kruna imanja

Nekadašnja derutna koliba od 23 kvadrata pretvorena je u studio i gostinjsku kuću

 TAIYO WATANABE/
Arhitekti su nastojali ugoditi novom vlasniku i stvoriti multifunkcionalni unutarnji i vanjski prostor koji odgovara potrebama klijenta

- Naš klijent, filmaš i pisac, kupio je eklektično terasasto imanje koje se nalazi na padini uz Elysian Park u četvrti Echo Park u Los Angelesu. Imanje je bilo zapušteno i derutno, a prethodni ga je vlasnik ukrasio u lirskom starinskom stilu s kružnim trošnim stepenicama koje se viju uz brdo i ručno izrađenom kolibom koja je bila na rubu propasti. - ističu na samom početku arhitekti iz studija ByBen & Skeens koji su kao zadatak dobili preuređenje cjelokupnog prostora, a ponajviše spomenute trošne kolibe.

image
TAIYO WATANABE/
image
TAIYO WATANABE/
image
TAIYO WATANABE/

Nadahnut ćudljivim okruženjem, saznajemo kako je klijent zatečenu kolibu želio zamijeniti studijem za pisanje i gostinjskom kućom koji evociraju prošlost, ali su istovremeno čvrsto suvremeni. Arhitekti su nastojali ugoditi novom vlasniku i stvoriti multifunkcionalni unutarnji i vanjski prostor koji odgovara potrebama klijenta. Osamljen prostor za stvaranje koji će im omogućiti da se osjećaju kao kod kuće, ali jednako tako i u nekom drugom svijetu.

image
TAIYO WATANABE/
image
TAIYO WATANABE/

Nekadašnja koliba od 23 metara četvorna, 44 ako brojimo i gornju terasu, smještena je na pola puta uz strmo brdo iznad glavne kuće. Kuća se sastoji od samo jedne prostorije i male ostave koje su okružene zakrivljenim omotom vanjskih zidova. Na zapadu krovni prozor u punoj dužini osvjetljava prostoriju, svjetlo je modulirano zakrivljenim zidom koji se uvlači u prostor ispod.

Nježno zakrivljeni zidovi i zaobljeni kutovi stvaraju ugodan interijer s primjesom klasičnog hollywoodskog dekora. Lučni prozori i vrata skrivaju pogled u kuću kako bi se usredotočili na okolno drveće i nebo stvarajući osjećaj bijega i uranjanja u prirodu.

image
TAIYO WATANABE/
image
TAIYO WATANABE/
image
TAIYO WATANABE/

Par francuskih vrata otvaraju se prema vanjskom prostoru na sjeveru, dok jednokrilna vrata omogućuju diskretniji ulaz do kojeg se dolazi sporednim ulazom s ulice. Dva ulaza omogućuju da se soba koristi kao gostinjska kuća i kao mjesto za sastanke sa suradnicima bez pristupa glavnoj kući. Izlazeći iz postojeće kuće na najnižoj razini brda, ByBen & Skeens postavili su otvorenu drvenu palubu kako bi pružili ravno zasjenjeno mjesto za uživanje u jutarnjoj kavi i jogi.

image
TAIYO WATANABE/
image
TAIYO WATANABE/

Na istoku kuće niz višeslojnih uspona za sjedenje omogućuje da se otvoreni prostor koristi kao pozornica za probe s glumcima. Na najvišoj razini kuće nalazi se prostrano sunčalište vezano vrhovima i lukovima parapeta zgrade koje nalikuje na krunu, u ovom dijelu se također stvara intimna atmosfera koju proizvode bliske visoke krošnje drveća, dok se s južne i zapadne strane pruža jasan pogled na centar LA -a i dalje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. listopad 2021 09:03