Vrhunske i domaće

Nove luksuzne kućice koje se prilagođavaju okruženju. Projektirane i izrađene u Hrvatskoj

 SKROZ
Okreću se za pogledom, čime uvjetuju pozicioniranje na terenu bez narušavanja okoliša

Moduli su projektirani u Hrvatskoj te izrađeni većinom od održivih materijala.

Glamping, odnosno glamurozno kampiranje, u samo nekoliko godina postao je jedan od najtraženijih oblika turističkog smještaja, nudeći novi način intimnog boravka u prirodi uz komfor vlastitog doma. Istraživanja pokazuju da će se taj trend nastaviti, što potvrđuje i podatak da su upravo kampovi najmanje osjetili negativan utjecaj pandemije, koja je dodatno ojačala i ekološku osviještenost gostiju. Upravo na tragu tih trendova, Rovinj će ove sezone gostima ponuditi novi koncept turističkog smještaja - Porton Nature Hideouts.

image
SKROZ

Dojmu "umirovljene" brodice pridonosi i materijal ovojnice modula - corten, čelik koji ima topliju zemljanu pojavnost, u skladu s istarskom crljenicom

image

Arhitekte je inspirirala ribarska tradicija, a dojmu "umirovljene" brodice pridonosi corten na ovojnici modula

SKROZ

NEBROJENE VARIJACIJE

Riječ je o luksuznim modularnim glamp kućicama projektiranima u Hrvatskoj, koje su smještene u zelenilu kampa Porton, a grade se većinom od održivih materijala te se potpuno prilagođavaju prirodnom okruženju bez narušavanja okoliša.

- Prvi smo kamp koji je dao izraditi vlastite unikatne i modularne kućice od održivih materijala - tvrdi Zvonimir Tudorović, direktor tvrtke Effectus Consulting koja upravlja kampom Porton Holiday Homes.

Kućice je projektirao arhitektonski ured SKROZ, a sagradila tvrtka Mont Trade. Ono po čemu su jedinstvene jest njihova modularnost, što znači da se mogu slagati u nebrojene varijacije, ovisno o terenu i broju gostiju. Smještene su na prirodno zatečenom terenu, bilo da je stjenovit, pošljunčan, ravan, u nagibu, čime se nastojala sačuvati postojeća morfologija, dok su stabla integrirana u terase.

image
SKROZ

Jedna smještajna jedinica zauzima dvije standardne parcele, a sve kućice imaju privatni bazen, prirodnu sjenu i pogled na more

image
SKROZ
image
SKROZ

PRVA FAZA: 27 KUĆICA

- Uklapanje u zatečeni okoliš postigli smo koristeći lagane, montažne i prefabricirane konstrukcije te "razbijanjem" klasične kućice u dva modula, dnevni i spavaći trakt. Gotovo je svaka pozicija zahtijevala specifičan postav, tako da je svaka jedinica kao sklop dvaju modula i terase zapravo unikatna. Moduli se na neki način "okreću za pogledom" i time uvjetuju pozicioniranje na terenu - pojašnjava Margita Grubiša iz arhitektonskog studija SKROZ, dodajući kako je orijentacija prema vizurama koje se otvaraju na pojedinim mikrolokacijama terena: prema Rovinju, moru, marini...

Naime, specifičnost lokacije, osim sjenovite šume i vizura prema Rovinju, blizina je komunalne marine i suhog veza. Arhitekti su tako uporište za oblikovanje pronašli i u ribarskoj tradiciji Rovinja te neposrednom okruženju umirenih, usidrenih brodica.

image
SKROZ

"Razbijanje" klasične kućice u dva modula (dnevni i spavaći trakt) omogućilo je njihovo postavljanje između stabala i zakretanje prema vizurama. Moduli se smještaju između postojećih borova i hrastova, integrirajući prostor boravka na terasama sa šumom

image
SKROZ

- Namjera nam je bila prenijeti doživljaj boravka na brodu. Oblikovanje je derivirano iz teme nautike i brodogradnje, ali u apstrahiranoj formi. Dojmu "umirovljene" brodice pridonosi i materijal ovojnice modula, corten, posebni oblik čelika koji je zaštićen prirodnim slojem hrđe, što, za razliku od uobičajenog hladnog dojma čelika, ima topliju zemljanu pojavnost, u skladu s istarskom crljenicom - pojašnjava Margita Grubiša.

image

Jedna smještajna jedinica zauzima dvije parcele, a kućice imaju privatni bazen, prirodnu sjenu i pogled na more

SKROZ

U ovoj sezoni u ponudi će biti 27 kućica s bazenom, što predstavlja oko deset posto ukupnog smještajnog kapaciteta kampa. Taj udio planira se povećati na 100 posto kada investicijski ciklus bude završen

image
SKROZ

Platforme, odnosno povišene terase dominantno su u deckingu, u sjeni jedara i s ogradama od mreža. U interijeru se, pak, kombiniraju tamniji tonovi gumenih podova i drvenog fiksnog namještaja te svjetliji tekstili. Nastojalo se djelovati lokalno pa se gotovo sve, što je bilo moguće, dobavljalo ili proizvodilo u Hrvatskoj, osim panela od cortena koji su iz obližnje Italije. Primjerice, dizajn tepiha i stolića potpisuje Maša Vukmanović, zavjese s custom printom su iz Riviera Dekora, lampe su iz IR Luksa, tapecirani namještaj je radila tvrtka Majcen, a projektirani namještaj tvrtka Puhalović za Mont Trade.

image
SKROZ

Svojom površinom Porton Holiday Homes su iznad standarda turističke ponude u Hrvatskoj jer jedna smještajna jedinica zauzima dvije standardne parcele, a sve kućice trenutačno imaju privatni bazen, prirodnu sjenu i pogled na more. Prvi je tip jedinica Couple Holiday Home, površine 23 kvadrata, namijenjen za maksimalno dvije osobe, a drugi tip su Family Holiday Home, površine 48 kvadrata, za 4+1 osobu. One se sastoje od dvije kućice.

image

Povišene terase su dominantno u deckingu, u sjeni jedara i s ogradama od mreža, a u interijeru se kombiniraju tamniji tonovi gumenih podova i drvenog fiksnog namještaja te svjetliji tekstili

SKROZ
image
SKROZ

Porton Holiday Homes se za goste otvaraju krajem svibnja. U ovoj sezoni u ponudi će biti 27 kućica s bazenom, što predstavlja oko deset posto ukupnog smještajnog kapaciteta kampa. Taj udio planira se povećati na 100 posto kada investicijski ciklus bude završen, a u nekoj od idućih faza u planu je i gradnja zajedničkog bazena, wellnessa i dječje igraonice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 17:00