Niskoenergetska urbana vila

Jedna je od rijetkih u Hrvatskoj koja ima oznaku A+ na energetskom certifikatu
Profil
Vlasnici:
četveročlana obitelj
Info:
niskoenergetska kuća površine 246 kvadrata
Lokacija:
širi centar Zagreba
Projekt:
arhitektica Nikolina Valentić Lisica

Gdje su vam radijatori? Iako je sasvim neobično za prvo novinarsko pitanje kada uđete u nečiji dom, ali to je bilo prvo što smo primijetili u kući zagrebačke četveročlane obitelji. – Nema niti jednog radijatora u kući. To i jest najbolji dio naše kuće. Nema nepotrebne prašine u čudnim utorima radijatora, a uvijek nam je dovoljno toplo ili hladno, ovisno o godišnjem dobu – smije se simpatična vlasnica Vesna. Ona, njezin suprug Ivan i dvoje djece prije dvije godine uselili su se u kuću koju je prema njihovim željama projektirala arhitektica Nikolina Valentić Lisica iz Lt plana. Godina dana bila im je potrebna da pronađu idealnu lokaciju. Htjeli su živjeti praktički u centru grada, a opet da su odvojeni od gradske buke i vreve.

U tome su uspjeli te su svoju 246 kvadrata veliku urbanu vilu sagradili nedaleko od Vinogradske bolnice, tik uz šumu Jelenovac. – Ideja za gradnjom niskoenergetske kuće je naša. Od početka sam se zanimao za to, a iako sam znao da će sama gradnja biti skuplja, znao sam da će se investicija isplatiti i da će u konačnici donijeti uštedu – kaže Ivan i dodaje da je gradnja njihove niskoenergetske kuće stajala oko tisuću eura po četvornome metru (bez zemljišta i priključaka na infrastrukturu te opremanja interijera). Usporedbe radi, gradnja “obične” kuće po kvadratu je dvostruko jeftinija, ali točno toliko su kasnije jeftinije režije u niskoenergetskoj kući.

Ono što je najvažnije da bi bila riječ o niskoenergetskoj kući jest izolacija koja je ključ kasnije uštede. – Kuća je napravljena od opeke, STO fasadnog sustava i ima kamenu vunu debljine 14 centimetara. Također, ono što je iznimno važno jest stolarija. Kod nas je riječ o aluminijskoj TERMO 85, koja ima troslojna stakla punjena argonom (lowe premaz) – objašnjava Ivan koji je ponosan jer ima jednu od rijetkih kuća koje imaju oznaku A+ na energetskom certifikatu.

Za razliku od običnih dvoslojnih stakala, ova troslojna stvaraju bolju toplinsku i zvučnu izolaciju, a posebnost je i aluminijskim roletama s kutijom koje su smještene s vanjske strane i ne dopuštaju ulazak zraka. – Kao što smo napomenuli, radijatore nemamo već se grijemo na potpuno drugačiji princip. Imamo toplinsku pumpu. Dakle, energija se stvara pomoću pumpe (Daikin Altherma) i principa zrak – voda sa sustavom za toplinsko grijanje i hlađenje – objašnjava Ivan i kaže da njihov sustav grijanja i hlađenja može najbolje dočarati podno grijanje, samo što se njihovo nalazi na stropu.

Naime, njihove cijevi su u stropu, i to na način da su ugrađene u betonske deke s posebnom žbukom s vlaknima. Naravno, preko svega ide klasični završni sloj. – Na taj način stvoren je sustav kao termo boca. Toplina zimi ne izlazi vani, a ljeti se ne grije, što dovodi do minimalnih troškova, tako da su naše kompletne režije oko tisuću kuna – priča Ivan.

Kutija s roletama nalazi se s vanjske strane i ne dopušta ulazak zraka izvana

Kuća se sastoji i od dva dijela krovišta. Jedan dio je kosi i tamo je napravljen ventilirajući sustav s vunom debljine 25 centimetara, a ravni krov u sebi, umjesto betona, ima 40 centimetra širok stiropor. – Ključ je, dakle, u stropnom grijanju (Wavin), izolaciji i spremniku potrošne tople vode (Rotx) kapaciteta 500 litara – zaključuje Ivan. Kada je riječ o interijeru, tu glavnu riječ preuzima njegova supruga. – Sada kada ste završili o ‘muškim’ zanimacijama, možemo malo i o interijeru – smije se Vesna. Kuća je ima 246 kvadrata i sastoji se od podruma i tri etaže.

– Najnižu etažu čine podrum s teretanom, gospodarstvom i WC, prizemlje se sastoji od ulaznog hodnika s ugradbenim ormarom i jednom velikom jedinstvenom cjelinom koju čine kuhinja, blagovaonica i dnevni boravak, sve ostakljeno i direktno povezano s vrtom i terasom. Naravno, to je centralna prostorija i srce naše kuće u kojoj najviše boravimo tijekom dana. Na prvom katu su tri spavaće sobe i dvije kupaonice, a na drugom katu gostinjska, odnosno radna soba i terasa – kaže Vesna. U samo uređenje nisu uložli mnogo novca jer, kaže, ne pate od dizajnerskog namještaja. Važno im je bilo stvoriti ugodan obiteljski dom koji nije pretenciozan i ima nježne pastelne boje. – Želja mi je bila da nema previše namještaja koji nema smisla.

Ljepše mi je kada je sve minimalistički uređeno. Što se tiče kuhinje, njome sam posebno zadovoljna jer mi je prvenstveno lijepa, a s druge strane je i funkcionalna – objašnjava Vesna. Većina namještaja izrađena je po mjeri, a ostatak je kupljen u Ikei, Kiki, Meblu… Garnitura je Natuzzi, maslačak lusteri iz Ikee, a kreveti su iz Perfecta dreamsa. – Najljepše je pak kada krenu topliji dani i kada možemo sjediti u vrtu. Šuma Jelenovac nalazi se točno poviše naše kuće, a ulica je toliko mirna da ponekad imam osjećaj kao da sam na selu. No, kada poželimo biti daleko od svega, zatvorimo prozore i onda se izvana ne čuje apsolutno nista – kaže Vesna, koja zajedno sa suprugom zaključuje da su u potpunosti zadovoljni svojim domom i da ništa ne bi promijenili. Nakon posjeta shvatili smo i zašto.

Ako vam se svidio ovaj interijer, molimo vas da ga podijelite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. svibanj 2024 02:37