Tržište danas

Nekretnine u Zagrebu skuplje nego lani

Na godišnjoj razini cijene stanova su porasle čak 9,3 posto. Novogradnja se u hrvatskoj metropoli zbog izrazito velike potražnje kupaca nerijetko proda još u procesu gradnje

Cijene zagrebačkih stanova na mjesečnoj su razini porasle za 0,5 posto, odnosno za 9,3 posto na godišnjoj razini, a za kvadratni se metar u prosjeku tražio 2021 euro. Njihove vrijednosti, naravno, nisu iste na području cijelog grada, a osim o lokaciji, variraju i ovisno o drugim faktorima poput godine izgradnje, stanja nekretnine, opreme, uređenosti i drugih.

Novogradnja se na zagrebačkom području zbog velike potražnje nerijetko proda još u procesu izgradnje, a srpanjske cijene novih stanova porasle za 9,9 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine, pa se za kvadratni metar u prosjeku tražilo 2175 eura.

ULAGANJA

Tražene cijene novih, adaptiranih ili luksuzno uređenih stanova na dobrim lokacijama u srpnju su se na oglasniku Crozilla.com penjale i preko 6000 eura po metru kvadratnom. No, nisu svi zagrebački kvartovi jednako atraktivni za kupnju nekretnina, pa se tako na rubnim dijelovima grada mogu pronaći stanovi oglašavani i jeftinije od 1000 eura po kvadratu. Valja računati kako izrazito nisku cijenu nerijetko treba uzeti s dozom rezerve, s obzirom na to da ona uglavnom zahtijeva i naknadna ulaganja za adaptaciju ili uređenje. Osim onih na lošijim lokacijama, najniže cijene na oglasniku za nekretnine Crozilla.com obično imaju i stanovi smješteni u kućama, oni u roh-bau izvedbi, derutni i neuređeni tavanski prostori kao i stanovi u suterenu ili podrumu.

KUĆE

Na zagrebačkom području kuće su u srpnju bile nešto slabije tražene no stanovi, ujedno su im i cijene bile niže, te su i njihove vrijednosti manje porasle. Za kvadratni metar kuće, s uključenom cijenom okućnice i pripadajućih objekata, u prosjeku se tražilo 1335 eura. U odnosu na lipanj, cijene su porasle za 0,4 posto, odnosno za 6,9 posto u odnosu na prošlu godinu.

Investicija

Cijene kupnje i najma usko su povezane

Stanovi za najam na dnevnoj ili mjesečnoj bazi, posljednjih su godina postali izrazito traženi, pa se, osim za stanovanje, velik broj zagrebačkih stanova kupuje i za iznajmljivanje.

Upravo zato i nije neobično što je jedan od uzroka porasta cijena najma zagrebačkih stanova svakako i porast njihovih kupoprodajnih cijena.

Sergio Serdarušić iz agencije za nekretnine Eurovilla d.o.o, za Crozilla.com rekao je kako cijene najma i kupoprodaje ovise jedna o drugoj, te dodaje: “Vlasnici očekuju određeni return na investiciju. Kako su se u zadnje dvije godine kupoprodajne cijene korigirale na gore, tako su narasle i cijene najmova za 10-15 posto. Možda se čak dogodilo i obrnuto, s obzirom na turistički najam u centru grada, potražnja za dugoročnim najmom je doživjela rast, odnosno ponuda se drastično smanjila iako su se u turističkoj ponudi pojavile i mnoge potpuno nove ponude, cijene najmova su skočile, to je potaknulo dodatni rast prodajnih cijena stanova jer su i po većim cijenama i dalje investicijski isplativi, puno bolje nego držati novce u banci.”

Foto: iStock

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 19:23