SVEOBUHVATAN VODIČ

Nove subvencije Ministarstva graditeljstva i Fonda za energetsku učinkovitost: Kako se pripremiti za energetsku obnovu obiteljskih kuća

 Shutterstock

Centri za socijalnu skrb koordinirat će energetske certifikatore kako bi i najugroženijim građanima pomogli u prijavi. Predviđene mjere energetske obnove i troškove energetskih certifikatora građanima će u potpunosti financirati Fond.

Dugoočekivani javni poziv za energetsku obnovu obiteljskih kuća nije, zbog krize izazvane pandemijom, stigao baš u najboljem trenutku. Ipak, zasigurno će i dalje mnogi biti zainteresirani za ovu novu državnu mjeru kojom mogu poboljšali stanje svojih domova tim više što u Hrvatskoj ima jako mnogo obiteljskih kuća.

Vezano za Zagreb, ali i neke dijelove Hrvatske koji su na seizmički osjetljivom području, ostat će otvoreno pitanje bi li bilo bolje i je li se moglo napraviti to tako da se uz energetsku obnovu kuća išlo paralelno u statičku obnovu ili se u paketu nudila i statička, kao što je to praksa primjerice u Italiji. Kada se u kuću ili zgradu jednom ulazi, građevinski bi bolje bilo sve obaviti odjednom...

OD 1. RUJNA

No bilo kako bilo, od prije malo više od tjedan dana u tijeku je javni poziv za građane za energetsku obnovu obiteljskih kuća Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, za koji će se moći prijaviti od 1. rujna 2020. godine. Za tu je namjenu u proračunu Fonda osigurano 203 milijuna kuna, maksimalni iznosi sufinanciranja određeni su za svaku pojedinačnu mjeru javnim pozivom, a kombinacijom različitih mjera kućanstvo može dobiti i do 204 tisuće kuna bespovratnih sredstava namijenjenih energetskoj obnovi. Subvencije se mogu ostvariti do 60 posto nužnih sredstava. Ovim mjerama se može povećati toplinska zaštita svih elemenata vanjske ovojnice grijanog prostora uz zamjenu postojeće stolarije novom, a nudi se i cjelovita energetska obnova koja podrazumijeva kombinaciju mjera na vanjskoj ovojnici i ugradnju maksimalno dvaju sustava za korištenje obnovljivih izvora energije kao što je primjerice dizalica topline zrak-voda, voda-voda ili zemlja-voda.

image
Neki od zahvata za koje se mogu dobiti bespovratna sredstva su obnova vanjskog zida, stropa, poda, krova, zatim zamjena stolarije, ugradnja fotonaponskih sustava...
David Dvoracek, Unsplash

Od ukupnog iznosa od 203 milijuna kuna predviđenog za sufinanciranje energetske obnove obiteljskih kuća, 32 milijuna kuna namijenjeno je za financiranje energetske obnove obiteljskih kuća građana koji su u opasnosti od energetskog siromaštva. Prema socijalnim kriterijima, utvrđenima u Izmjenama programa koje je u svibnju na inicijativu Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja usvojila Vlada, centri za socijalnu skrb će koordinirati energetske certifikatore kako bi najugroženijim građanima pomogli u prijavi. Predviđene mjere energetske obnove i trošak energetskih certifikatora tim će građanima biti financirane u potpunosti od strane Fonda.

image
Ministar Predrag Štromar

VELIK INTERES

- Zadovoljstvo nam je što konačno možemo nastaviti s ovim programom za koji su nam stalno pristizali upiti zainteresiranih građana. Predviđeni iznos ćemo po potrebi i povećati jer očekujemo iznimno velik interes. Pozivam građane da iskoriste ovu priliku u što većem broju jer dobra izolacija je najbolje grijanje, a osim što čuva kućne budžete, čuva i okoliš - poručio je Predrag Štromar, ministar graditeljstva i prostornog uređenja.

NUŽNI PREDUVJETI

SVE ŠTO BISTE TREBALI ZNATI I PODUZETI PRIJE ONLINE PRIJAVE

Koje se kuće mogu prijaviti?

Kuće koje su zakonite - izgrađene temeljem zakonskog akta te koje nisu dograđivane ili mijenjane izvan zakonskog građevnog akta. U kojima je više od 50 posto bruto podne površine za stanovanje. Koje zadovoljavaju jedan od dva uvjeta: imaju najviše tri stambene jedinice i imaju građevinsku bruto površinu manju ili jednaku 600 kvadrata.

Mogu se prijaviti samo one obiteljske kuće koje su energetskog razreda D ili lošijeg u kontinentalnoj Hrvatskoj, odnosno C ili lošijeg u primorskoj Hrvatskoj. Nije dozvoljena djelomična obnova ovojnice na primjer samo jednog zida kuće, izuzetak su kuće koje zbog posebnih uvjeta konzervatora to ne mogu.

Tko su korisnici sredstava?

Vlasnici ili suvlasnici obiteljske kuće s prebivalištem u kući koja će se obnavljati prijavljeni najkasnije do 1. lipnja 2020. godine.

Što sve treba napraviti vlasnik kuće za prijavu za sredstva?

  1. Kreirati i podnijeti Fondu prijavu za dodjelu sredstava Fonda za energetsku obnovu obiteljske kuće u sustavu e-Prijava na javne pozive Fonda (www.fzoeu.hr).
  2. Ponuda izvođača radova mora biti usuglašena s mjerama predloženima u Izvješću o energetskom pregledu obiteljske kuće prije obnove, s iskazanim koeficijentima prolaska topline i debljinama ovojnice, sukladno s tehničkim odredbama ovog Poziva što se u konačnici potvrđuje Izvješćem o provedenog energetskom pregledu i energetskim certifikatom nakon završene obnove.
  3. Za prijavu treba energetski certifikat potom i prihvatiti uvjete sufinanciranja sukladno pozivu i aktima Fonda.
  4. Važno je da vlasnici takvih kuća nemaju nepodmirene dugove prema Fondu te da ispunjavaju i druge uvjete poziva te se potom sklapa ugovor s Fondom o sufinanciranju.
  5. Energetski certifikat ne smije biti stariji od 13. studenoga 2012. godine. Troškove provedbe energetskog pregleda, izrade izvješća i certifikata prije i nakon obnove snosi prijavitelj i oni se ne sufinanciraju.
image
Stopa sufinanciranja iznosi do 60 posto, a kombinacijom različitih mjera kućanstvo može dobiti i do 204.000 kuna
Shutterstock

Vlasnici ne smiju imati dugove prema Fondu, a energetski certifikat za prijavljene kuće ne smije biti stariji od 13. studenoga 2012. godine. Troškovi provedbe energetskog pregleda te izrade certifikata se ne sufinanciraju

Što sadrži e-Prijava?

  • Osnovne podatke o prijavi (ispunjava se online, u sustavu za e-Prijavu na javne pozive Fonda)
  • Obostranu presliku osobne iskaznice ili Elektronski zapis o prebivalištu (iz sustava e-Građani) ili Uvjerenje o prebivalištu
  • Zadnji važeći dokaz zakonitosti (legalnosti) obiteljske kuće sukladno Zakonu o gradnji
  • Izjava prijavitelja i Izjava svih ostalih suvlasnika kuće
  • Ako je kuća dio zaštićene kulturno-povijesne cjeline, potrebno je odobrenje nadležnog tijela državne uprave za zaštitu spomenika kulture i prirode
  • Dokaz vlasništva ili suvlasništva (izvadak iz zemljišne knjige u koji je kao vlasnik nekretnine upisana osoba koja traži obnovu, te nije potrebno da je u isti upisana i obiteljska kuća na kojoj će se provoditi mjere energetske obnove ili potvrda suda, čije su zemljišne knjige uništene ili nedostupne)
  • Ako se razlikuju brojevi čestica u dokazu zakonitosti i dokazu vlasništva, potrebno je dostaviti Uvjerenje/Potvrdu nadležnog ureda za katastar o istovjetnosti čestica
  • Detaljnu ponudu izvođača radova za provedbu mjera specificiranih u Izvješću o energetskom pregledu, kojima se potvrđuje zadovoljavanje tehničkih uvjeta propisanih u javnom pozivu
  • Fotodokumentaciju postojećeg stanja
  • Izvješće o energetskom pregledu i energetski certifikat (ne stariji od 13. studenoga 2012. godine, koji je prihvatljiv ako na kući u razdoblju nakon izdavanja energetskog certifikata nisu primjenjivane mjere energetske obnove; u protivnom je potreban certifikat izdan nakon provedenih mjera)
  • U slučaju ugradnje fotonaponskih sustava potreban je i Glavni projekt, u skladu s Pravilnikom o jednostavnim i drugim građevinama i radovima

Troškovi projekta

Za toplinsku izolaciju vanjske ovojnice može se primjerice dobiti do 60 posto sufinanciranja po maksimalnom iznosu troška 100.000 kuna subvencija iznosi 60.000 kuna. Primjerice, sunčani toplinski sustav u kombinaciji s barem jednom mjerom na vanjskoj ovojnici, u vrijednosti maksimalnog troška od 36.250 kuna sufinancira se sa 21.750 kuna.

Maksimalni iznosi sufinanciranja određeni su za svaku pojedinačnu mjeru, a kombinacijom različitih mjera kućanstvo može dobiti i do 204 tisuće kuna bespovratnih sredstava.

NOVOST

Novost od ove godine je način prijave te će se za sredstva biti moguće prijaviti isključivo putem sustava za e-Prijave na javne pozive Fonda. Za prijavu je potrebno pripremiti elektronske verzije (scanove) dokaza o prebivalištu, vlasništvu i zakonitosti građevine, ponudu izvođača, kao i ostalu dokumentaciju koja se navodi u tekstu Javnog poziva u kojem su propisani i detalji tehnički uvjeti, a koji se može naći i na stranicama Fonda i Ministarstva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 11:02