KAKVA TRANSFORMACIJA!

Nećete vjerovati kako je ova derutna secesijska kuća u Osijeku obnovljena i uređena. Sve je trajalo dvije godine...

 Ivan Ripić
Objekt je iz 1885. godine, a projekt je izradio arhitektonski ured Rechner

Davne 1885. u Ulici Lorenza Jägera, na današnjem broju 4, ugledni je osječki trgovac Leopold Schwarz dao sagraditi kuću za sebe i svoju sedmeročlanu obitelj. Poznata Jägerova ulica, u kojoj su mnogi ugledni Osječani tada gradili svoje prizemne, jednokatne i dvokatne kuće, do danas je ostala netaknuti primjer arhitekture kasnog historicizma u Osijeku.

image
Ivan Ripić
image
Ivan Ripić

U osječkom Adresaru iz 1934. na ovoj je adresi bila smještena Porezna uprava, a zadnji korisnik kuće prije preuređenja u apartmane LAVilla 2022. godine bio je Geodetski zavod Osijek.U prostoru te povijesne kuće smjestila se današnja LAVilla; luksuzna, moderna vila s 12 jedinstvenih smještajnih jedinica. - Ime je inspirirano bogatom poviješću objekta i nastalo je pažljivom igrom riječi. Riječ LAV višestruko je vezana za objekt. Leopold (Lav; Lavoslav) ime je prvog vlasnika i graditelja vile, dok četrnaest lavljih glava krasi povijesno pročelje dandanas. Ime u sebi krije još jedno značenje, a ono potječe od talijanske riječi la villa i znači velika i elegantna kuća - ispričali su nam vlasnici i dodali da kako bi očuvali i naglasili povijesne detalje objekta, pri uređenju posebnu su pažnju stavili na balans klasike i novog, s ciljem zadržavanja retro glamuroznog aspekta. Osim što u sebi nosi duh starog Osijeka, LAVilla je opremljena modernim namještajem i tehnologijom (beskontaktni check-in, optički internet, novi uređaji), što pridonosi nekoj novoj razini luksuza.

Pogledajte fotografije prije obnove!

image
Ustupljena fotografija
image
Ivan Ripić
image
Ustupljena fotografija
image
Ustupljena fotografija
image
Ustupljena fotografija
image
Ustupljena fotografija

- Iako je ovo potpuno obnovljeni objekt, u sebi nosi dašak starih vremena koji je prožet kroz njezin interijer i eksterijer. Restaurirana secesijska fasada na kojoj se nalaze lavlje glave, velebni središnji rizalit, monumentalna drvena vrata, štukature na zidovima i visoki stropovi samo su neki od detalja koji se kriju u ovdje - ističu vlasnici, bračni par Zec koji žive, rade i imaju obitelj u Osijeku.

Ideja o makeoveru objekta potekla je od vlasnikove želje da nešto vrati gradu u kojem je odrastao te da ulaganje ne ide u neko drugo područje u Hrvatskoj u kojem je turizam dominantan, nego da se pokuša napraviti respektabilan objekt turističke namjene upravo u Osijeku. Grad je dobio obnovljenu kuću u samom centru grada oplemenjenu novom uslugom. Proces obnove, saznajemo, bio je složen i trajao je nekoliko godina jer je mijenjana unutrašnjost u potpunosti kroz opsežne građevinske radove, kao i krovište te je naposljetku u potpunosti restaurirana fasada u izvornom obliku jer se radi o zaštićenom kulturnom dobru.

image
Ivan Ripić
image
Ivan Ripić
image
Ivan Ripić
image
Ivan Ripić
image
Ivan Ripić

- Zgrada se renovirala dvije godine. Projekt je izradio arhitektonski ured Rechner iz Osijeka, arhitekti Predrag i Bruno Rechner, nakon čega se krenulo u realizaciju, točnije potpunu rekonstrukciju zgrade s ojačanjem konstrukcije, izvođenjem svih instalacija, novim funkcionalnim rasporedom te obnovom zaštićenog pročelja. LAVilla je objekt namijenjen dnevnom najmu. Unajmiti se mogu apartmani, studio apartmani i sobe. U objektu se često odvijaju i prigodna snimanja, editorijali koji se objavljuju na društvenim mrežama u povodu rođendana i vjenčanja. Kategoriziran je s četiri zvjezdice - otkrivaju.

U LAVilli se nalazi 12 smještajnih jedinica u koje se može smjestiti 34 gosta. U prizemlju se nalaze četiri velika, luksuzna apartmana s dnevnim boravkom, kuhinjom i blagovaonicom i prostranim sobama. Na prvom se katu, u potkrovlju zgrade, nalaze jedan apartman i tri studio apartmana, s prostorijama koje objedinjuju prostor za kuhanje i blagovanje te prostore za spavanje. Na katu se nalaze i četiri komforne sobe s kraljevskim krevetima i svime potrebnim za potpuni odmor. U dvorišnom prostoru zgrade nalazi se dvorište sa zelenom površinom i prostorom za sjedenje, kao i privatni parking koji svakom gostu omogućava besplatan parking osiguran rampom u samom središtu grada. U smještajnim jedinicama, između ostalog, gosti imaju na izbor knjige za čitanje i društvene igre. Cijela zgrada osigurana je sigurnosnim sustavom i mogućnošću beskontaktne prijave gosta i ulaska u prostor zgrade i smještajne jedinice. Gosti mogu birati žele li sami ući u objekt ili im je draže da ih dočeka voditelj objekta i domaćin Bruno Andrijanić, koji se brine o radu objekta.

image
Ivan Ripić
image
Ustupljena fotografija
image
Ivan Ripić
image
Ivan Ripić
image
Ivan Ripić
image
Ivan Ripić

- Cijene noćenja kreirane su na način da ovise o vrsti smještajne jedinice te broju osoba koje borave u istoj. Također, u samom objektu postoje dva cjenika, i to onaj koji uključuje noćenje s doručkom i onaj koji uključuje samo noćenje. U kreiranje dvaju cjenika krenuli smo iz razloga što smo uvidjeli da dio gostiju isključivo traži smještaj s doručkom, dok obitelji s djecom traže samo smještaj, a doručak si spremaju sami u smještaju. Konkretno, cijene noćenja kreću se od 55 pa do 160 eura, ovisno o gore navedenim kriterijima. Kako bismo bili konkurentni, pratimo i ostale dionike ovog sektora te cijene korigiramo ovisno o potražnji i broju gostiju koji u određenom trenutku borave u Osijeku - kažu vlasnici.

image
Ivan Ripić
image
Ivan Ripić

U interijeru inače prevladavaju topli tonovi. Zidovi su bijele boje da se dodatno naglasi prostranost pojedinih prostora. Kod izbora materijala odabir je pao na "chevron" parket (oblik riblje kosti), karakterističan za povijesne objekte, u kombinaciji s kamenom sivcem, svjetlobež i svjetlosivom keramikom. Zidne pločice u kupaonicama su "carrara" mramor uzorka. Linije namještaja su vrlo čiste i jednostavne te zahvaljujući tome prostor diše i djeluje mirno i čisto. Dominantna boja namještaja je bijela, uz koju se pojavljuje bež nijansa u kojoj su izrađeni korpusi namještaja, stolovi i radne ploče kuhinja kao i uzglavlja kreveta te pružaju umirujući osjećaj ugode. Detalji u kuhinjama, blagovaonske stolice i noćni stolići su u crnoj boji. - Namještaj je izrađen po mjeri, kao kreveti i vrata, a radila ih je tvrtka Ancona iz Đakova, stolice su dizajnerske kao i udobni bež trosjedi. Prilikom uređenja htjeli smo napraviti razliku između etaže prizemlja u kojoj su veće stambene jedinice i etaže potkrovlja s manjim stambenim jedinicama na način da se u prizemlju pojavljuje kraljevskoplava boja kroz neke elemente namještaja, a na katu svjetloroza boja. Fotelje su kupljene pojedinačno i kraljevsko su plave boje u apartmanima u prizemlju, dok su na katu u apartmanu, studio apartmanima i sobama svjetloroza boje. Boje fotelja prate i prekrivači na krevetima pa su ili kraljevskoplavi ili svjetloroza. Ogledala u jedinicama su masivna i specijalno izrađena prema ideji arhitektice, kao i noge na blagovaonskim stolovima u apartmanima. U većini jedinica nalaze se slike autorice Mije Kiridžije Andrić. Dodatni detalj u svim jedinicama su štukature koje su snažan retro element. Rasvjeta je pomno birana u studiju Mass, koji su profesionalno odradili svoj posao, te je prostoru dodala glamuroznu notu jer se većinom radi o visilicama u kombinaciji srebra i kristala, osim u dvije jedinice u prizemlju koje imaju zlatnu rasvjetu i zlatne detalje. U apartmanima se nalaze zastori za zamračivanje u sivoj boji, kao i bijele prozračne zavjese te drugi detalji: tepisi, vaze, knjige, stolne lampe. U opremanju se pazilo da se ni s čim ne pretjera kako bi prvi dojam bio prozračnost i čistoća, ali da ipak prostor ima svoju priču koja se ne nameće direktno, nego je diskretno tu - opisuju vlasnici i kažu kako je zanimljivo skrenuti pozornost i na zajednički hodnik i centralno stubište glavne zgrade. Kod projektiranja i uređenja tog prostora pazilo se da shema polaganja kamena i keramike te izgled ograde podsjećaju na izvorni izgled, ali s naglaskom na suvremeni dizajn. Stubište je obloženo kamenom sivcem, iz kojeg je izvedena i bordura podova hodnika, dok su ostale podne površine obložene svjetlosivom keramikom.

image
Ivan Ripić

Ulazna vrata za stanove su bež nijanse izvedena u visokom sjaju sa širokim obuhvatnim dovratnicima koji prate postojeće debljine zidova. Dodatno su ukrašena štukaturama. U istom dizajnu su izvedena i sobna vrata, ali u bijeloj mat boji. Najzanimljivija vrata od svih su svakako izvorna, ali restaurirana glavna ulazna vrata u zgradu, čija je završna boja opet ona koja je krasila ta vrata i davne 1885. Kroz ta se vrata ulazi u dugački hodnik koji spaja ulicu s dvorištem, u kojem je sačuvan izvorni bačvasti svod dodatno naglašen promišljenom postavom zidne rasvjete.

Za unutrašnje uređenje ovog objekta zaslužna je osječka arhitektica Dunja Bogojević zajedno s vlasnicom objekta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. travanj 2024 16:54