Spora arhitektura

Neupadljiva kamena kuća stopljena s prirodom poziva na hodočašće između prostora

 CESAR BEJAR/
Privatna rezidencija Enso House II, projekt studija HW Arquitectos u San Miguel de Allendeu, malom gradu u Guanajuatu, Meksiko

Kuća je neupadljiva kamena nastamba, a njen tihi oblik stapa se s prirodnim, polusušnim okruženjem. Dizajn Enso House II u skladu je s arhitektonskim načelima HW studija, koji prihvaća tišinu i ljepotu, funkcionalnost i značenje.

image
CESAR BEJAR/
image
CESAR BEJAR/
image
CESAR BEJAR/

U ovom projektu HW Studio Arquitectos predstavlja dom koji je primjer spore arhitekture, one koja naglašava održivost i trajnost. U sporoj arhitekturi, dizajn zgrade je u skladu s okolišem, koristi izdržljive i lokalne materijale i cijeni umijeće: ta su načela vidljiva u razvoju Enso House II.

image
CESAR BEJAR/
image
CESAR BEJAR/

HW Studio počeo je raditi na dizajnu za Enso House II provodeći element povijesnog istraživanja. Studio je zaključio da ima malo mjesta u Meksiku s tako jakim konstruktivnim identitetom kao Guanajuato. To se jasno očituje u njegovoj arhitekturi, kuhinjskom posuđu, akvaduktima, legendama, čak i u herojima kao što je Pípila, koji na leđima nosi golemu stijenu kako meci konzervativaca ne bi pogodili njegovu pukovniju.

image
CESAR BEJAR/

Guanajuato je područje u Meksiku gdje je upotreba kamena - duboko ukorijenjena u svakom obliku kulturnog izražavanja, kaže HW Studio. Iz tog je razloga studio odabrao kamen kao ključni građevinski materijal za projekt Enso House II: kamen je bio lako dostupan u blizini zajedno s iskusnom radnom snagom.

image
CESAR BEJAR/
image
CESAR BEJAR/

Na površini od 250 četvornih metara, HW Studio organizirao je strukturu kuće na temelju križnog plana: - Prostor je podijeljen u četiri kvadranta križanjem kamenih uličica, definirajući staze, uokvirujući [ razne] trenutke i odvajanje jednog kvadranta od drugog, kaže studio.

image
CESAR BEJAR/
image
CESAR BEJAR/

HW Studio je svakom kvadrantu dodijelio "uloge". Prvi kvadrant dočekuje stanovnike i goste: "ima zadatak smjestiti endemski vrt koji osnažuje, štiti i prima [ljude]", kaže studio. Automobili su parkirani u drugom kvadrantu; tijekom izgradnje, drveće je pažljivo održavano i sada pruža hlad, štiteći vozila od sunca. Dugi kameni zid štiti ulaz i osigurava privatnost.

image
CESAR BEJAR/
image
CESAR BEJAR/

Rezidencija s jednom spavaćom sobom nalazi se u trećem kvadrantu: - javni prostori odvojeni su od privatnih prostora jednim volumenom koji sadrži kupaonice, garderobu i servisni prostor, prekidajući otvoreni tlocrt, kaže studio. Ured je smješten u četvrtom kvadrantu, njegova istaknuta okomita prisutnost u oštrom je kontrastu s uglavnom horizontalnim rasporedom mjesta. Za HW Studio, ured nastoji - koketirati s ikonskim volumenima rudnika Santa Brígida u Mineral de Pozos. Toplinska masa kamenih zidova kuće i korištenje fotonaponskih panela smanjuju potrošnju energije Enso House II.

image
CESAR BEJAR/
image
CESAR BEJAR/

Raspršenost prostora po rezidenciji "tjera na trajno hodočašće" između svakoga od njih; njegovi stanovnici - dolaze u kontakt sa zemljom, zrakom i planinama, kao da je riječ o drevnom samostanu, uokvirujući krajolik, ali istovremeno čineći njegov prirodni dio, kaže HW Studio.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 10:19