KOMBINACIJA DRVA I STAKLA U DOMU

Neobična betonska kuća u Sloveniji

 Miran Kambič
Minimalizam u prostoru nikada nije izgledao ljepše!

Poznati slovenski studio Arhitektura d.o.o dizajnirao je ovu nisku betonsku kuću u samom predgrađu Ljubljane koja savršeno povezuje niz stambenih prostorija s postojećim ateljeom za izradu keramike. Vizija je bila sagraditi kuću koja će biti arhitektonski prepoznatljiva, ali usput zadovoljiti životne potrebe vlasnika. Arhitekti su na savršen način spojili betonsku i staklenu konstrukciju, a moramo priznati da rezultati ostavljaju bez daha.

Danas ova mala betonska kuća privlači brojne znatiželjne poglede slučajnih prolaznika. Kuća se po mnogočemu razlikuje od ostalih tipičnih za ovo područje. Beton, od kojega je napravljena cijela kuća, ostavljen je vidljiv te na prvi pogled izgleda uobičajeno. Uz beton, dominantni materijal u domu jest staklo koje prvenstveno služi za dobivanje što većih količina prirodne svjetlosti u unutarnjem prostoru.

- Atrij je osmišljen tako da pod jednim krovom objedini stambene prostore obitelji i radni studio vlasnice - objasnili su na svojoj službenoj stranici dizajneri iz Arhitekture d.o.o. Kako kažu, kuća je na neki način odvojena iz svoje vizualno užurbane neposredne okoline koja će u budućnosti 'pretrpjeti' nepredvidiv razvoj, a istovremeno osigurava dobro osvijetljen i potpuno povezan životni te radni prostor.

Interijer je uređen minimalističkim stilom, a prevladavaju prirodni materijali - posebno kvalitetno drvo. 'Manje je više' bez sumnje je bila glavna misao vodilja pri uređenju i opremanju ovog divnog simpatičnog doma u Sloveniji.

Plan kuće osmišljen je u obliku slova U te kao takav organiziran u tri međusobno povezana područja. To su studio za izradu keramike na sjeveru, veliki stambeni prostor u samom središtu i blok spavaćih soba na jugu. Ovdje apsolutno ništa nije prepušteno slučaju, kroz svaki se dio kuće prostire ista ideja dizajna i uređenja, što sve zajedno čini toplim i ugodnim mjestom za život, ali i rad.

Osim čvrstih betonskih zidova, kuća je dodatno zaštićena od pogleda niskim betonskim zidom koji se prostire oko cijele površine dvorišta. Unutarnji prostori kuće otvaraju se kroz velike panoramske prozore na središnji atrij koji je zamišljen kao međuprostor. To vlasnicima omogućuje prolazak u različite dijelove kuće i izravnu komunikaciju između radnog prostora i stambenih dijelova, a staklo koje izvana ocrtava unutrašnjost kao tanku nevidljivu membranu.

Interijer 'zrcali' vizualnu jednostavnost eksterijera, a to je prvenstveno postignuto zahvaljujući bijelim zidovima te blijedim drvenim podovima i ostalim detaljima. U samom studiju, čelična polica za police služi kao izložbeni primjerak keramičkih radova koji je vidljiv iz dvorišta, ali i spavaćih soba.

Vanjskim dijelom, ali jednako tako i unutrašnjim prostorom kuće prevladavaju neutralne nijanse s tek ponekim tamnim detaljima koji razbijaju sterilnost. To je ujedno i glavna karakteristika minimalističkom stila uređenja, nastoji se izbjeći bilo kakvo pretjerivanje ili stvaranje eventualnog nereda u prostoru.

Interijer je, baš poput eksterijera, pomno isplaniran i određen već u idejnoj fazi stvaranja samog projekta. Prevladava minimalistički stil s naglaskom na betonskim zidovima i bijelim podlogama, a veći dio namještaja izrađen je po mjeri.

S obzirom na to da su vlasnici ovim projektom željeli tematski 'odvojiti' dom od radnog prostora, dizajneri su se odlučili za niz bijelih zavjesa koje osiguravaju privatnost, a klizna vrata prema keramičkom ateljeu lako se otvaraju i zatvaraju kako bi se izolirala od dnevnog boravka.

Foto: Miran Kambič

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 10:47