Ugodan i moderan

Novi dom četveročlane obitelji iz Zagreba: Kompletno adaptiran stan u staroj zgradi

markomihaljevic.com

 MARKO MIHALJEVIĆ
U suradnji s arhitekticom Martinom Miličević Pojatinom stan veličine 129 četvornih metara je kompletno adaptiran

U širem centru Zagreba pronašli smo stan veličine 129 četvornih metara čiji su vlasnici četveročlana obitelj. Odmah na početku razgovora otkrili su nam kako je prije useljenja rađena detaljna adaptacija stana koja je izvršena u suradnji s arhitekticom Martinom Miličević Pojatinom iz Map2studija.

image
MARKO MIHALJEVIĆ

image
MARKO MIHALJEVIĆ

image
MARKO MIHALJEVIĆ

image
MARKO MIHALJEVIĆ

- Stan je u vrlo staroj zgradi i bio je potpuno zapušten te je zahtijevao kompletnu adaptaciju. Počelo se od planiranja rasporeda u stanu s obzirom na to da postojeći nije zadovoljavao zahtjeve investitora. Prilikom adaptacije bilo je potrebno, radi zahtjeva investitora, ukloniti neke pregradne zidove zbog čega su na tim mjestima izvedene čelične traverze kao dopuna čvrstoći konstrukcije. Prilikom samih radova naišlo se na brojne probleme što je gotovo uobičajeno prilikom adaptacija ovako starih stanova - ispričala je arhitektica i dodala kako se radi o klasičnom građanskom stanu u kojem se glavne prostorije nižu jedna u drugu te su prije postojali brojni otvori koji nisu bili potrebni za novu dispoziciju prostorija.

image
MARKO MIHALJEVIĆ

image
MARKO MIHALJEVIĆ

- Zahtjev investitora je bio, dobiti stambeni prostor s izdvojene tri spavaće sobe te prostor za dnevni boravak, blagovaonicu i kuhinju te ostale pomoćne prostorije. Moja sreća, kao arhitekta, bila je odlična komunikacija s investitorima koji su kao prvo znali što žele dobiti od prostora, a kao drugo, prepustili mi kompletno oblikovanje interijera - kaže arhitektica.

image
MARKO MIHALJEVIĆ

image
MARKO MIHALJEVIĆ

image
MARKO MIHALJEVIĆ

U novoj verziji, nakon adaptacije, stan se sastoji od ulaznog prostora koji s jedne strane vodi u glavnu prostoriju gdje je kuhinja, blagovaonica i dnevni boravak, a s druge strane, kroz hodnik, komunikacija vodi do manje kupaonice te dvije poveće spavaće sobe. Kroz jedan od postojećih otvora u nosivom zidu, iz glavne prostorije, ulazi se u jedan manji hodnik koji vodi u glavnu kupaonicu te prostranu roditeljsku spavaću sobu.

image
MARKO MIHALJEVIĆ

image
MARKO MIHALJEVIĆ

image
MARKO MIHALJEVIĆ

image
MARKO MIHALJEVIĆ

image
MARKO MIHALJEVIĆ

Po ulasku u stan osjeća se atmosfera prostora kroz čiste linije, kombinaciju bijele i antracit boje te toplu osvijetljenost točkastim downlighterima. Ovdje su pozicionirana dva velika ormara izrađena po mjeri i nacrtu arhitektice Martine Miličević Pojatine. Kao detalj ističe se slikovita vješalica za kapute domaćeg dizajnerskog branda Deezprodukt.

image
MARKO MIHALJEVIĆ

image
MARKO MIHALJEVIĆ

image
MARKO MIHALJEVIĆ

- U kombinaciji hrasta i crnog metala odličan je kontrast bijeloj boji lakiranog mediapana od kojeg su izrađene fronte ormara. Kroz dvokrilna staklena vrata ulazi se najveću prostoriju stana koja sadrži dnevni boravak, blagovaonicu i kuhinju. I tu se na prvu osjeća smirenost atmosfere interijera. Potpuno bijelu kuhinju, izvedenu također po mjeri od mediapana lakiranog u visoki sjaj, dopunjuje i biblioteka čiju čistoću bijele boje razbija podloga tamnosive boje na zidu. Tamnosiva javlja se i na dijelovima elemenata kao što su sjedišta barskih stolaca i keramička ploča blagovaonskog stola, sve tvrtke Calligaris. Prostrana sjedeća garnitura talijanskog brenda Fratelli Ferro, smještena je u krajnjem kutku dobro osvijetljene prostorije. Prodor obilnog danjeg svijetla kao i brojna točkasta i dekorativna rasvjeta daju osjećaj topline prostoru. Kompozicija za TV također je izrađena po mjeri u kombinaciji bijelog mediapana te hrastovog furnira. Detalji u onoj 'trećoj', ovdje žutoj, boji ističu se kroz fotelju, ukrasne jastučiće te kroz određene poteze slikarskog kista na velikim platnima. Tema topline u kombinaciji tri boje nastavlja se i drugim prostorijama.

image
MARKO MIHALJEVIĆ

image
MARKO MIHALJEVIĆ

Eleganciju kupaonica čine zemljani tonovi keramike uz elemente namještaja po mjeri izvedene od mediapana lakiranog u bijelu boju s visokim sjajem - opisala je arhitektica.

image

Tlocrt stana

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. travanj 2024 22:26