bas de bas

Nedaleko od Skradina skriva se ovo bajkovito imanje usred prostranog vinograda

koridor27
 Rajan Milošević
Predivni prostrani vinograd s pregršt najboljih trsova od kojih nastaju vina Bibich skriva dvije kamene kuće koje se nalaze na imanju

Toskana je predivna, to možemo reći bez ikakve sumnje i srama, sa svojim zavodljivim krajolikom, nepreglednim vinogradima i zadivljujućim imanjima. Nikada ne bismo odbili put i odmor kod naših susjeda i vjerojatno bismo o tome pričali godinama. Međutim, jeste li znali da nije potrebno prelaziti granice i putovati satima i satima da biste malo nasitili svoje oči tim filmskim prizorima i zadovoljili svoj nepce najfinijim vinima?

image
Rajan Milošević
image
Rajan Milošević

Tek nekoliko kilometara od famoznog Skradina, na površini od čak pet hektara, u povijesno bogatom području i na jednom od najboljih vinogradskih položaja u regiji smjestilo se jedno takvo bajkovito imanje pod nazivom Bas de Bas koje svojom pojavom, ljepotom krajolika, arhitekture i dizajna te povrh svega ponudom vrhunskog vina čini jednu Toskanu potpuno nebitnom pričom.

image
Rajan Milošević
image
Rajan Milošević


Predivni prostrani vinograd s pregršt najboljih trsova od kojih nastaju vina Bibich skriva dvije kamene kuće koje se nalaze na imanju. Saznajemo kako su to nekada bilo objekti za čuvara imanja i spremište, ali s godinama su propadali sve do trenutka kada su se ovi vinari odlučili na obnovu istih.

image
Rajan Milošević
image
Rajan Milošević

Obje kuće su jednake veličine i rasporeda, sto metara četvornih smještenih na dvije etaže. Samom rekonstrukcijom kuća nije se zadiralo u postojeće gabarite i zadržani su izvorni materijali. Arhitekt Zoran Popović koji je zaslužan za ovu pohvalnu obnovu u skladu sa željama vlasnika daje suvremeni zaokret ovim starim dalmatinskim kućama tako da ih obogaćuje velikim staklenim stijenkama koje brišu granicu između vanjskog i unutarnjeg dijela.

image
Rajan Milošević
image
Rajan Milošević
image
Rajan Milošević
image
Rajan Milošević
image
Rajan Milošević

Saznajemo kako je taj novi stakleni zid ideja obitelji Bibich jer su željeli da njihovi gosti ujutro imaju osjećaj kao da se bude u vinogradu, a ne u maloj kući. Iako se u ovom slučaju nametnulo jedno od najvećih pitanja - kako ipak zaštiti privatnost gostiju uz takve prozirne površine, tehnologija je tu stupila na scenu i riješila sve bojazni tako da je ugrađeno „pametno staklo” koje se na pritisak daljinskog upravljača zaledi i onemogući pogled izvana u kuće. Ipak vjerujemo da su rijetki trenutci kada gosti posežu za tim daljinskim upravljačem jer pogled koji se pruža iz kreveta na predivne vanjske vizure slobodno može biti jedini i dovoljan razlog za boravak na ovom imanju.

image
Rajan Milošević
image
Rajan Milošević
image
Rajan Milošević
image
Rajan Milošević
image
Rajan Milošević


Obje kuće se sastoje od prizemlja koje je rezervirano za dnevni boravak gdje su se smjestili prostori kuhinje, blagovaonice i prostor za odmor kao i kupaonica, dok je druga etaža rezervirana za spavaonicu na galeriji. Unutarnje uređenje potpisuje već svima nam dobro poznati dizajner Boris Ružić.

image
Rajan Milošević
image
Rajan Milošević
image
Rajan Milošević

Jednostavnost čistih linja, odabir prirodnih materijala i neutralnih, ali opet odvažnih boja te precizan odabir umjetnina čine i unutarnji prostor ovog divnog imanja iskustvom za sebe. Dosljednost u svakom detalju, odražava povezanost kuća i vanjskog dijela i ocrtava duh koji je tu prisutan kroz povijest, ali mu daje novo i suvremeno naličje koje mu odaje počast. Nenadmašna elegancija i istančan ukus za vrhunski i suvremen dizajn u konačnici oblikuju ovu priču u nešto na što možemo biti izrazito ponosni što je „naše”. Ove godine zaboravite na Toskanu ili Provansu ili što već i svratite do Bas de Bas u uvjerite se sami o čemu pričamo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. veljača 2024 09:04