ah, ta prostranost

Nekad napuštena industrijska hala postala je divan dom, studio i galerija umjetničkog para

 Maarten Willemstein
Značajan volumen ove zgrade pun potencijala pametno je podijeljen na dvije razine, što omogućuje smještaj različitih funkcija

Na terenu Hembrug u Zaandamu, Nizozemska, na površini od 42,5 hektara, monumentalno industrijsko mjesto od 353 četvorna metra pretvoreno je u divan dom i studio umjetničkog para zahvaljujući Studiu Modijefsky. Studio je udružio snage s klijentovim ateljeom, Studio Molen, za dizajn i realizaciju brončanih detalja i prilagođenih svjetlosnih elemenata; ta je suradnja rezultirala savršenom ravnotežom između prostornog dizajna i skulpturalnih elemenata za ovu svježe obnovljenu zgradu industrijske baštine.

image
Maarten Willemstein
image
Maarten Willemstein

Značajan volumen ove zgrade pun potencijala pametno je podijeljen na dvije razine, što omogućuje smještaj različitih funkcija: ured i radionica u prizemlju, galerijski prostor i dom na prvom katu. Dva kata povezana su s dva kiparska stubišta, od kojih jedno vodi kroz kuhinju do kuće, a drugo dovodi posjetitelje iz radionice u prostor galerije.

image
Maarten Willemstein
image
Maarten Willemstein
image
Maarten Willemstein
image
Maarten Willemstein

Prizemlje je projektirano tako da se provode sve funkcije u radionici. Ovaj dio može funkcionirati sam za sebe za sve potrebe dnevne proizvodnje i aktivnosti.

Kad se popnete uz glavno stubište i prijeđete prag, Ketelhuis (u prijevodu "kotlovnica") postaje otvoren za posjetitelje. Odmah kad uđete, interijer izgleda svježe i gostoljubivo, definiran s tri glavne završne obrade: bijelo obojeni materijali, hrastovo drvo i mjed. Potpuno bijeli zidovi suptilno otkrivaju strukturnu rešetku, pojačanu igrom reljefa koji služe kao tragovi nekadašnjeg vremena i proslava zgrade.

Bliže ulazu do kojeg se dolazi drugim stubištem, veliki galerijski prostor minimalno je dizajniran za smještaj različitih vrsta druženja i događaja, ostavljajući prostor za maštu. Bijele industrijske grede gledaju na drveni pod od riblje kosti, dva jednostavna elementa u harmoničnoj ravnoteži. Tri rupe u stropu, u kojima je ranije bilo smješteno isto toliko dimnjaka, sada su zamijenjene staklenim otvorima, pretvarajući otvore u krovne prozore.

image
Maarten Willemstein
image
Maarten Willemstein
image
Maarten Willemstein
image
Maarten Willemstein

Tijekom izložbi i prezentacija, ovaj veliki galerijski prostor opslužuje potpuno prilagođena i nekonvencionalna otvorena kuhinja koja je dio kuće. Središnji dio, otok, pažljivo je osmišljen i izrađen u cijelosti od mjedi, potpuno ispunjen ormarima sa svake od četiri strane i prekriven prekrasnim vrhom od nehrđajućeg čelika. Dva ‘specijala’ nadopunjuju elegantan dizajn: brončane ručke po mjeri koje je izradio Studio Molen i drvene police na izvlačenje. Stražnji dio kuhinje sustav je otvorenih bijelih polica naslonjenih na prozirnu staklenu kutiju glavnog ulaza. Veliki hrastov stol i niz vintage stolica nadvišeni su umjetničkim djelom: ručno rađeni kajak pretvoren je u topli svjetlosni objekt koji visi naopako iznad cijele duljine stola.

Veliki otvor kroz zid poziva vas da otkrijete mnogo intimniji i mističniji prostor, stvarnu dnevnu sobu, koju karakterizira niz drvenih predmeta i starih komada namještaja koji prostoru daju duboki osjećaj topline. Ovdje je udoban kauč okrenut prema peći na drva.

image
Maarten Willemstein
image
Maarten Willemstein
image
Maarten Willemstein
image
Maarten Willemstein

Prolazeći kroz hodnik, nekoliko kliznih vrata u gostinjsku sobu, garderobni ormar, kupaonica i toaleti stapaju se sa zidovima. Na kraju visina stropa se gotovo udvostručuje, a glavna spavaća soba otkriva. Prostrana soba i prirodno svjetlo pogoduju prisutnosti različitih biljnih vrsta koje stvaraju očaravajuću atmosferu. Visina stropa omogućuje međukatu a pogledom na prostoriju i vanjski dio. Stube koje vode do ove "sobe u sobi" skrivaju drveni ormar koji služi prostoru, oplemenjen jednostavnom, ali detaljnom bijelom metalnom ogradom. Nakon toga, prostor nalik balkonu ima samostojeću kadu sa stropnim prozorom koja omogućuje promatranje zvijezda tijekom kupanja, okružena brojnim biljkama koje vizualno povezuju dvije razine. Ludi raspored ove sobe proizlazi iz mješavine izbora koji odražavaju ekstravagantne osobnosti vlasnika.

image
Maarten Willemstein
image
Maarten Willemstein
image
Maarten Willemstein

Na sjevernim zidovima spavaće sobe, kupaonice i dnevnog boravka, izvorni prozori koji su ostali bez funkcije zbog pripajanja nove zgrade, sada se koriste kao svjetlosne kutije koje raspršuju toplo svjetlo u prostorije. Podne pločice od bijele riblje kosti u kupaonici nadopunjuju hrastovo drvo i bijeli mramor ormara, dok visoka zrcala iznad umivaonika povećavaju visinu stropa. Brončana rasvjetna tijela, dizajnirana i izrađena u klijentovom ateljeu, mogu se pronaći u cijelom prostoru kao mala ugodna iznenađenja.

image
Studio Modijefsky

Sustav minimalističkih bijelih roleta koje je dizajnirao Studio Molen omogućuje izmjenu izvorne otvorenosti industrijske zgrade, pretvarajući je u prostor za stanovanje i omogućujući stanovnicima da reguliraju količinu željene svjetlosti tijekom dana u svim područjima kuće.

Ketelhuis je mjesto gdje je svako pojedinačno područje dizajnirano kako bi nadopunilo izvornu zgradu, a ipak poboljšalo namjensku uporabu svake sobe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. travanj 2024 10:47