PILOT PROGRAM

Neboder rezerviran samo za mikro stanove veličine od 23 do 34 metra četvorna

 Field Condition
Unutar kompaktnog tlocrta, tim arhitekata dao je prioritet volumenu, svjetlu, zraku i pogledu prema susjedstvu

Njujorška arhitektonska tvrtka nArchitects autori su ove modularne stambene zgrade s mikro jedinicama koja u svojoj osnovi ima ideju poslužiti kao "nova sistemska paradigma" za gradove koji se suočavaju s krizom stanovanja, prenosi Dezeen.

Ranije poznata kao My Micro NY, devetokatnica je preimenovana u Carmel Place, a nalazi se u četvrti Kips Bay na Manhattanu.

image
Field Condition
image
Field Condition

Ukupne površine 3.250 četvornih metara, toranj sadrži 55 jedinica koje se kreću u veličini od 23 do 34 četvorna metra. Visoka, uska zgrada sastoji se od četiri tanka, stepenasta volumena koji su obloženi različitim nijansama sive cigle.

image
Field Condition

Interijeri se sastoje od kliznih staklenih vrata, balkona i imaju visinu stropa preko 2,7 metara. Tvrtka je radila s tvrtkom Resource Furniture na izradi ugradbenog dijela koji kombinira kauč, krevet i spremište, tako da se dnevni boravak može pretvoriti u spavaću sobu.

"Unutar kompaktnog tlocrta, tim arhitekata dao je prioritet volumenu, svjetlu, zraku i pogledu prema susjedstvu", izjavljuju iz nArchitects.

image
Pablo Enriquez/Field Condition
image
Pablo Enriquez/Field Condition

Modularne jedinice izrađene su od čeličnih okvira i betonskih ploča. Tvrtka je prefabricirala jedinice izvan gradilišta u Brooklynu, zauzvrat ubrzavajući proces izgradnje.

"nArchitects je dizajnirao vanjske i unutarnje prostore s ciljem stvaranja sustavne nove paradigme za stanovanje u New Yorku i drugim gradovima sa sličnim demografskim izazovima i izazovima pristupačnosti", rekli su iz tvrtke.

image
Pablo Enriquez/Field Condition
image
Pablo Enriquez/Field Condition

Iako su jedinice za iznajmljivanje namijenjene stanarima s niskim i srednjim primanjima, zgrada nudi pogodnosti koje se više povezuju s luksuznim stambenim zgradama.

Zajednički sadržaji uključuju teretanu, dnevni boravak, zajedničku sobu i krovnu terasu. Zgrada također nudi ostavu za bicikle, ostavu za stanare i ormariće za pohranu koji su raspoređeni po unutrašnjosti.

Projekt je razvijen uz potporu Odjela za očuvanje i razvoj stanovanja grada New Yorka. Podupirala ga je tvrtka za nekretnine Monadnock Development.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. travanj 2024 11:57