Interijer od 65 kvadrata

Nenametljivo, nježno i ženstveno

Stan mlade poslovne žene u Zagrebu
Profil
Vlasnica:
mlada poslovna žena Svjetlana
Lokacija:
naselje Špansko, Zagreb
Info:
stan veličine 65 četvornih metara

Bila je to klasična hrvatska priča. Mlada poslovna žena iz Zagreba, nakon 12 dugih godina života u podstanarstvu, odlučno je krenula u potragu za prostorom koji bi s veseljem mogla nazvati domom. Kaže, potpuno je bila svjesna onog što želi. Ali i što može. Trebalo je samo pronaći pravu stvar koja će pomiriti snove i realnost. – Tijekom svog podstanarskog staža stanovala sam u svakakvim stanovima. I baš svaki od njih pokušala sam urediti po svom ukusu i guštu.

No, ipak nijedan od tih stanova, koliko god se trudila, nije bio dom u pravom smislu riječi – priča nam Svjetlana koja je savršen stan pronašla relativno brzo i bezbolno. – Na putu do posla, u naselju Špansko, svakodnevno sam prolazila pored gradilišta koje se pripremalo za početak gradnje. Slikala sam ploču na kojoj je pisao broj agencije koja je trebala prodavati stanove kada zgrada bude gotova, kontaktirala sam ih i mailom dobila nacrt stana koji mi se odmah svidio. To je zapravo bila ljubav na prvi pogled. Jednostavno sam znala da se moram useliti baš u taj stan.

To je onaj neki osjećaj koji vas obuzme, ono kada znate sa sigurnošću da je to to – kaže Svjetlana koja je u svoj sadašnji dom prvi put ušla kada je bio u fazi gradnje. Na sreću, u tom trenutku bilo je moguće još raditi neke preinake. Naime, silno je htjela promijeniti raspored blagovaonice i kuhinje. Kako bi se to postiglo, bilo je potrebno mijenjati plinske instalacije, cijevi za vodu te razmjestiti neke radijatore. Nadalje, u hodniku je srušen jedan zid, maknuta su vrata i ugrađena staklena klizna vrata koja ulaze u zid kako bi u tom dijelu stana bilo više svjetlosti.

Organizacija stana je sljedeća: 65 četvornih metara, s ulaznih vrata se ulazi u hodnik koji vodi u dvije spavaće sobe, kupaonicu i gostinjski WC. U produžetku hodnika s lijeve strane nalazi se centralni dio stana koji čine kuhinja, blagovaonica, dnevni boravak i balkon. – Zapravo je raspored prostorija jako dobar i svi koji su vidjeli stan kažu da im se čini puno prostraniji nego što je to zaista kvadraturom. Posebno mi se sviđa što postoji jasna podjela na tzv. aktivni dio životnog prostora (dnevni boravak, blagovaonica i kuhinja) i onaj intimni (spavaće sobe i kupaonice).

I sviđa mi se što je taj aktivni dio stana jako funkcionalan, bez nepotrebnih pregrada, sve je open space. Taj centralni dio stana je i moja omiljena prostorija ili, kako volim reći, nezamjenjiva oaza mira, i to najviše zbog toga jer je svijetla i opuštajuća zbog prirodnog svjetla što dopire kroz balkonska vrata i prozore, ali i zbog odabira bijele boje namještaja te svijetlih tonova materijala. Isto tako, zidovi dnevnog boravka obojani su puderastom bojom, zbog čega se prostor čini još toplijim – objašnjava simpatična Svjetlana i ističe kako je nakon što se konačno uselila i krenula s uređenjem stana već imala dio namještaja koji je bio kupljen za podstanarske stanove prije.

Lijep gradski balkon zbog detalja i biljaka koje se na njemu uzgajaju postao je mediteranska oaza

Dok je uređivala svoj novi dom, kaže, imala je cilj da u konačnici on bude prostor s dušom. U pravom smislu te riječi. Sretan spoj elegancije, šarmantnog minimalizma i nenametljive ljepote. Baza mi je bila bijela boja, ali nisam željela da rezultat bude sterilan. Zato sam pažljivo uređivala svaki centimetar svog novog doma, trudeći se da rezultat zadovoljava funkcionalnost, ali i estetiku. U hodniku se tako nalaze bijeli ormari visokog sjaja, bez ručkica i izrađeni po mjeri kako bi sav prostor bio iskorišten, a kako opet ti isti ormari ne bi bili prenapadni.

U istoj prostoriji odlučila sam se poigrati sivim nijansama i prugama, i to kako bi svi odmah znali kako sam pravo dijete s mora – smije se Svjetlana i dodaje kako detalje i poruke na zidu često mijenja. Ovisno o raspoloženju i prilici. U spavaćoj sobi također prevladavaju sive nijanse koje djeluju umirujuće i opuštajuće. Zid iza uzglavlja kreveta krasi naljepnica rascvjetale grane trešnje, rad djevojaka iz dizajnerskog studija V*ile. – Volim reći kako je spavaća soba moja mala privatna bajka – otkriva Svjetlana dok nas uvodi u kuhinju.

Mala, ali već na prvi pogled jasno funkcionalna, kuhinja je rađena po mjeri u kombinaciji svijetlog i bijelog drva. – Bojano kaljeno staklo na zidu pokazalo se kao pravi pogodak jer je efektno i lako za održavati – ističe i dodaje kako je namještaj za stan većinom kupljen u Ikei, Emmezeti, Amelie i Lesnini. – Sitnice sam, pak, kupovala gdje bih stigla. Na Britancu, na čestim putovanjima, a skupljala sam ih i na rodnom Hvaru. Neke od njih sam često sama brusila i bojala te im tako dala novi sjaj. Volim od starih stvari raditi nove. To me zabavlja i opušta. Kako vidite, volim svijetle tonove.

Ne zagušuju prostor i uvijek imaš priliku nekim sitnicama i bojama raditi preinake i promjene – objašnjava Svjetlana. Iako je stan zaista predivan, ono što nas je najviše oduševilo u njemu ljupki je maleni balkon. Pravi gradski, s ne baš najboljim pogledom kako bi to možda bio slučaj da se Svjetlanin stan nalazi negdje na moru, ali zato tako dobro osmišljen i uređen da se vrlo lako može usporediti s onim koje viđamo po talijanskim i francuskim časopisima. – Uređenje malenog balkona na koji gledam iz dnevnog boravka bio je pravi gušt za mene.

Krasi ga začinsko i mediteransko bilje, među ostalim maslina, naranča, limun, kadulja, melisa, origano, lavanda, ružmarin i neizostavna metvica koju najčešće koristim spravljajući osvježavajuće koktele u toplim večerima za svoje prijatelje i obitelj. Obožavam te opojne mirise koji me bude ujutro i s kojima tonem u san navečer. Na balkonu je i mnogo lanternica i sitnica koje mu daju poseban šarm. No, moram priznati kako se izgled balkona često mijenja jer mi brzo dosade stvari, a moram ga i prilagoditi godišnjem dobu.

Najčešće mijenjam presvlake na jastučićima, boje i detalje – priča Svjetlana koja voli provoditi slobodno vrijeme na balkonu jer je podsjeća na njezin Hvar. Za kraj, pitali smo vlasnicu što joj je najljepše u njezinu stanu. – Defintivno osjećaj kada ulazim u stan i kada zatvorim vrata iza sebe. Osjećam se kao da ostavljam sve brige, užurbanost i ludi ritam koji nas svaki dan prate. Kao da sam ušla u neki sasvim drugi svijet. Osim što sam okružena dragim stvarima, stan svojim tonovima kao da poziva da se smirite. Jednom prilikom moja prijateljica je rekla da se ovdje osjeća kao da je došla na wellness. To je, mislim, najbolji opis mojeg doma – sa smiješkom zaključuje Svjetlana.

Ako vam se svidio ovaj interijer, molimo vas da ga podijelite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 12:14