 07:56