Kuća od balirane slame slama račune!

Niskoenergetske kuće kod Jakovlja

Prve kuće potpuno sagrađene od balirane slame

U vremenima kad se svi žalimo na visinu režija mudro je razmišljati o uštedi energije i izuzetnim materijalima poput balirane slame i ytonga koji nam omogućuju gradnju kvalitetnih, a niskoenergetskih objekata. U nastavku vam predstavljamo dva zanimljiva rješenja.

Stojite na prekrasnom Kraljevu vrhu, a divite se kući od slame? Toliko dobro sagrađenoj da ne biste pojma imali od čega je da vam nismo rekli – jedino vam ne bi bilo jasno kako to da su računi za grijanje toliko niski. O čemu mi to pišemo? Krenimo redom!

Kraljev vrh

Uz bogatu šumu, u neposrednoj blizini skijaških staza Gornja Bistra, ali i od Stubičkih Toplica, smjestio se proplanak Kraljev vrh kod Jakovlja. Na toj zelenoj i opuštajućoj lokaciji zamislili smo i projektirali prve kuće potpuno sagrađene od balirane slame. Možemo biti vrlo maštoviti ako želimo – jer slama pruža mogućnosti gradnje nepravilnih oblika. No, naš ključni razlog za odabir ovog materijala je ušteda energije, odnosno novca.

Kuća od balirane slame

U razradi ideje opredijelili smo se za prirodne materijale iz obnovljivih izvora poput slame, drva, gline i stakla koji nam omogućuju povoljniju gradnju i štedljivo boravljenje. Projektirana je kuća nulte energije tzv. zero energy house, odnosno kuća s viškom energije: energy – plus – house!

Mjesto kao stvoreno za odmor

Projektirane su dvije verzije:

  • projektirana je slobodnostojeća poslovna zgrada ugostiteljske namjene s četiri apartmana
  • redizajn projekta omogućava izvedbu osam apartmana i moguću promjenu sadržaja i namjene apartmana.

Zemljište i projekt čekaju, za sada, zainteresiranog kupca. Druga kuća koju vam predstavljamo također je na prodaju, sagrađena je od ytonga i njezini vlasnici ponosno ističu niske cijene svojih režija. Pogledajmo malo i njima “kroz prozor”.

Niskoenergetska kuća od ytonga

Kuće od ytonga nastaju jako brzo, tako od projekta do stvarne kuće može proći i samo pola godine, a odlične su za uštedu kućnog budžeta. Dobar primjer niskoenergetske kuće od ytonga je ova ugodna katnica od 114 kvadrata u Svetoj Nedelji. Kako njezini sadašnji vlasnici ističu: “Ytong je izvrstan toplinski izolator, npr. zid od ytonga širine je 20 cm, dok je zid od klasične cigle 105 cm. Samo taj podatak nas je pridobio na prvu”.

Zimi topla, ljeti svježa

Ovakva kuća zimi izvrsno zadržava toplinu, kao i ljeti svježinu te nije potreban klima-uređaj. Kuća je izrazito mali potrošač energije i režije su 500 – 700 kuna mjesečno, ovisno o godišnjem dobu.

Pazilo se i na uporabu drugih materijala pa je tako ova simpatična obiteljska kuća opremljena PVC stolarijom s dvostrukim izo-staklima, PVC roletama, hrastovim parketom, kamene pločice nalaze se na hodnicima i na terasama. Tu su i termogrijaće ploče od bračkog kamena s pojedinačnim termostatima i instaliranim regulatorom. Toplinu doma u svakom smislu daje i kamin na drva koja možete držati u jednoj od dvije kućice koje se nalaze u dvorištu.

Budući da je smještena u mirnoj ulici, blizu centra i time u blizini vrtića, škole, doma zdravlja, trgovina i sl., u blizini jezera Rakitje, uistinu je krasno mjesto za život obitelji. Zbog vrta koji je okružuje i ljubimcima se sviđa.

Aktual nekretnine

Ako ste zainterisrani za kupnju niskoenergetske kuće od ytonga iz Svete Nedjelje ili vas je zaintrigirao projekt gradnje kuće od slame na Kraljevu vrhu, svakako se javite agenciji za promet nekretnina iz Zagreba

Ako ste zainterisrani za kupnju niskoenergetske kuće od ytonga iz Svete Nedjelje ili vas je zaintrigirao projekt izgradnje kuće od slame na Kraljevom vrhu, svakako se javite agenciji za promet nekretnina iz Zagreba – Aktual nekretnine .

Aktual nekretnine

Hrgovići 38, Zagreb

Tel.: +385 1 889 7777

E-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 23:02