PREUREĐENA GRADSKA VILA

Nova hit lokacija za putnike nomade u Sarajevu! Na uređenju je sudjelovala i zagrebačka dizajnerica

 JASMIN AGOVIĆ/
Preuređena stara vila ima devet modernih apartmana uređenih u skandinavskom stilu u kombinaciji s elementima bosanskohercegovačkog podneblja

U Sarajevu se, kako govore oni koji se u bosanskohercegovačkoj prijestolnici bave turizmom, svake godine u ljetnoj sezoni traži krevet više. Mali i veliki stanovi, apartmani, vile, boutique hosteli, hoteli… Sve je, kažu, puno. Ni događaja ne manjka. Nakon nedavno održanog Međunarodnog festivala književnosti Bookstan, uskoro se sprema i Sarajevo Film Festival. Kultura je na ulicama, što svakako privlači i posjetitelje. Prema najavama Turističke zajednice Kantona Sarajevo, glavni grad Bosne i Hercegovine ove je godine nezaobilazna turistička destinacija, a prognozira se da će se premašiti rekordna pretpandemijska 2019. godina.

Turistima koji su u potrazi za smještajem odnedavno se nudi i novo "in" mjesto za boravak, Villa Basamak u Sarajevu. Ova vijest posebno nam je zanimljiva jer je u projektu njezina uređenja sudjelovao i zagrebački dizajnerski studio Nomade Studios.

image
JASMIN AGOVIĆ/
image
JASMIN AGOVIĆ/
image
JASMIN AGOVIĆ/

Vila iz austrougarskog doba udaljena je pet minuta ugodne šetnje od sarajevske katedrale, a nalazi se pored Muzičke akademije, negdje na sredini autentičnih stepenica u Pruščakovoj. Sadrži devet modernih apartmana uređenih u skandinavskom stilu, u kombinaciji s elementima bosanskohercegovačkog podneblja, što je i bila želja investitora.

Projekt preuređenja vile potpisuje arhitekt Edin Mešanović sa svojim timom iz arhitektonskog studija Cube Design Sarajevo.

image
JASMIN AGOVIĆ/

Vanjski zidovi i otvori na fasadi zadržani su u postojećim gabaritima, dok je stepenište restaurirano tako da mu se vratio autentični izgled

image
JASMIN AGOVIĆ/
image
JASMIN AGOVIĆ/

- Stara vila koristila se prvenstveno kao stambeni prostor s tri odvojene stambene jedinice, a duži je period bila napuštena i u prilično lošem stanju. S obzirom na zatečeno stanje, preuređenje je bilo veoma zahtjevno jer su, osim radova na uređenju interijera, bile neophodne intervencije u smislu izrade novih instalacija, obnove zidova i podova, zamjene krova, kompletne stolarije, kao i intervencije na ojačavanju same konstrukcije objekta - prepričava nam Mešanović.

Dodaje kako su prilikom preuređenja zadržani vanjski zidovi i otvori na fasadi u postojećim gabaritima, osnovni konstruktivni elementi i stepenište koje je restaurirano tako da mu se vratio autentični izgled.

image
JASMIN AGOVIĆ/

Etno detalji i rasvjeta razlikuju se od sobe do sobe, dok je interijer u cijelosti povezan bojama i namještajem

image
JASMIN AGOVIĆ/
image
JASMIN AGOVIĆ/
image
JASMIN AGOVIĆ/

- Bez obzira na veliki obim radova, stanje koje smo zatekli prije početka rada na projektu dalo nam je dodatnu inspiraciju i više mogućnosti prilikom kreiranja koncepta, s obzirom na to da su nam intervencije na postojećoj konstrukciji i ‘ljusci‘ objekta, koje su bile neophodne prije početka bilo kojih drugih radova, dale čist i slobodan prostor te otvorile više opcija za kreiranje potpuno novog prostora unutar postojećih okvira - kaže arhitekt, dodajući kako su imali potpunu slobodu što se tiče uređenja interijera.

Jedina želja investitora bila je, ističe, da apartmani imaju elemente bosanskohercegovačke tradicije te da se prostor maksimalno iskoristi u smislu da se u postojećim gabaritima objekta ostvari maksimalan broj smještajnih jedinica.

image
JASMIN AGOVIĆ/
image
JASMIN AGOVIĆ/
image
JASMIN AGOVIĆ/

Ključnu ulogu u završnom dizajnu, dodaje, odigrala je Kristina Duran Grob iz zagrebačkog dizajnerskog studija Nomade Studios, specijaliziranog za uređenje apartmana i stanova za kratkoročni najam.

- Želja je bila kreirati suvremen interijer koji bi decentno pričao priču o Sarajevu i Bosni i Hercegovini, ali ne kroz korištenje dekora s Baščaršije, nego da predmeti imaju suvremenu varijantu onoga što je tradicionalno. Stoga smo krenuli s idejom da sam prostor bude pomalo asketski, u vizualnom smislu, inspiriran jednostavnošću skandinavskog stila, a da dekori vuku inspiraciju iz nekih tipičnih bosanskih elemenata - pojašnjava Kristina Duran Grob.

image
JASMIN AGOVIĆ/
image
JASMIN AGOVIĆ/

Tako svaki apartman diskretno priča priču o nekom od brojnih tradicionalnih zanata po kojima je Sarajevo poznato, poput kožara i lončara, ili naglašava neki od tradicionalnih običaja, poput bosanskog pisma bosančice i kola, tradicionalne bosanske tetovaže.

Dva apartmana u potkrovlju uz spavaći dio imaju i dnevni boravak. U njima dominira bijela boja uz drvene detalje i krevet bez uzglavlja u formi koja podsjeća na svojevrsni japanski stil ležaja.

image
JASMIN AGOVIĆ/

Slike u sobama su povezane sa Sarajevom, a prikazuju bosansko pismo bosančicu, tetovaže kolo, mapu grada...

image
JASMIN AGOVIĆ/
image
JASMIN AGOVIĆ/
image
JASMIN AGOVIĆ/

- Svi kreveti u apartmanima izradili su po mjeri lokalni obrtnici, stolari, čime se naglašava naša ideja ljepote prirodnog drva koji je sam po sebi ukras - kaže arhitekt.

Ostale sobe su u pješčanom, bež tonu.

- Imali smo u vidu gosta, putnika-nomada koji želi odmak od užurbanog grada i traži smiraj, počinak od svih impresija kroz dan i zasićenja predmetima i detaljima koje je vidio šetajući gradom. Neku vrstu decentne oaze, smirujućeg suvremenog ambijenta koji ipak odiše Sarajevom - govori Kristina.

image
JASMIN AGOVIĆ/

Dva apartmana u potkrovlju uz spavaći dio imaju i dnevni boravak. U njima dominira krevet bez uzglavlja u formi koja podsjeća na svojevrsni japanski stil ležaja

image
JASMIN AGOVIĆ/
image
JASMIN AGOVIĆ/
image
JASMIN AGOVIĆ/
image
JASMIN AGOVIĆ/

Za kraj nas je zanimalo i kako je došlo do suradnje.

- Cube Design je arhitektonski studio koji se već skoro desetljeće, između ostalog, bavi i uređenjem interijera. Trudimo se prilikom rada na novim projektima ostvariti komunikaciju i suradnju s kolegama i dizajnerima specijaliziranim za specifične zadatke. U našoj dosadašnjoj praksi ovaj se način rada pokazao vrlo uspješnim jer suradnjom tijekom cijelog procesa, od zajedničkog kreiranja projektnog zadatka do konačne realizacije, uspijevamo svakom projektu dati svježinu i unikatan dizajn. Nomade Studios pratimo već duže vrijeme, te je zbog sličnog senzibiliteta, kao i njihova bogatog iskustva na projektima sličnog karaktera, prijedlog koji smo uputili Kristini za suradnju za nas bio logičan korak. Otvorenost za suradnju, kreativnost, obostrano prihvaćanje novih ideja i, što je najvažnije, konstantna i otvorena komunikacija tijekom rada na projektu dali su, po našem mišljenju, odlične rezultate - zaključuje Mešanović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 14:05