Novi projekt

Niskoenergetska menza u Varaždinu

Ručak u futurističkom studentskom restoranu

Pogledajte fotografije i recite znate li gdje se nalazi ovaj studentski restoran? Cambridge? MIT? Sorbonna? Varate se, to je naš Varaždin! Tamo je s novom studentskom godinom otvoren novi niskoenergetski restoran vrijedan 19 i pol milijuna kuna, napravljen je za manje od osam mjeseci a na krovu ima sunčanu elektranu koja će, uz ostalo, napajati i dizalice topline voda-voda za grijanje i hlađenje.

Solarni paneli na krovu

Restoran se nalazi kraj Studentskog doma, a prostire se na oko tisuću četvornih metara. Najveći dio novčane pomoći omogućili su zagrebačko Sveučilište, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Studentski centar Varaždin te Grad Varaždin koji je investitora oslobodio plaćanja 50 posto komunalnog doprinosa i darovao mu zemljište za gradnju. Iako je Varaždin do nedavno imao čak tri mjesta koja su omogućavala prehranu uz iksicu, ovo je prva prava menza koja je u ovom gradu otvorena, s obzirom na to da je do sada bila riječ o privatnim restoranima.

Brza linija nudi bezgotovinsko plaćanje pomoću iksice na koju se može uplatiti željeni iznos

Koncept ideje i tehnologije objekta objašnjava nam jedan od arhitekata zadužen za projekt, Vedran Pedišić iz tvrtke Sangrad.
– Zgrada je dizajnirana tako da bude u korak s najboljim studentskim restoranima u cijelom svijetu i to korištenjem senzora za zaštitu od sunca koji reagiraju na sunce i vjetar, kompletno kompjutoriziranog sustava instalacija, rasvjete, nadzora i sigurnosti i videoprikaza trenutačnog korištenja energije. Ova građevina koristi prirodne resurse (vodu, sunce, orijentaciju…) kako bi se postigla što manja emisija štetnih plinova u atmosferu. Pri odabiru prirodnih materijala za restoran izrađen je jasan stav prema okolišu – ističe.
Objekt je niska, jednoetažna građevina koja je funkcionalno podijeljena u tri osnovna dijela: javni prostor dvaju restorana (samoposlužni i a la carte restoran), kuhinja i servisni prostori (sanitarije, prostorije za zaposlene…) te prostor za instalacije (smješten iznad kuhinjskog bloka).

Restoran ne funkcionira samo kao studentska menza, već i kao a la carte restoran za građane, a ravnatelja Studentskog centra Varaždin Nenada Milijaša pitali smo kako su zadovoljni funkcioniranjem menze u ovim prvim danima.

– Zasad je sve u redu, a bit će još bolje kada nam se studenti vrate, odnosno svi se usele u dom i počnu predavanja. Trenutačno je u domu četrdesetak stanara, a kapacitet je 286 kreveta. Što se tiče a la carte restorana, startao je više nego dobro. Građani su prepoznali kvalitetnu uslugu i dobru hranu pa se traži mjesto više, osobito od 10 do 13 sati, u vrijeme gableca. Razlog je vjerojatno dobra ponuda, pristupačne cijene (već od 15 kuna za neke ponude) te činjenica da svaki dan pripremamo četiri do šest jela za građane (koja nisu u ponudi studentima) – objašnjava Milijaš i dodaje da je posebnost i to što se na monitorima u restoranu može gledati kako se priprema hrana, ali i koliko objekt proizvodi i troši energije.
Studenti na raspolaganju imaju tri menija plus vegetarijanski, te dva pojedinačna jela. Dakle ukupno šest jela na izbor. Na ulazu je monitor sa slikama i opisom menija iz dnevne ponude, a isti je objavljen i na web stranici www.scvz.unizg.hr. Velika novost je i projekt Brza linija.

Objekt sam proizvodi energiju potrebnu za rad, na monitorima se može pratiti rad u kuhinji, a osim studentskih menija, ovdje nude i povoljne gablece za građane

Bez blagajni i gužvi

– Pilot-projekt Brza linija nastao je u suradnji s Ministarstvom znanosti, obrazovanja i sporta, CAP-om i Studentskim zborom. Riječ je o liniji bez blagajnice, odnosno slikovito rečeno uvođenju ENC-a u studentsku prehranu. Studenti ili njihovi roditelji mogu na na IBAN Studentskog centra s pozivom na OIB studenta uplatiti određeni iznos na iksicu. Tako student “pegla” iksicu na koju je već uplaćen novac, a sa nje se skida subvencionirani dio za obrok i njegov dio koji je uplaćen. To predstavlja sigurnost za studente i roditelje. Studenti znaju da imaju uplaćene obroke, a roditelji su sigurni da se novac može potrošti samo u studentskoj menzi – objašnjava ideju Milijaš.

Ovako funkcionira Brza linija: na ulazu u tu liniju studente dočeka touchscreen monitor sa slikama menija u dnevnoj ponudi. Provlačenjem iksice prikazuje se slika studenta s podacima o stanju subvencije i uplaćenih sredstava na iksici. Slijedi odabir jela i printanje računa. Nema brojanja novca, nema kusura, nema gužvi na blagajni.
Menza trenutačno zapošljava 19 radnika isključivo ugostiteljske struke. U a la carte restoranu je 60 sjedećih mjesta, u studentskom 300, dok terasa raspolaže sa 152 mjesta.

Projekt Kampus

Restoran je dio šireg koncepta obnove sveučilišnog kampusa smještenog u istočnom dijelu Varaždina u kojem će, uz postojeći dom i novosgrađeni restoran, biti još jedan studentski dom.
– Planiramo napraviti još jedan studentski dom kapaciteta 400-500 mjesta uz pomoć EU sredstava, čija bi gradnja trebala početi 2015. godine. Postojeći studentski dom (B) je adaptiran 2005. godine, ove godine je izvedena druga faza razvoja, gradnja novog studentskog restorana (A), a posljednja faza će biti novi studentski dom (C) za koji se već izrađuju nacrti. Ciljevi proširenja kampusa usmjereni su prema studentskoj zajednici, ali i šire, te svojim pristupom i idejom održivog razvoja žele novim generacijama usaditi snažniji osjećaj odgovornosti prema okolišu. Vizija projekta kampusa je prenijeti poruku održivosti i energetske učinkovitosti ne samo kroz arhitekturu, nego kroz stil života studentske zajednice, uz želju da se ovim primjerom povedu svi sveučilišni kampusi u zemlji – zaključuje Vedran Pedišić.

ENERGETSKI KONCEPT MENZE

1. Sunčana elektrana
Snaga 68 kW, 231 fotonaponski modul postavljen je na ravnom krovu od 900 m2, nagnutom prema jugu. Godišnja očekivana proizvodnja je 87400 kWh ekološki čiste energije, koja pokriva 100 % potrebe energije za grijanje, hlađenje i ventilaciju studentskog restorana, čime se dobiva godišnja energetska bilanca “nula”.

2. Dizalica topline (voda/voda) za grijanje
Toplinski učinak 125 kW. Predviđena godišnja proizvodnja toplinske energije je 170.540 kWh, za studentski restoran 121.140 kWh, za postojeći studentski dom za toplu vodu 49.400 kWh (ljeti), priključna elektrosnaga dizalice topline 21 kW, godišnji utrošak električne energije 40646 kWh.

3. Pasivno hlađenje
Korištenje hladne podzemne vode iz bunara, potpuno obnovljiv izvor energije, pokrivena godišnja potreba rashladne energije studentskog restorana od 87.744 kWh, godišnja potreba električne energije 2880 kWh (rad potopne i cirkulacijskih pumpi) zamjenjuje 31.337 kWh električne energije klasičnog hlađenja.

4. Klima komore s rekuperatorom/ regeneratorom povrata topline
Čak 90% učinak povrata energije na ventilaciji, regulacija potrebe svježeg zraka CO2 osjetnikom, godišnji utrošak električne energije 51.270 kWh.

5. Free cooling
Rashlađivanje prostora ljeti vanjskim zrakom.

6. Ekonape
Ubacivanje vanjskog zraka u napu radi odsisa, ušteda u toplinskoj energiji je 70 % u odnosu na obične nape.

7. Unutarnja rasvjeta
Senzori osvijetljenosti s automatskim kontinuiranim podešavanjem (dizanjem/ spuštanjem) reguliraju stalnu traženu osvijetljenost prostora prema utjecaju od vanjske osvijetljenosti, kontrolirana minimalna potrošnja.

Moderni interijer u skladu je s cjelokupnom koncepcijom restorana koji se pruža na gotovo 1000 četvornih metara i zapošljava 19 ljudi isključivo ugostiteljske struke.
A la carte dio ima 60 sjedećih mjesta, studentski 300, a terasa raspolaže sa 152 sjedeća mjesta

Ako vam se svidio ovaj članak, molimo vas da ga podijelite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. travanj 2024 16:55