TRŽIŠTE

Nekretninske agencije poručuju državi: “Prepustite nama prodaju Mesićeve vile i sličnih kuća”

Mi bismo relativno  brzo prodali vilu u Grškovićevoj,  vjerojatno unutar šest mjeseci do godinu dana, kaže Serdarušić

Vilu na Šalati u Grškovićevoj 13 koja je nekoć bila ured bivšeg predsjednika Stjepana Mesića, država ponovno nudi na javnoj dražbi, ovog puta po primjerenoj nešto nižoj početnoj cijeni od 5,28 milijuna kuna.

Iako se vila nalazi na poželjnoj i atraktivnoj lokaciji za obiteljsko stanovanje, otvoreno je pitanje hoće li naći kupca ovim putem. Naime, kupci sličnih građevina, posebno za obiteljsko stanovanje, kako nam kažu agenti za prodaju nekretnina, nemaju običaj sudjelovati na javnim pozivima, niti se prijavljivati za obilaske Ministarstvu državne imovine.

OBITELJSKI KVART

- Najbolji put za prodaju ove vile bio bi putem agencije za promet nekretninama. Vjerojatno bi je prodali unutar šest mjeseci do godinu dana. Postoji puno razloga zašto bi to bio bolji način. Kao osnovno, agencije nekretnina pomažu ljudima naći dom i oni ga kod nas i traže. Osobe koje prate javne pozive, dražbe i slično najčešće to rade kao jedan oblik posla i prate povoljne varijante. Mi se susrećemo s velikim brojem klijenata koji tragaju za ovakvom vrstom nekretnine. Nakon što upoznamo klijente, nudimo im ono što traže, i često prepoznamo što zapravo žele, kad oni to precizno ne znaju - kaže Sergio Serdarušić, direktor agencije Eurovilla.

Kupci koji kupuju nekretnine u vrijednosti 500.000-1,000.000 eura, dodaje S. Serdarušić, često se pogube u onom što traže. Najčešće žele nešto lijepo s tri spavaće sobe, dvije kupaonice, parkingom, novije gradnje, u dobrom kvartu i blizu centra. Prednost je ako nekretnina ima vrt ili pogled na grad.

Kupci sličnih građevina, posebno za elitno obiteljsko stanovanje, kako kažu agenti za prodaju nekretnina, nemaju običaj sudjelovati na javnim pozivima, dražbama, niti se prijavljivati za obilaske Ministarstvu državne imovine

- Šalata je jedan od najljepših zagrebačkih kvartova jer je u blizini centra grada, izuzetno je dobro prometno povezana, u tramvaj zoni, blizu parka Maksimir, tu su osnovne i srednje škole, vrtići, trgovine, sportski centri. Pravi stari zagrebački obiteljski kvart. Na Šalati se prodaju građevinska zemljišta površine oko 600 kvadrata po cijenama od oko 350.000-400.000 eura. Gotove objekte kao što je vila u Grškovićevoj površine 350 kvadrata na zemljištu od 650 kvadrata, koje je eventualno potrebno urediti, mogli bi, vjerujem, relativno brzo prodati po sad postavljenoj cijeni - kaže Sergio Serdarušić, čija je agencija Eurovilla specijalizirana za slične nekretnine.

Država nudi na prodaju i vilu na Pantovčaku, površine 675 četvornih metara, a početna cijena joj je 18,15 milijuna kuna.

PANTOVČAK

- Agencije su dobre za sve prodaje jer cijeli proces zna biti stresan i za prodavatelja i za kupca te bude puno lakši uz ljude koji se bave tim poslom i koji imaju iskustvo. Također, mi obradimo nekretninu dokumentacijski, oglašavamo je na svim portalima relevantnim za prodaju nekretnina i u tiskanim izdanjima, vodimo brigu o klijentima i nekretnini, na raspolaganju smo od 0 do 24 sedam dana u tjednu, pripremamo nekretnine za razgledavanje, organiziramo open house po potrebi, pregovaramo o cijeni, spremamo ugovore... - nabraja S. Serdarušić.

Dovoljno je, dodaje S. Serdarušić, da se država obrati njegovoj ili nekoj drugoj agenciji specijaliziranoj za vrstu nekretnina koju prodaju, te njima prepuste prodaju i brigu oko svega.

Za sada, za Mesićevu vilu ili vilu na Pantovčaku nužno se javiti na javni poziv. Zainteresirani kupci moći će obići Mesićevu vilu 23. kolovoza u 12 sati ili po dogovoru, navodi se u javnom pozivu objavljenom na internetskim stranicama Ministarstva državne imovine. Oglašena je i prodaja Hotela Iž u Zadru te nekoliko zemljišta diljem Hrvatske.

Darko Tomaš/Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. travanj 2024 22:48