Biser Kvarnera

Neke su kuće vrlo lijepe, druge imaju posebne stanare. Obiteljska kuća u Rapcu u Istri ima oboje

K O R I D O R 2 7
 RAJAN MILOŠEVIĆ
Bračni par Šišinački dugo je živio u inozemstvu, a gradnja njihove kuće u Rapcu bio je najveći motiv za povratak na rodnu grudu

Zavirite s nama u ovaj spektakularni dom koji ostavlja bez daha.

PROFIL

  • INFO: kuća od 400 m2
  • LOKACIJA: Rabac
  • VLASNICI: obitelj Šišinački
  • PROJEKT: arhitektica Romina Mohorović i arhitekt Martin Doršica, arhitekti iz tvrtke Alter Lego Studio, arhitekti iz Studia 92

Neke su kuće vrlo lijepe, ali su uređene za najam i nemaju osobnost. Druge nisu baš nešto izgledom, ali imaju posebne stanare i njihove životne priče. Kuća u Rapcu u Istri obitelji Šišinački ima oboje - atraktivan izgled i zanimljive stanare. Što reći više od toga da u tom vrhunski uređenom domu nema televizora, točnije ima samo jedan u prostoru za vježbanje, jer se vlasnici kuće radije druže međusobno.

Rabac, mjesto u Istri sa 1500 stanovnika, zovu biserom Kvarnera zbog divnih šljunčanih plaža. Kuća je smještena u Gornjem Rapcu, kilometar od mora. U njezinu su okruženju obnovljene stare kamene kuće i one sagrađene 80-ih godina. Supružnici Jelena Šišinački, doktorica znanosti, i Alan Šišinački, predsjednik Uprave jedne međunarodne kompanije, dugo su radili i školovali se u inozemstvu pa im je projekt gradnje njihove kuće bio jedan od motiva za planirani povratak u Hrvatsku.

image
Dok su čistili parcelu, pronašli su više od 40 starih maslina koje su obnovili. Tako su sačuvali harmoniju s tradicionalnim okruženjem
RAJAN MILOŠEVIĆ

- Naša kuća odraz je doba u kojemu živimo. Karakteriziraju je ravne, jasne linije i moderni dizajn. Kako ne bismo narušili harmoniju s tradicionalnim okruženjem, očuvali smo i obnovili suhozide te sačuvali izvorne terase s maslinama. Dok smo čistili parcelu, pronašli smo više od 40 starih maslina koje smo obnovili i pomladili - kaže Jelena Šišinački.

Zemljište veličine 6000 kvadrata na kojem je sagrađena kuća kupili su prije desetak godina, nakon što su dugo tražili idealnu poziciju za budući obiteljski dom. Vila je sagrađena 2015. godine.

image
RAJAN MILOŠEVIĆ

“Ovaj objekt odraz je doba u kojem živimo, a koje karakteriziraju ravne, jasne linije i moderni dizajn, ali i velika ljubav prema okolišu”

image
RAJAN MILOŠEVIĆ

Od početka smo imali viziju da želimo kuću koja je primjer održive gradnje i koja će biti odraz našeg životnog stila i okrenutosti prema prirodi. Zamislili smo pasivnu kuću za koju ćemo pri gradnji koristiti lokalne materijale, kuću koja uz pomoć tehnologije i optimalne konstrukcije neće zahtijevati energiju za rashlađivanje tijekom ljetnih mjeseci i koja će koristiti energiju sunca za zagrijavanje kuće tijekom zimskih mjeseci. Želja nam je bila i skupljati kišnicu, koristiti pročišćene otpadne vode za održavanje okoliša,održavati organski vrt kompostiranjem zelenog otpada i slično - nabraja Alan Šišinački.

image
RAJAN MILOŠEVIĆ
image
RAJAN MILOŠEVIĆ

Projektu gradnje obiteljske kuće pristupili su ozbiljno. Kako bi što bolje razumjeli tehnologiju i izvođenje projekta, Alan koji je po struci inženjer strojarstva, posebnu je pozornost posvetio tehnologiji i odabiru materijala, najviše betonskim konstrukcijama i elementima od prirodnog drveta. Jelena je vodila i koordinirala gradnju kuće, zbog čega je ciljano završila školovanje za održivu i pasivnu gradnju te edukaciju za Feng Shui.

- Projektiranje kuće počeli smo još dok smo živjeli u inozemstvu. Svaki član naše obitelji napravio je popis želja i ideja što bi htio u novom domu - kaže Alan Šišinački.

image
RAJAN MILOŠEVIĆ

Čak 90 posto dizajna unutrašnjosti nosi potpis hrvatskih tvrtki, a većinu namještaja napravili su po mjeri lokalni majstori i to po željama kreativnih i svestranih vlasnika

image
RAJAN MILOŠEVIĆ

Jelenina želja bila je imati prostoriju s velikom bibliotekom i mjestom za klavir, a Alanova dobiti prostor za vježbanje i meditaciju te kuću bez televizora. Njihova su djeca sama osmislila svoje sobe i radila nacrte namještaja. S obzirom na to da puno pozornosti posvećuju prehrani i da im je kuhinja središnje mjesto okupljanja, zajednička želja im je bila - velika kuhinja povezana s vrtom. Sve su ostvarili.

Njihove ideje uobličili su arhitekti. Glavna arhitektica bila je Romina Mohorović iz Labina, uz podršku arhitekta i njihova prijatelja Martina Doršica iz Bratislave, koji je specijalist za pasivnu gradnju. S Blaue Lagune - energetskim centrom iz Beča, konzultirali su se u vezi s optimizacijom energetske učinkovitosti kuće. Arhitekti iz tvrtke Alter Lego Studio iz Pule i Studio 92 iz Labina pomogli su im u oblikovanju okoliša i detalja u interijeru. Vlasnica Jelena u fazi projektiranja napravila je nekoliko 3D maketa kuće, kako bi što bolje sagledali prostor. Specifičnost izvođenja betonskih konstrukcija zahtijevala je planiranje i ugradnju svih instalacija prije samog izvođenja tako da su osim arhitekata, angažirani drugi stručnjaci.

- Najzahtjevniji dio posla bio je izvođenje betonskih zidova koji su vidljivi u interijeru. U suradnji s glavnim izvođačem radova, tvrtkom Maling iz Labina, educirani su majstori, napravljen je projekt postavljanja oplate, korištene su nove metalne oplate, a Holcimov laboratorij pripremio je nekoliko različitih receptura za beton. Zatim se betonirao svaki zid posebno, sve dok se nije dobio željeni izgled - objašnjava A. Šišinački.

image
RAJAN MILOŠEVIĆ

Masivna betonska konstrukcija ima glavnu funkciju da svojom velikom termalnom masom zadržava toplinu tijekom zime, a ljeti čini prostor ugodnim za stanovanje

image
RAJAN MILOŠEVIĆ

Drugi veliki dio posla bio je kako postići željenu energetsku učinkovitost. Masivna betonska konstrukcija kuće ima funkciju da svojom velikom termalnom masom zadržava toplinu tijekom zime, a ljeti čini prostor ugodnim. Nadalje, detaljno su projektirane terase i nadvoji koji prate položaj sunca tako da tijekom ljeta sunčeve zrake ne ulaze u kuću, a tijekom zime, kad je potrebna sunčeva energija, osvjetljavaju sve prostorije. Velika pozornost posvećena je i izolaciji kuće. Dugo su tražili najbolje rješenje za vanjsku stolariju kao iznimno bitan element pasivne gradnje i na kraju izabrali drvo-aluminij stolariju troslojnim staklom tvrtke Lokve. Krovovi su izvedeni tako da je na klasičnu izolaciju ravnih krovova postavljen zeleni krov koji ima svrhu dodatne izolacije, a koji je i estetski atraktivan. Potrebnu energiju za dogrijavanje prostora tijekom zimskih mjeseci putem podnog grijanja osiguravaju preko solarnih panela i dodatno kaminom na drva. Kuća je klasificirana u A razred.

image
RAJAN MILOŠEVIĆ

Organizacija je takva da postoje tri sobe koje su uređene i opremljene s tek neophodnim namještajem potrebnim za kvalitetan odmor. Sve imaju divan pogled na more

image
RAJAN MILOŠEVIĆ
image
RAJAN MILOŠEVIĆ

Vila veličine 400 kvadrata orijentirana je na jug. Sve prostorije imaju izlaz na terasu i sve gledaju prema moru. U suterenu je kuhinja, špajza, blagovaonica, dnevni boravak, fitness i toalet. Prostorije imaju izlaz na terasu, čiji je najatraktivniji dio preljevni bazen dužine 11 metara.

- U bazenu se ne koristi klor, nego se za dezinfekciju sustava koristi postupak elektrolize slane vode. Za dezinfekciju vode dodaje se sol u tabletama - objašnjava J. Šišinački.

image
RAJAN MILOŠEVIĆ

Terase su detaljno projektirane pa tako tijekom ljeta sunčeve zrake ne ulaze u kuću, a tijekom zime, kada je potrebna toplina, sunce grije baš sve prostorije

image
RAJAN MILOŠEVIĆ

Na prvom katu su glavni ulaz, predsoblje te tri spavaće sobe, dvije kupaonice, radna soba, vešeraj te galerija i biblioteka. Prostorije cijelom dužinom spaja terasa koja ima "hot tub". Na drugom katu je studio za goste s otvorenom galerijom, u kojem su kuhinja i blagovaonica te prostor za spavanje s kupaonicom. Ovdje je i velika terasa na cijeloj površini ravnog krova kuće s predivnim pogledom na Cres, Lošinj i Unije.

Interijer kuće uglavnom su vlasnici osmislili sami i realizirali. Ideje za uređenje interijera, kako su nam ispričali, crpili su s njihovih brojnih putovanja. Uz to, u potrazi za inspiracijom posjećivali su sajmove i građevine, poput prve pasivne kuće u Engleskoj.

- Htjeli smo postići izgled mirnog, smirenog, toplog doma u kojemu ćemo se osjećati sigurno i ugodno, uz što veću usklađenost s prirodom. Industrijski arhitektonski beton koji je dominantan u cijelom prostoru trebalo je oplemeniti prirodnim tonovima i materijalima, za što smo odabrali prirodno drvo, hrast koji daje toplinu prostoru te bijelu boju za eleganciju - opisuje Jelena.

Dodatnu toplinu interijeru i kontrast betonu daju jaki tonovi umjetničkih djela hrvatskih autora I. P. Pilata, M. Brajnovića, N. Adalgisa Škopac, N. Erdfeld, J. Diminić, N. Božić i drugih. Naglasak su stavili na spiralne stepenice koje djeluju poput umjetničke skulpture u prostoru te kamin koji funkcionalno odvaja prostor između blagovaonice i dnevnog boravka, ali i daje topli ugođaj prostoru.

Za uređenje interijera angažirali su hrvatske proizvođače tako da je gotovo 90 posto kuće domaći proizvod. Većinu namještaja radili su po mjeri lokalni majstori.

image
RAJAN MILOŠEVIĆ
image
Velike staklene stijene praktički "brišu" pregradu između interijera i eksterijera
RAJAN MILOŠEVIĆ

- Sami smo dizajnirali stol i stolice u dnevnom boravku te stol u blagovaonici, a izradio ih je jedan mladi stolar iz Pazina, od starih hrastovih greda - kaže Alan Šišinački. Sve vanjske ograde, vrata i ogradu prema njihovu dizajnu izradila je lokalna bravarija Belin iz Nedešćine, a ugradbeni namještaj Noina Arka iz Labina. Samo su kupili Natuzzijevu sjedeću garnituru za dnevni boravak, i stolice Julia Group Spain za blagovaonicu. Vanjska garnitura je Manutti, a otvoreni stakleni kamin je Piazzette.

Obitelj nam je opisala kako provodi dan.

- Prilično smo vezani uz prirodu, a kako nam je hobi uzgoj, skupljanje i priprema aromatičnog i ljekovitog bilja, puno vremena i truda posvećujemo zdravoj prehrani i sportu. Na velikoj okućnici uredili smo aromatičan vrt s lavandom, smiljem, ružmarinom, mentom, kaduljom, estragonom, majčinom dušicom, verbenom i drugim mediteranskim biljem te vrt s tridesetak isključivo organski uzgojenih vrsta povrća - nabraja Alan Šišinački.

A ako im nečega nedostaje u vrtu dovoljno je, kažu domaćini, prošetati se oko kuće i ubrati divlje šparoge, trputac ili neko drugo samoniklo bilje na terasama sa starim maslinama.

- Svi u obitelji kuhamo, pa je kuhinja središnje mjesto okupljanja. Čak i kada se ne kuha, uvijek je tu ubrano bilje koje treba posušiti ili napraviti sirup, tinkturu ili nešto od prirodne kozmetike - govori Jelena.

image
RAJAN MILOŠEVIĆ
image
RAJAN MILOŠEVIĆ

U poslijepodnevnim satima često se okupe za stolom u blagovaonici. Nemaju televizor u prostorijama u kojima stalno borave, draže im je provoditi vrijeme zajedno. Televizor je smješten samo u prostoriji za vježbanje, a kompjutori i printer isključivo su u radnoj sobi. Često organiziraju druženja s prijateljima.

Nakon gradnje kuće dodatno su u sklopu bazena sagradili mali wellness sa saunom koji nije bio predviđen originalnim projektom te su se umjesto travnate površine odlučili proširiti terasu s ugrađenom rasvjetom i sunčalištem. Neke stvari došle su naknadno kao rezultat saživljavanja s kućom i okolišem. Primjerice, između dvije stare masline napravljena je vrlo ugodna grill zona s otvorenim ognjištem i ljetnom vanjskom kuhinjom sagrađenom u cijelosti od arhitektonskog betona.

- Sada razmišljamo o dodatnom ulaganju u solarnu elektranu kapaciteta 10kWh kako bismo sami proizvodili električnu energiju za potrebe kuće - zaključuje Alan Šišinački.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 22:37