U GOSTIMA

Neodoljiv stambeni objekt u Kaštel Starom

Suvremeno ruho kamene kuće stare 400 godina. Površina joj je oko 90 četvornih metara, a glavni zadatak tijekom makeovera bio je korištenjem staklenih elemenata dobiti na prostranosti

Kuća Balturio nalazi se na povijesnom trgu Brce u Kaštel Starom. Površina kuće je 90 četvornih metara, a vlasnici, Jelena Pranjić, ekonomistica zaljubljenica u dizajniranje interijera, i građevinar Nikola Pranjić, potpuno su samostalno osmislili arhitektonska rješenja i uređenje svog doma.

- Kamena kuća datira iz 16. stoljeća te je bila potrebna kompletna sanacija i adaptacija objekta s obzirom na to da je bila u ruševnom stanju. Svi zahvati obavljeni su pod budnim okom lokalnih konzervatora jer je kuća zaštićeno kulturno dobro. Glavni cilj nam je bio da od postojećeg volumena (kvadarture) koji je malen osposobimo prostor tako da postane funkcionalan te da u njemu imamo sve što zahtijeva moderan život, a da pritom maksimalno očuvamo i istaknemo stare elemente objekta kao što su kamen i drvo - kažu Jelena i Nikola Pranjić, čija je želja da dobro uklope moderne elemente u kuću staru 400 godina, te tako pokažu da prošlost i sadašnjost itekako mogu funkcionirati, uspješno ispunjena.

- Korištenjem staklenih elemenata dobili smo na prostranosti jer smo bili prostorno ograničeni te je trebalo smjestiti sve potrebno na 24 četvorna metra, koliko iznosi neto površina po etaži - objašnjavaju vlasnici i dodaju kako se kuća, zapravo, sastoji od tri etaže te je već izvornom gradnjom podijeljena na dvije stambene jedinice. Tako se u prizemlju nalazi mali stan od 24 m2, a prvi kat i potkrovlje zauzima dvotežni stan.

Radila se kompletna sanacija i adaptacija objekta budući da je bio u izrazito ruševnom i derutnom stanju. Svi zahvati obavljeni su pod budnim okom lokalnih konzervatora jer je kuća zaštićeno kulturno dobro

Prostor za blagovanje i crna kuhinja modernih linija u pozadini koje dominira kamen neki su od atraktivnijih mjesta u interijeru

Detaljnije, prizemlje se sastoji od spavaće sobe u kojoj dominira ručno rađeni krevet u baroknom stilu iznad kojeg su očuvane stare drvene grede, kuhinje koja zauzima površinu od samo 1,5 m2 te kupaonice koja je dobila posebnu dimenziju postavljanjem pločica 80x80 na tako maloj površini. Gornji dio kuće pak zauzima stan na dvije etaže te se iz njega pruža predivan pogled na povijesni trg i more. Prostor za blagovanje i crna kuhinja modernih linija, u pozadini koje dominira kamen, nalaze se na prvoj etaži, a spavaća soba i prostrana, otvorena kupaonica na drugoj su etaži.

U prizemlju je smješten mali stan od svega 24 kvadrata, a prvi kat i potkrovlje rezervirani su za lijepi dvoetažni stan

- Htjeli smo da kuća ima naš pečat i bude autentična pa je velika većina namještaja rađena po mjeri, zapravo sve osim stola i stolica jer je bilo gotovo nemoguće uklopiti gotove komade u interijer - tumače vlasnici i ističu kako je cijela kuća puna nekih zanimljivih detalja i elemenata.

Prostrana, otvorena kupaonica nalazi se na drugoj etaži

U potkrovlju je tako ostavljen jedan dio zida u izvornom stanju na kojem se jasno vidi kako se u prijašnjim vremenim ložila vatra u potkovlju. Taj dio zida premazan je bezbojnom zaštitom da bi ostao i dalje u takvu obliku. Nadalje, restauriran je i stavljen u funkciju ormar iz 19. stoljeća. Isto tako, u kući postoje ostaci nekadašnjih prozora i vrata (otvora u zidu) koji su zatvoreni kamenom, a koje su vlasnici otkrili prilikom skidanja žbuke sa zidova.

Anegdota tijekom osmišljavanja kuće bilo je, kažu vlasnici Jelena i Nikola, zaista mnogo.

- Primjerice, krevet s visokim uzglavljem poslan je na izradu mnogo prije nego što smo završili s unutarnjim radovima, a kako smo morali smanjivati promjer otvora za stepenice, uzglavlje nismo mogli unijeti u potkrovlje, pa smo ga onda morali prekrojiti na licu mjesta - smiju se.

Tlocrt kuće: prizemlje, prvi kat i potkrovlje

Foto: Vojko Bašić/Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. travanj 2024 14:50