Vrhunski prostori

Nova generacija uljara, destilerija i vinarija u Hrvatskoj podiže ljestvicu u svakom pogledu

Eko farma svinja

 DOROTIC+BOSNIC/
One su posebne, suvremenog su oblikovanja te predstavljaju spoj moderne tehnologije i tradicije...

Vodimo vas u uljare, destilerije, vinarije i farme u Hrvatskoj.

image
DESTILERIJA MAGDIC/

OBITELJSKA DESTILERIJA KOD SLUNJA

Destilerija Magdić u mjestu Donje Taborište kod Slunja mala je obiteljska destilerija koja se bavi preradom voća iz vlastitog voćnjaka te proizvodnjom rakija, likera, gina i viskija.

image
DESTILERIJA MAGDIC/
image
DESTILERIJA MAGDIC/

Spajanjem moderne tehnologije i tradicionalnih receptura svojeg djeda, misija Igora Magdića, ujedno i vlasnika lokala Mrkvica, bila je napraviti destilate vrhunske kvalitete ograničenih serija, ali gostima ponuditi i kvalitetno iskustvo nakon dolaska na obiteljsko imanje koje se sastoji od dva objekta, proizvodnje i kušaonice. Objekti su prije nekoliko godina modernizirani i privlače svojim moćnim, elegantnim unutarnjim uređenjem.

image
MAHHTEL DESTILERIJA/

U "VELIKU BAČVU" DOLAZI SE VIDJETI, KUŠATI I KUPOVATI

Prijatelji Šime Peša i Edvin Šare osnovali su u Zatonu kraj Zadra 2015. malu destileriju kao rezultat dugih razgovora i promišljanja o pokretanju zajedničkog posla.

image
MAHHTEL DESTILERIJA/
image
MAHHTEL DESTILERIJA/

Danas u destileriji Mashtel Distillery nude vinovicu koja se dobiva destiliranjem vina, destilate, likere i gin. Za naziv "maštel", odnosno "velika otvorena bačva" odlučili su se jer od nje počinje cijela proizvodnja. Prostor je osmišljen kao destilerija, kušaonica i prodavaonica u jednom.

image
MAHHTEL DESTILERIJA/

- Prostor je koncipiran kao radni i paradni. Naime, kolonski stroj je smješten u sredini destilerije i oko njega su šank i stolovi. Naravno, u jesen se sve pomiče i tu se odvija destiliranje - kažu Peša i Šare, dodajući kako je uređenje u eklektičnom stilu, s naglaskom na industrijski dizajn. Dominiraju stara cigla, bakar i oksidirani metal, a zanimljivo je da je cijeli shop u drvu, od poda do stropa. Proces uređenja i izrada namještaja nastali su u suradnji s tvrtkom El Rustico Zadar.

image
MATEJ PALUH/Meneghetti Wine Hotel & Winery

HOMMAGE PRECIMA I STARIM VREMENIMA

image
MATEJ PALUH/Meneghetti Wine Hotel & Winery
image
MATEJ PALUH/Meneghetti Wine Hotel & Winery

Dvadeset uspješnih godina od revitalizacije nekoć napuštenog imanja u istarskim Balama prošlo je u trenu. Od samo dvije etikete vina u počecima danas poznate Meneghettijeva vinarije, došli su do njih 14. Od samo 6 tisuća boca koje su radili u početku, danas su bliže 100.000. S uljem su ostali na četiri etikete, kao i na samom početku, ali proizvode značajno veće količine.

image
MATEJ PALUH/Meneghetti Wine Hotel & Winery

Sve to dovelo je do novih ideja kojima će Meneghetti Wine Hotel & Winery podići ljestvicu kvalitete proizvoda i usluga na regionalnoj hotelijerskoj i enogastronomskoj sceni.

Njihov novi vinski kompleks sagrađen je istočno od glavne hotelske zgrade, svega 100 metara od glavnog ulaza u imanje, na prostoru površine 15.000 kvadrata. Sastoji se od zgrade kušaonice, proizvodnje te moderno uređenog vinskog podruma, koji je poluukopan te izgledom više podsjeća na bunker ili vojni hangar. Arhitektonsko rješenje predstavlja svojevrsni hommage vremenu kada je u Istri bila najveća vojna utvrda Austrije na Mediteranu i kada je davni vlasnik Stancije Meneghetti, krajem 19. stoljeća, svojim vinom i maslinovim uljem opskrbljivao časnike austrougarske vojske. Autori su Antonio Balzareno i Željko Burić.

image

Eko farma svinja

DOROTIC+BOSNIC/

KUĆA ZA CRNE SVINJE

Govorimo li o novoj gereraciji proizvodnih pogona, nemoguće je propustiti spomenuti Eko farmu crnih slavonskih svinja tvrtke Sin Ravnice iz Creta Viljevskog kraj Donjeg Miholjca. Arhitekti iz studija SKROZ za taj su projekt bili nominirani za nagradu Udruženja hrvatskih arhitekata "Viktor Kovačić" za najuspješnije ostvarenje u svim područjima arhitektonskog stvaralaštva za 2021. godinu.

image

Eko farma svinja

DOROTIC+BOSNIC/

Kako pojašnjavaju, staje su pozicionirane pod pravim kutom u rotiranom koordinatnom sustavu u odnosu na os čestice sjever-jug, čime se stvaraju gospodarska dvorišta s gnojištem u sredini te omogućuje neometana komunikacija prema ispustima i jednostavnija manipulacija servisnim vozilima.

image

Eko farma svinja

DOROTIC+BOSNIC/
image

Eko farma svinja

DOROTIC+BOSNIC/

Građevina je primarno oblikovana funkcijom, odnosno optimizacijom funkcije, uz estetsku smjernicu da objekte karakterizira duh slavonskog ruralnog konteksta i tradicionalnih gospodarskih zgrada u ljudskom i životinjskom mjerilu.

image

Oio Vivo

GORAN SEBELIC/CROPIX

MODERAN AMBIJENT USRED MASLINIKA

image

Oio Vivo

GORAN SEBELIC/CROPIX

Jedna od najljepših istarskih kantina maslinova ulja je ona na maslinarskom imanju između Vodnjana i Pule, Oio Vivo tvrtke Oleum Maris koju vode Velimir Jurić i Martin Milas. Riječ je o arhitekturi koju potpisuje pulski arhitekt Bruno Juričić, koji je predstavljao Hrvatsku na Venecijanskom bijenalu 2018. godine. Te je godine pobijedio na natječaju od 100 milijuna eura za kompleks Xia Ke u kineskom Hainingu.

image

Oio Vivo

GORAN SEBELIC/CROPIX

A na ovom imanju stvorio je 2020. moderni ambijent usred najvećeg pojedinačnog istarskog maslinika. Juričić potpisuje arhitekturu, interijer i light design. Njegov je cilj bio na moderan način interpretirati istarsku maslinarsku tradiciju. Degustacijski i prodajni prostor nalazi se odmah uz glavnu cestu koja vodi iz Pule prema Vodnjanu. Kušaonica se smjestila u najvećem masliniku na ovom području koji je podignut na opožarenom području od 80 hektara prije 15 godina. Tu je posađeno čak 15 tisuća sadnica maslina, većinom istarskih sorti maslina - buže, buže puntože, istarske bjelice, rozinjole i žižolere. Ulja Oio Vivo već godinama nižu brojne međunarodne i domaće nagrade.

image

Vinarija i destilerija Rossi

GORAN SEBELIC/CROPIX

OSUVREMENJENA VINARIJA SA 130 GODINA TRADICIJE

image

Vinarija i destilerija Rossi

GORAN SEBELIC/CROPIX

Vinarija i destilerija Rossi, koja se nalazi na imanju koje se smjestilo na brežuljku iznad doline rijeke Mirne u Bajkinima kod Vižinade, proizvodi vina i destilate još od 1885. godine. Posao vodi peta generacija u obitelji: braća Luka, Marko i Filip uz mamu Ines i oca Marina. S obzirom na viziju novog koncepta poslovanja, odlučili su osuvremeniti prostore te počeli suradnju s dizajnerom interijera Damirom Bertonom.

image

Vinarija i destilerija Rossi

GORAN SEBELIC/CROPIX

- Vinarija je smještena u prizemlju postojeće obiteljske kuće koja je građena u rustikalnom stilu te je bilo potrebno postojeće prostore prilagoditi novom konceptu. Kako je hrast zastupljen u njihovoj proizvodnji vina i destilata u vidu bačvi, odlučeno je da naglasak bude na hrastovini koju sam dodatno istaknuo tamnijim bojama pozadine, u što se uklopio i dizajn etiketa - kaže Berton, dodajući kako su zidovi obrađeni žbukom zemljanih tonova, dok je jedan dio ciglenih podova zadržan, a drugi obrađen epoksi smolama.

image

Vinarija i destilerija Rossi

GORAN SEBELIC/CROPIX
image

Vinarija i destilerija Rossi

GORAN SEBELIC/CROPIX

U osmišljavanju i izvedbi eksterijera vinarije sudjelovala je tvrtka Bonsai iz Vižinade, a uskoro počinje i druga faza, obnova destilerije. Obitelj Rossi proizvodi sedam etiketa vina i 11 etiketa destilata za koje su dobitnici više zlatnih medalja na vinskim sajmovima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 10:07